Android u SAAB automobilima

Objavila u 02/03/2011 u 12:02

Android SAAB

Proizvođač automobila SAAB je juče najavio IQon sistem u automobilima koji pogoni Android. WOW Kako kažu, IQon sistem ne samo da će imati određene sistemske aplikacije, nego će dozvoljavati i da skidate nove aplikacije i instalirate ih. Ovi uređaji u kolima imaju ekran od 8 inča što dođe kao neki ugrađeni tablet. U automobilu će takođe biti ugrađen mini računar sa modemom koji se automatski “kači” na net kada uđete u automobil.

SAAB open innovation strategija omogućava sa Androidom da se vrši monitoring celog sistema automobila. Sa ovim sistemom uvek ćete imati pristup najnovijim informacijama u vezi vašeg automobila i posle godina i godina korišćenja.

Pored pristupa navigaciji, postojaće i multimedijalne aplikacije kao i mnoge druge. IQon je trenutno u beta fazi i testira se u određenom broju automobila. Dodatne aplikacije će moći da se skidaju iz IQon prodavnice. IQon prodavnica će imati određene restrikcije na postavljanje aplikacija, neće svaka aplikacija moći da se postavi u ovu prodavnicu. Ovakav sistem je osmišljen zbog bezbednosti vozača i njegovih saputnika, što je po meni zaista opravdavajuće. Zamislite da se dozvoli recimo instalacija neke porno aplikacije i vozač se zanese gledajući je… Šta će se desiti kada rutuju ove uređaje pa stave custom rom-ove tek ćemo da videtimo. U svakom slučaju, Android započinje još jednu avanturu u automobilskoj industriji. 🙂

“With Saab IQon, there are no limits to the potential for innovation,” says Johan Formgren, Head of Saab Aftersales and commercial project leader for IQon. “We will be inviting the global Android developer community to use their imagination and ingenuity.”

via saab.com

Tags: aplikacijeautomobilkolaNavigacijaSAABsistemsvedska

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *