ENTER konferencija ovog proleća u Beogradu posvećena ženama u IT-u #entercon

Objavila u 22/03/2017 u 17:15

Kao web developerka i preduzetnica moram da podržim ENTER konferenciju koja povezuje i predstavlja žene koje se profesionalno bave informacionim tehnologijama, kao i one koje su tek na početku svoje karijere ili donose odluku o njenom razvoju.

ENTER konferencija je besplatna i otvorena za sve, i žene i muškarce. U glavnom programu pričaju uspešne žene koje rade u IT sektoru o različitim temama. Teme koje će biti pokrivene na konferenciji kreću se od physical gaming-a, mobile i web developmenta  do bioinženjeringa. Ideja konferencije je da se skrene pažnja na različite pozicije i oblasti u IT industriji kojima se govornice bave. U IT industriji nije obavezno biti programer, tu su i mnoga druga zanimanja koje IT oblast objedinjuje. Pored programera, najčešća zanimanja su vezana za web dizajn, UX interakciju, testiranje softvera, upravljanje projektima, SEO strategijama, marketing i PR u IT-u. Činjenica je da će u budućnosti sva zanimanja postati usko vezana za IT oblast i zbog toga treba prihvatati nove tehnologije kao deo svakodnevnog života. Stoga ima mesta za sva zanimanja u IT industriji.

Enter konferencija

Ne samo kod nas nego i u svetu, zastupljenost žena u IT industriji je mnogo manja u odnosu na mušku populaciju. Moje lično mišljenje je da je to uticaj vaspitanja i okruženja. Ne postoji razlog zbog kojeg bi se moglo reći da je na primer programiranje muška struka, poznajem mnogo žena koje su vrlo uspešne i bave se IT-jem. I ako ste jedna od žena koja sada ovo čita i razmišlja da li je IT nešto čime bi mogla da se bavi, pozivam te da se prijaviš na konferenciju, dođeš bez predrasuda da vidiš, čuješ i upoznaš druge žene koje se  bave informacionim tehnologijama.  Opet ako ste muškarac koji ovo čita, dođite da podržite žene i povedite prijateljicu/devojku/suprugu/sestru na događaj i ohrabrite je da nije sama i da može da se bavi informacionim tehnologijama ukoliko to želi.

Prijave će uskoro biti otvorene na sajtu enterconference.net

Neke od učesnica glavnog dela programa prve ENTER konferencije biće: Phoenix Perry – profesorka na Goldsmith univerzitetu u Londonu na predmetu Physical Computing and Games; Milica Đurić Jovičić – V.D. direktorka inovacionog centra ETF-a; Jelena Antić – deo tima za razvoj Google Shopping servisa; Dragana Čalija – osnivačica Saint Di firme, asistentkinja na FTN-u u Novom Sadu; Ivanka Milenković – direktorka Verisec Labs ogranka u Beogradu.

Pored glavnog programa, biće organizovane i 3 radionice na kojima se mogu steći i praktične veštine. Radionice će biti organizovane na teme pravljenje igara uz pomoć Unity-a, o web dizajnu, ali i različitim programskim jezicima. Pored radionica na konferenciji će biti i dve panel diskusije.

Konferenciju organizuje Spacevent uz podršku ACM-W mreže. Spacevent je tim koji se bavi osmišljavanjem i realizacijom edukativnih programa u oblasti IT-a namenjenih različitim grupama korisnika/ca. Između ostalog, aktivnosti Spacevent-a su usmerene na uključivanje žena u IT sektor, kao i na pružanje podrške njihovom razvoju.

Vidimo se u utorak 25. i sredu 26. aprila 2017. godine u Kolarcu, Studentski trg 5, Beograd.

Za više informacija o programu pratite svakodnevno Facebook stranicu i Twitter nalog Spaceeventa.

 

 

Tags: BeogradENTER konferencijaenterconinformacione tehnologijekonferencijaŽene

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *