NVIDIA prezentovala 3D tehnologiju

Objavila u 18/05/2011 u 11:42

Bili smo na odličnoj prezentaciji koju je ovog puta priredila Nvidia i prezentovala je 3D tehnologiju. U januaru smo najavili Tegra 2 3d hardver koji je unapređena verzija Tegra 2 procesora. Kao što znate, Tegra 2 su dual core procesori zasnovani na ARM arhitekturi  Cortex-A9 MPCore. Predstavnici Nvidia-e su doneli i nekoliko uređaja koje smo mogli da testiramo na kraju prezentacije. Imali smo priliku da se igramo sa Motorola Xoom tabletom, Acer Iconia Tab A500 tabletom i LG Optimus 2x telefonom. Pored ovih uređaja isprobali smo sa 3D naočarima da igramo Assassin Creed igru na desktop računaru na povezana 3 monitora, i mogu vam reći da je osećaj sjajan. Glavni junak iskače iz ekrana i imate osećaj kao da ste stvarno tamo, u igri. 😀

Ali da se vratim na tablete. Motorola Xoom je nešto skuplji tablet i ne postoji ni jedna informacija trenutno o tome da li će se uopšte prodavati kod nas. Acer Iconia Tab A500 tablet je jeftinija varijanta i deluje apsolutno pristojno. Motorola Xoom u rukama deluje zaista sjajno sa fenomenalnim kvalitetom izrade i slika na ekranu je odlična. Ono što je ustvari najbitnije je da ovi tableti imaju Android 3.0 verziju tj Honeycomb na (Motoroli će se uskoro pojaviti i apdejt na 3.1).  Motorola Xoom je prvi tablet sa Honeycomb-om koji podržava Tegra 2 čipset. LG Optimus 2x je prvi pametan telefon sa dual core procesorom. Načuli smo da će se LG Optimus 2x pojaviti na našem tržištu i to najverovatnije prvo preko mt:s-a negde na jesen. Možda će se tu uvući nekako i LG Optimus Tab tablet, takođe sa Tegra 2 procesorom, ali otom potom. Što se tableta tiče, negde u oktobru se može na našem tržištu očekivati Samsung Galaxy Tab 10.1 koji takođe radi na Tegra 2 hardveru i ima Honeycomb. Ovo su sve nezvanične informacije ali gde ima dima tu ima i vatre. 🙂  Naravno, uvek postoji mogućnost da se i na crnom tržištu pojave ovi uređaji.

Nvidia

Motorola Xoom tablet, kako sam već rekla je odličnog kvaliteta izrade, ima multitouch, kapacitivni ekran veličine 10.1 inča u proporcijama 16:10, Tegra 2 procesor na 1Ghz i 2 kamere, jedna od 5 megapiksela i druga od 2 mega piksela. Honeycomb interfejs na ovom tabletu deluje apsolutno futuristički. Plava boja i drugačiji raspored menija u interfejsu daju potpuno nov užitak u korišćenju ovakvog tableta. Animacije prilikom korišćenja tableta su brze ali vrlo interesantne, simuliraju 3d odlazak i dolazak ekrana. Primetili smo i barometar na ovom tabletu :D, a inače ima i senzor za ambijentalno svetlo, žiroskop, senzor za merenje udaljenosti i kompas. Sve u svemu sjajan tablet. Testirala sam vožnju automobila na tabletu i toliko je dobar osećaj da sam se na momenat potpuno zaboravila gde se nalazim. I mogu vam reći da za to kratko vreme testiranja tableta, lakoćom korišćenja prosto mami da ga ne ispuštate iz ruku. E sad, možda nije još pravo vreme za kupovinu tableta sa Honeycomb-om zbog malog broja aplikacija koje su upravo optimizovane za tablete ali definitivno će se broj aplikacija povećavati. Međutim tu je Nvidia Tegra zone market, koji za sad pruža dodatne aplikacije i igre koje su optimizovane upravo za Tegra 2 procesore, tako da se broj podrživih aplikacija time povećava.

Pričali smo i sa predstavnikom Nvidia-e, Davidom Koblizekom koji nam je ponosno pokazao njegov privezak za ključeve u kojem je presovan Tegra 2 čip, odmah pored novčića, a mi smo poželeli da ga fotkamo i da vam pokažemo. Da da, na slici ispod možete da vidite kako izgleda Tegra 2 ARM Cortex-A9 MPCore na 1 Ghz.

Kako smo shvatili iz Dejvidove priče, oni ulažu nadu u tablete i očekuju dosta promena na tržištu pogotovo kada se bude pojavio Windows 8 sa potpunom podrškom ARM procesora.

Tags: AcerLG Optimus 2XMotorola Xoomnvidiaprocesoritablettegra 2

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *