Regionalno predstavljanje Sony Xperia Z1 telefona

Objavila u 06/10/2013 u 19:00

predstavljanje Xperia Z1U petak uveče u Zagrebu, regionalno je predstavljen najnoviji Sony-ev vodootporni telefon Xperia Z1, dok je globalno predstavljen početkom septembra. Na ovom skupu su se našli novinari iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije, a Sony je zablistao, sa stilom, samo kako oni to umeju. Kako je spiker rekao na početku u uvodnoj priči, Sony pravi uređaje vrhunskog kvaliteta i specifikacija, jer se samo tako mogu držati među liderima u proizvodnji Android telefona.

Nakon velikog uspeha Xperia Z telefona predstavljenog u januaru, Sony je nastavio da širi Z porodicu. Prvo je to bio desetoinčni Xperia tablet Z u februaru o kojem smo vam pisali, potom Xperia Z Ultra sa 6,4 inča ekranom. Sada je Sony predstavio naslednika Xperia Z telefona koji takođe ima ekran od 5 inča i nazvali su ga Z1. Dok se po netu priča da će u četvrtom kvartalu  da se pojavi na tržištu i Xperia Z mini.

Sony Xperia Z1 je unapređena verzija Xperia Z telefona. Telefon ima Qualcomm quad-core procesor MSM8974 Snapdragon 800 radnog taksta 2.2 GHz Krait 400. Petoinčni ekran je rezolucije 1080 x 1920 piksela, 2GB RAM, 16GB interne memorije i mogućnost korišćenja microSD akrtice.

Kada je u pitanju dizajn Xperia Z1, on se vodi istom linijom dizajna kao Xperia Z. Telefon ima aluminijumski okvir dok se sa obe strane telefona nalazi staklo. U odnosu na Xperia Z, Z1 ima malo zaobljenije ivice i daje osećaj boljeg ležanja u ruci. Meni lično je 5 inča poprilično veliko za moju šaku, pa ne mogu da kažem da mi baš odgovara. Sam dizajn telefona deluje izuzetno kvalitetno, sa ukusom i merom, a telefon je dostupan u 3 boje: crnoj, beloj i ljubičastoj.

Navikli smo već da su uređaji iz Sonyeve Z serije vodootporni, a na Z1 smo primetili da 3,5 milimetarski izlaz za slušalice nema poklopac koji štiti od vode, nego je sam ulaz napravljen sada vodootporan. Sony je usavršio tehniku i Xperia Z1 ima IP58 sertifikat sa kojim telefon može biti na dubini od 1,5 metar.

Na Z1, kamera je značajno unapređena i ugrađuje se veći senzor sa 20,7 megapiksela, dok Bionz procesor za obradu slika i Sony G Lens obećavaju bolje performanse. Baterija je jača na Xperia Z1 modelu u odnosu na Xperia Z.

Na događaju u Zagrebu smo imali priliku da uživo vidimo Sony-jevu dodatnu opremu i da se malo igramo za Xperia Z1 telefonom. Isprobala sam AR opciju na kameri koja dodaje sceni virtuelne 3D elemente. Interesantno ali ne mnogo korisno. Ono što je izuzetno korisno na kameri je Timeshift Burst. Radi se o fotografisanju u burst modu 61 fotografije, i to 30 pre i 30 fotografija nakon pritiska dugmeta. Kao i jednu fotografiju baš u tom momentu. Na ovaj način, manja je verovatnoća da propustite značajan momenat i na kraju imate mogućnost da sačuvate jednu ili sve fotografije.

Testirali smo i Info eye. Ovo je softver koji omogućava da dobijate više informacija o objektima u vašoj okolini. Pa recimo ako ste u nepoznatom gradu, potrebno je da fotografišete objekat, knjigu, flašu vina i možete dobiti više informacija o objektu. Prva stvar koju smo pomislili je da je iskorišćena baza informacija Google Googles ali nije, Sony ima njihovu bazu koju podhranjuje redovno novim podacima.

Social live nisam testirala ali sam videla otprilike softver kako izgleda i funkcioniše. Vrlo je jednostavan i intuitivan. Upotrebom ove funkcije možete da streamujete video direktno na Facebook vašim prijateljima snimajući se Xperia Z1 kamerom. Ono što je zanimljivo jeste da na samom početku snimanja ovog video zapisa vi birate ko sme da vidi video zapis. Ti vaši prijatelji dobijaju notifikaciju i mogu da gledaju uživo ono što vi prenosite, kao i da komentarišu striming. Njihovi komentari se pojavljuju vama na ekranu tako da možete da vidite reakcije na vaš video u realnom vremenu.

DSC05692Kada je dodatna oprema u pitanju, imali smo priliku da testiramo objektive DSC-QX100 i DSC-QX10. Ovo su potpuno odvojeni uređaji koji komuniciraju sa bilo kojim pametnim uređajem koji može da instalira Sony aplikaciju koja vrši kontrolu. O čemu se zapravo radi. Pa Sony je zapravo napravio fotoaparat sa objektivom, CMOS senzorom, SD karticom, NFC čipom i bluetooth konekcijom i naravno svojim procesorom. Zapravo je fotoaparat bez displeja. Displej vašeg pametnog telefona postaje displej ovog fotoaparata koji funkcioniše bežično preko bluetooth konekcije a povezuje se preko NFC-a. Objektiv je moguće zakačiti na bilo koji smartfon sa “hvataljkama” prilagodljive širine, kao one za držače mobilnih telefona za automobil. Međutim “objektiv” može biti u potpunosti odvojen od uređaja koji ga kontroliše i samim tim imate punu slobodu da objektiv postavite fiksno, držite ga u jednoj ruci dok drugom kontrolišete ili nešto treće.
Veoma zanimljivi gedžeti.

SmartWatch 2

Sony SmartWatch 2Click za animirani GIF

Iako su mediji prepuni Samsungovog pametnog sata, Sony već nekoliko godina ima svoj pametni sat koji se solidno prodaje. Mnogi odmah pomisle na Dick Tracy strip gde glavni junak obavlja telefonske pozive preko sata na ruci. Sony Smartwatch pametni satovi nisu namenjeni ovom načinu korišćenja, već više kao dodatni ekran za notifikacije i brz pristup najbitnijim informacijama sa vašeg pametnog Android uređaja. SmartWatch ima pristup e-mail-u, SMS porukama, kalendaru i drugim aplikacijama sa vašeg telefona. Najbolju primenu ovakvog gedžeta mogu da zamislim u paru sa Xperia Z Ultra fabletom ili nekim drugim fabletom, gde nije baš zgodno svaki čas vaditi onoliku spravu da bi ste pregledali neke osnovne notifikacije. Svakako bih želela da ga testiram lično neki duži period.

Više fotografija sa događaja možete videti na Google Plus nalogu Saše Petrović koji je isto bio na predstavljanju.

 

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *