Šta nas očekuje na ovogodišnjem CES sajmu?

Objavila u 08/01/2012 u 11:10

I tako, za dva dana počinje jedan od najvećih sajmova potrošačke elektronike u svetu. CES predstavlja događaj koji koriste mnoge kompanije da predstave tehnologiju koju planiraju da plasiraju tekuće godine na tržište. Mnoge kompanije su već najavile šta će predstaviti na sajmu pa se na osnovu toga može i zaključiti, šta će to biti trend u 2012. godini kada je u pitanju potrošačka elektronika.

Kao što sam već pisala, LG je najavio da će predstaviti telefon sa Intelovim procesorom. Znači u 2012. nas očekuje i Intel u telefonima pored Nvidia i Qualcomm-a. Biće interesantno gledati ih kako se takmiče. 😀 Naravno da ne zaboravimo, Nvidia je već krenula sa Tegra 3 quad core procesorima, šta će se pokazati boljom opcijom, pokazaće sami uređaji.

Sada se pojavila i vest da Corning kompanija, koja je napravila Gorilla Glass, će na CES 2012 predstaviti novi Gorilla Glass 2. Kako kažu iz Corning kompanije, njihov Gorilla Glass je postigao veliki upseh zahvaljujući ekspanziji mobilnih uređaja. Tržište teži ka još tanjim telefonima i tabletima i iz Corning kompanije kažu da će Gorilla Glass 2 biti njihov odgovor. Tako da je definitivan trend za 2012. godinu – još tanji i tanji. 🙂 Proizvođači će nastaviti da se takmiče ko će to bolje spakovati.

Google je izbacio listu kompanija sa kojima će sarađivati na razvoju Google TV-a u 2012. godini. Tako da se može očekivati da LG, Marvel, MediaTek, Samsung, Sony i Vizio na ovogodišnjem CES sajmu predstave Google TV na njihovim uređajima.

Evo ga i interfejs koji će LG predstaviti na sajmu. Pretpostavlja se da se radi o Google TV-u.

LG Google TV

Kineski proizvođač elektronike, Rockchip planira da u Las Vegasu na CES događaju predstavi između 30 i 40 jeftinih tableta. Rockchip je prva kompanija koja je na tržište izbacila apdejt na Ice Cream Sandwich za tablet još u novembru. Tako su najavili da će na CES-u moći da se vide tableti veličine od 7 inča po cenama od 95 do 125 dolara. Dok će 10-to inčni tableti biti između 150 i 200 dolara. Očekuje se da će dosta njihovih modela imati u startu ICS. Tako da nam u 2012. godini stižu jeftiniji uređaji sa savršeno optimizovanim Android os-om baš za tablete.

Kompanija Sony Ericsson je izbacila sliku na njihovoj Facebook stranici novog telefona iz Xperia linije, koji planiraju da predstave na CES-u. Po slici, telefon liči na Xperia arc HD iliti Nozomi o kojem sam pisala ranije kada su iscurele neke informacije. Ali je moguće da će na CESu ova kompanija predstaviti više novih modela telefona, ko zna.

Evo je ta slika:

new xperia

Motorola je onako potpuno u njihovom stilu, izbacila video teaser sa porukom “Stay Unplugged”, što će izgleda biti Motorolin moto za 2012. godinu. O čemu se radi, videćemo naravno na CESu.

Pored ove najave, Motorola će predstaviti i nove modele mobilnih telefona.

Asus ima u planu da na CESu predstavi dva nova tableta. Sada kada se pojavio na tržištu Asus Transformer Prime, u martu se planira lansiranje i 3G modela. Pored toga, već je u najavi tablet od 7 inča iz Asusove kuhinje, kao i još jedan desetoinčni model. Jedva čekam da vidim. 🙂

OLPC (One Laptop Per Child) planiraju da predstave interesantan tablet ove godine po početnoj ceni od 100 dolara. Tablet je nazvan XO 3.0 veličine ekrana 8 inča i rezolucijom 1024×768 piksela. Pored toga što je korišćen displej koji čuva bateriju, sasvim su pogodni za čitanje na jakom suncu. Pored toga, imaće i solarne panele ugrađene pa će moći da se puni istovremeno prilikom korišćenja. Definitivno će na CESu biti predstavljeno jako puno jeftinijih tableta.

olpc

Qualcomm je najavio da će 10 januara na CESu da pokrene prodavnicu GamesCommand sa igrama specijalno dizajniranim za Snapdragon čipove. U njihovoj prodavnici će se u startu naći 100 igara optimizovanih za njihove čipove. Tako da će GamesCommand store biti nešto nalik Nvidia-inoj Tegra Zone.

MasterImage 3D su najavili da će na CESu predstaviti nove panele zasnovane na tehnologiji ćelijskih matrica paralaks barijere koji daju 3D efekat bez upotrebe 3D naočara. Planiraju da predstave panel za tablet veličine 10.1 inča sa WUXGA rezolucijom (1920×1200) i ovom 3D tehnologijom. A u planu je i telefon sa displejom od 4,3 inča sa 720p rezolucijom.

masterimage3d

Uh kakav sajam! To je to zasad, biće sigurno još najava a i sajam će za par dana. 😉

Tags: CESElektronikaLas VegasLGsajamSony Ericsson

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

6 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *