Mobile Monday Srbija #3 – nagrađene domaće aplikacije

Objavila u 17/05/2011 u 20:50

Juče je ekipa Srbodroida (eboye, Coby i ja) bila u Beogradu na dva interesantna događaja. Bili smo na NVIDIA prezentaciji 3D tehnologije o čemu će kolega eboye napisati izveštaj do kraja dana, ukoliko uspe da kupi novo napajanje koje mu odgovara i rebilduje RAID, koje mu je danas crklo.  😐 Posle ove prezentacije smo posetili treći po redu Mobile Monday koji se održava u Srbiji. Za one koji ne znaju, ovo je događaj koji se održava ponedeljkom u više od 100 gradova u celom svetu i okuplja ljude iz sveta telekomunikacija, razvija saradnju i diskusiju na temu telekomunikacija uopšte. Događaj se uvek sastoji i formalnog dela koji uključuje interesantna predavanja ili prezentacije i neformalnog dela, gde imate priliku da upoznate i da se družite sa ljudima koji se bave telekomunikacijama.

Jučerašnji Mobile Monday je počeo predavanjem Jovana Milićevića (@prokka na tviteru) koji je zapravo vrlo kratko i jasno izneo podatke o korišćenju mobilnih telefona kod nas. Jovan akka @prokka je zaista sjajno izneo pred publiku statističke podatke koje je prikupio i držao je pažnju publici na zavidnom nivou. NJegovu preyentaciju možete pogledati na linku. U drugom delu formalnog dela ovog događaja bile su predstavljene domaće aplikacije. Predstavljeno je 5 aplikacija koje su razvili različiti timovi iz cele Srbije. Predstavljene su aplikacije: BookHotelsSerbia, Taksiko, Tražim gajbu, Sky Numbers i SMS obaveštenja. Prisutna publika je glasala za najbolju aplikaciju a posebno je i žiri glasao za najbolju aplikaciju. Prvo mesto po oceni žirija je dobila aplikacija Sky Numbers, a publika je za najbolju aplikaciju proglasila SMS obaveštenja. Od ovih 5 aplikacija nisu sve bile namenjene Android telefonima, recimo Sky Number i Taksiko su aplikacije za i uređaje, dok su BookHotelsSerbia, Tražim gajbu i SMS obaveštenja aplikacije za Android platformu. Stoga ću se više i osvrnuti na Android aplikacije jer se ipak nalazite na Srbodroidu. 😉

hotels

BookHotelsSerbia je aplikacija koja trenutno omogućava rezervaciju hotelskog smeštaja i urađena je u saradnji sa sajtom visitserbia.org. Aplikacija trenutno omogućava:

 1. Pretragu i rezervisanje hotela (i drugih smeštajnih kapaciteta) u Srbiji
 2. Uvid u postojeću rezervaciju
 3. Kontakt sa operaterom službe za rezervacije koji je na raspolaganju 24 h.

gajba

Tražim Gajbu je aplikacija namenjena svima kojima je potrebna pomoć pri pronalaženju mesta za stanovanje, kao i onima koji nude smeštaj.

Ukoliko tražite mesto za stanovanje, aplikacija omogućava:

 1. pretraživanje stanova u određenom gradu, oko bitnih lokacija, kao i oko proizvoljne lokacije koju možete sami uneti na mapi.
 2. kretanjem po mapi prikazuju se stanovi sa slikom ili bez (u zavisnosti da li ste na WiFi ili 3G).
 3. klikom na određeni stan možete videti sve podatke o njemu, udaljenost od referentnog mesta pretrage, komentare koje su postavljali korisnici (ne zahteva logovanje), kao i postaviti komentar.
 4. iz aplikacije možete direktno kontaktirati stanodavca: telefonskim pozivom, SMS-om, E-mail-om
 5. Možete i postaviti stanove u favorite da bi lakše pratili lokaciju od interesa.

Ukoliko želite da dodate smeštaj, aplikacija omogućava to na 2 načina:

 1. automatski dodati smeštaj na lokaciji na kojoj se nalazite
 2. izabiranjem lokacije sa mape.

SMS obaveštenja je odlična aplikacija koja efikasno rešava problem mnogih od nas. 🙂

 1. omogućava da napravite filtere za spam (reklamne) poruke koje dobijamo slučajnim registrovanjem na neke servise
 2. omogućava da brže saznate čiji ste poziv propustili

Sky numbers je matematička igra vrlo simpatičnog dizajna namenjenoj deci. 🙂

Taksiko je vrlo ambiciozan projekat koji bi trebao da omogući pronalaženje najpovoljnijeg taksija u gradu, radi se zapravo o globalnom projektu, i najavili su i Android verziju. Vrlo interesantna ideja i ako projekat uspe, verujem da će biti pravi hit.

Sve ove aplikacije su i dalje u razvojnim fazama i u fazama testiranja, tako da je svaki feedback itekako neophodan. Ukoliko i sami razvijate aplikaciju za mobilne uređaje onda bi trebalo da vam bude interesantan ovaj događaj, jer okuplja developere sa naših prostora i imate priliku da se predstavite i da predstavite vašu ideju i aplikaciju. Pored formalnog dela, nastupa uvek i neformalni deo druženja gde možete da se vidite sa svim vašim poznanicima i da upoznate nove ljude.

Sinoć mi je bilo izuzetno prijatno među tviterašima koji se interesuju za mobilne tehnologije, toliko pozitivnog duha u opuštenoj atmosferi ne smete propuštati, sem ako nemate za to dobar razlog. Nama je ovo bila prva poseta Mobile Monday-a ali da živim u BG-u verovatno bih bila redovan gost na ovom potpuno pozitivnom događaju. Šta Mobile Monday priprema za 4. po redu, to ćemo videti, a svi vi koji razvijate vaše aplikacije, pratite ih na Twiter-u @momoSerbia ili na FB fan page-u da ne bi propustili sledeći. 😉

Poprilično mi se dopao inovativni stil glasanja :D. Pet tabli za 5 aplikacija na koje se lepe kao neki mali stikeri, 1 stiker jedan glas. 😉

Fotke sa događaja via MomoSerbia FB i naše.

Tags: Android SrbijaaplikacijedogađajMobile MondaynagradeprezentacijaSrbija

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *