NVIDIA predstavila Tegra 4 i Project SHIELD

Objavila u 07/01/2013 u 21:40

Noćaš je NVIDIA predstavila Tegra 4, kako oni kažu najbrži single čip procesor, sa sjajnim performansama i dužim trajanjem baterije pametnih telefona i tableta, gejming uređaja, navigacionih sistema i PC-a.

Tegra 4 sa kodnim imenom Wayne ima 72 NVIDIA GeForce grafičkih procesorskih jezgara što bi bilo negde 6 puta jače u odnosu na Tegra 3. Ova jezgra donose realističnije gejming iskustvo i podršku za veće rezolucije ekrana. Takođe sadrži quad core procesor i to nove ARM arhitekture Cortex-A15 što bi trebalo da donosi 2,6 puta brži web browsing  i bolje ponašanje aplikacija.

Tegra 4 ima i 4G LTE glasovnu i data podršku preko opcionog čipseta, pete generacije NVIDIA Icera i500 procesora.

Možete i vi da pogledate snimak kompletnog predstavljanje NVIDIA na CES 2013 na ovom linku.
nvidia-arh1nvidia-arh
Pričali su o upotrebi Tegra 4 čipa u uređajima prilikom upotrebe kamere za kreiranje HDR fotografija i video zapisa. Arhitektura je nešto drugačija i Tegra 4 zahvaljujući većem broju GPU jezgara automatski može da kreira fotografije sa visokim dinamičkim rasponom (HDR). Na prezentaciji su demonstrirali kako kamera može da kreira u realnom vremenu HDR video zapis. Sama prezentacija je delovala pomalo nespretno, a i diskutabilna je fotografija koju su koristili. Ali ok, shvatili smo poentu.

nvidia-foto
Tegra 4 čip je dizajniran da troši manje energije jer sadrži drugu generaciju sistema za uštedu potrošnje baterije prilikom obične i standardne upotrebe uređaja.  Tegra 4 kako kažu, može da uštedi do 45% energije u odnosu na Tegra 3 procesor prilikom normalne upotrebe. Takođe se tvrdi da omogućava i 14 sati reprodukcije HD video zapisa.

 

Project SHIELD

 

NVIDIA je predstavila i Project SHIELD, gejming uređaj za otvorene platforme. SHIELD je kreiran sa idejom da gejming treba da bude otvoren i fleksibilan. Project SHIELD može uspešno da pokreće Android i PC naslove igara. SHIELD je Android uređaj i zahvaljujući tome može da pristupi igrama na Play Store-u. A pošto je ujedno i bežični risiver i kontroler, može da strimuje igre sa PC-ja koji ima NVIDIA® GeForce® GTX grafičke kartice i da pristupa naslovima igara na STEAM biblioteci igara.

Project SHIELD je kombinacija procesorske snage NVIDIA Tegra® 4 sa WiFi tehnologijom sa gejmerskim brzinama i sjajnim HD video i audio ugrađenim kontrolerom. Može se priključiti na bilo koji veliki ekran.

Kako vam se sve ovo čini? Da li vam se dopada u kom smeru ide NVIDIA?

 

nvidia_project_shield-open-right_v2 nvidia_project_shield-top-closed_v2 nvidia_project_shield-top-open-controls

Tags: AndroidarhitekturaARMgejmingkonzolanvidiaplatformeProject SHIELDTegra 4

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

5 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Malo mi je glupo ovo dzojstik sa ekranom 🙂

    Mrda ce se mnogo ekran dok igram PES 😀

  • Za Tegra 4 još uvek nije jasno dosta stvari. Na osnovu raznih špekulacija, govori se da se neće pojaviti za mobilne uređaje zbog veličine i problema zagrevanja. Takođe, i dalje prisutni odvojeni Shaders-i GPU-a, a koji su i bili glavni razlog nekompatibilnosti skoro svih Gameloft igara i mase ostalih.
    Ni jedan benchmark score nije prikazan što dovodi u pitanje izjave kako je T4 do 6x brža od T3 kao i generalno koliko je sama T4 brza.
    Što se samog CPU-a tiče, trenutni T3 je i dalje pojam i podosta neiskorišten po pitajnu resursa. Ove budalaštine što su počeli da stavljaju full HD rezoluciju na displejima od 5″ je za No Comment. Pa ja na 24″ monitoru ne vidim pixele, a hoće da me ubede kako mi ta ista rezolucija treba na 5″.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *