NVIDIA predstavila Tegra 4 i Project SHIELD

Objavila u 07/01/2013 u 21:40

Noćaš je NVIDIA predstavila Tegra 4, kako oni kažu najbrži single čip procesor, sa sjajnim performansama i dužim trajanjem baterije pametnih telefona i tableta, gejming uređaja, navigacionih sistema i PC-a.

Tegra 4 sa kodnim imenom Wayne ima 72 NVIDIA GeForce grafičkih procesorskih jezgara što bi bilo negde 6 puta jače u odnosu na Tegra 3. Ova jezgra donose realističnije gejming iskustvo i podršku za veće rezolucije ekrana. Takođe sadrži quad core procesor i to nove ARM arhitekture Cortex-A15 što bi trebalo da donosi 2,6 puta brži web browsing  i bolje ponašanje aplikacija.

Tegra 4 ima i 4G LTE glasovnu i data podršku preko opcionog čipseta, pete generacije NVIDIA Icera i500 procesora.

Možete i vi da pogledate snimak kompletnog predstavljanje NVIDIA na CES 2013 na ovom linku.
nvidia-arh1nvidia-arh
Pričali su o upotrebi Tegra 4 čipa u uređajima prilikom upotrebe kamere za kreiranje HDR fotografija i video zapisa. Arhitektura je nešto drugačija i Tegra 4 zahvaljujući većem broju GPU jezgara automatski može da kreira fotografije sa visokim dinamičkim rasponom (HDR). Na prezentaciji su demonstrirali kako kamera može da kreira u realnom vremenu HDR video zapis. Sama prezentacija je delovala pomalo nespretno, a i diskutabilna je fotografija koju su koristili. Ali ok, shvatili smo poentu.

nvidia-foto
Tegra 4 čip je dizajniran da troši manje energije jer sadrži drugu generaciju sistema za uštedu potrošnje baterije prilikom obične i standardne upotrebe uređaja.  Tegra 4 kako kažu, može da uštedi do 45% energije u odnosu na Tegra 3 procesor prilikom normalne upotrebe. Takođe se tvrdi da omogućava i 14 sati reprodukcije HD video zapisa.

 

Project SHIELD

 

NVIDIA je predstavila i Project SHIELD, gejming uređaj za otvorene platforme. SHIELD je kreiran sa idejom da gejming treba da bude otvoren i fleksibilan. Project SHIELD može uspešno da pokreće Android i PC naslove igara. SHIELD je Android uređaj i zahvaljujući tome može da pristupi igrama na Play Store-u. A pošto je ujedno i bežični risiver i kontroler, može da strimuje igre sa PC-ja koji ima NVIDIA® GeForce® GTX grafičke kartice i da pristupa naslovima igara na STEAM biblioteci igara.

Project SHIELD je kombinacija procesorske snage NVIDIA Tegra® 4 sa WiFi tehnologijom sa gejmerskim brzinama i sjajnim HD video i audio ugrađenim kontrolerom. Može se priključiti na bilo koji veliki ekran.

Kako vam se sve ovo čini? Da li vam se dopada u kom smeru ide NVIDIA?

 

nvidia_project_shield-open-right_v2 nvidia_project_shield-top-closed_v2 nvidia_project_shield-top-open-controls

Tags: AndroidarhitekturaARMgejmingkonzolanvidiaplatformeProject SHIELDTegra 4

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 871

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3 sada je vlasnica Nexus 6P telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

5 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share