Android Jelly Bean (4.1) predstavljen na Google I/O 2012

Objavio u 28/06/2012 u 1:22

Google Jelly Bean statuaAko ste gledali Google I/O 2012 prenos mogli ste da vidite novu iteraciju Google-ovog operativnog sistema za telefone i tablete, Android Jelly Bean koji sada zasigurno nosi oznaku 4.1

Novi Android je sada brži, manje zatrpanog ekrana, sa novom kamera aplikacijom i mnooogo boljim notifikacijama, a ono što je možda i najveća novost je Google Now.

Pa da pređemo šta je to sve novo u Jelly Bean verziji:

Bolja pomoć na osnovu toga gde se nalazite

Google Now je predstavljen i čini se kao da će biti nešto stvarno ekstra. Daje Android uređaju potpunu sposobnost da sazna vaše navike i daje vam informacije koje vam mogu zatrebati tokom dana u zavisnosti od vaše lokacije. Na prezentaciji je delovalo prilično kul i pametno.

Ako tražite avionsku kartu, napraviće vam karticu koja će vam se konstantno osvežavati sa informacijama vezanim za kapiju na kojoj se čekirate, odgađanja letova i vremenom polaska. Ako idete u restoran, ponudiće vam preporuke šta restoran ima na meniju. Ovo smo videli na Siriu za iOS, ali Google Now se meni čini mnogo boljom implementacijom, pogotovo što je svestan toga gde se nalazite, a i ženska koja priča mi ima lepši glas 😛

Dizajn ovih kartica prati dizajn koji je Google započeo Ice Cream Sandwich verzijom Androida i izgleda odlično. Savršen raspored informacija, slike, tipografija, boje …

original

Aplikacije se brže apdejtuju

Ovo je fenomenalno, kada izađe nova verzija aplikacije, umesto da se skida cela aplikacija, Play Store će skinuti samo potrebne elemente koji su promenjeni. Ovo je odlično za korisnike jer će se, kao prvo aplikacije brže apdejtovati, kao drugo, mnogo manje megabajta će skidati, samim tim apdejt neće biti skup po 3G 🙂

It’s faster than ever

Novi interfejs je ultra brz. Osvežavanje je mnogo bolje nego u prethodnim verzijama Android operativnog sistema. Takođe je responzivnost na dodir poboljšana. Takođe kažu da će ove optimizacije u sistemu uštedeti i potrošnju baterije, jer predviđaju šta ćete sledeće kliknuti.

Ceo interfejs, uključujući i aplikacije sada radi na 60 frejmova po sekundi. Google je prikazao i usporeni video snimak u kom je poredio Jelly Bean i Ice Cream Sandwich. Google je veoma uzbuđen zbog ovog ubrzanja da su mu dali i ime, Puter Projekat (Project Butter).

Pametni Home Screen

Home Screen (Početni ekran) je takođe modifikovan. Izgleda gotovo isto kao i na ICSu, ali je sada mnogo lakše organizovati stvari na njemu. Sada možete menjati veličinu widget-a, pomerati ga, a sav ostali sadržaj ekrana će se prilagoditi kako bi omogućio prostor za novo pomeranje ukoliko je to potrebno.

widget-i

Piši kao što govoriš čak i kada niste na netu

Sada je tu i novi Google Voice endžin koji će raditi čak i kada niste zakačeni na internet. U početku će biti samo za američki engleski, a ostali jezici će da slede.

Offline Voice

Unapređena kamera

U Jelly Bean verziji stiže i nova aplikacija za kameru koja vam omogućava da lako pregledate prethodne fotografije bez potrebe da menjate ekran. Jednostavnim potezom na levo pomerate kameru i prikazuju vam se prethodno snimljene fotografije. Takođe uklanjanje fotografija u ovom modu je veoma jednostavno, svajp i nema je 🙂 Jedini problem može biti što ne traži da potvrdite akciju.

kamera

Nove notifikacije sa mnogo više informacija

Notifikacioni bar je ponos i dika Androida. Sada je ovo još unapređeno dodavanje slika, live apdejta i još mnogo toga. Takođe se notifikacije mogu povećavati i smanjivati jednostavnim potezom prsta. Android je prvi operativni sistem koji je imao napredan sistem za notifikacije, a iOS je pokušao to da imitira, i iskreno sada izgleda mnogo primitivno 😛 Neću Windows 8 ni da spominjem.

notifikacije

Enkripcija aplikacija

Od verzije 4.1 Android aplikacije koje se plaćaju će sada biti enkriptovane. Tačnije biće vezane za ID uređaja, tako da će ovo učiniti piratizaciju aplikacija mnogo težom, što će osigurati zaradu developerima kvalitetnih aplikacija.

Novi endžin za pretragu

Google je izgleda shvatio da je njihova pretraga na Androidu postala dosta siromašna i da je ljudi sve manje koriste, zato su je unapredili, pa vam tako sada telefon, pored novog prikaza informacija i iščita tekst.

Opet, dizajn je urađen u sada već dobro poznatom, prelepom ICS fazonu … a potezom na desno dobijate i punu Google pretragu.

Search

Kada izlazi Jelly Bean?

Jelly Bean će biti dostupan sredinom jula. Galaxy Nexus će dobiti OTA apdejt, kao i Nexus S i Motorola Xoom.

Tags: 20124.1AndroidgoogleI/OJelly Bean

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

3 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *