CE&HA Sajam

Objavio u 02/10/2011 u 21:32

CEHA Panorama

Ako ste nas pratili na našem twitter nalogu u petak mogli ste da primetite da smo prisustvovali CEHA sajmu. Na sajam smo išli sa dosta entuzijazma, pogotovo nakon najava da će biti poput CEBITa i sl. svetskih dešavanja. Takođe je lista izlagača bila veoma primamljiva. Prvi utisak na sajmu je bio odličan, jer je stvarno izgledao jako dobro, međutim pored izlagača i novinara na sajmu skoro da nije ni bilo posetilaca, delovao je pusto. Ovo je bilo dobro sa strane da smo mogli sve da probamo bez čekanja u redu, ali opet, sajam je mogao imati mnogo veći odziv. Takođe sam čuo da je i drugi dan sajma bio slabo posećen, za treći još nemam informacija, nadam se da se situacija promenila. Domaćini sajma su svi bili vedri i nasmejani i radi da prezentuju svoje proizvode. Pa šta smo to lepo videli?

Prvi štand na koji smo naišli je bio Samsungov. Samsung se zaista potrudio da nam da sve potrebne informacije, ali na žalost Android uređaja na njihovom štandu je bilo jako malo i pored njihove velike ponude mobilnih telefona i tableta. Krišom oka smo na izlasku uspeli da ugledamo Samsung Galaxy Tab 10.1 koji je po meni treba da, ako ne u centru pažnje, onda barem svoj mali kutak 🙂

Uglavnom, Samsung je prezentovao svoju 3D tehnologiju za kućne bioskope, a od svega nam je najveću pažnju odneo pametni usisivač koji kupi mrvice i po ćoškovima i malo deluje spooky, ali definitivno futuristički.

Samsung - pametni usisivač

Tehnomanija je ovde imala najveći štand/prodavnicu i ono što je mene malo nerviralo je da koga god da smo pitali za cenu nekog proizvoda, svi bi nas upućivali na Tehnomanijin štand gde možemo dobiti ove informacije, pa je sve delovalo kao Tehnomanijina velika prodavnica sa njihovim partnerima.

Na njihovom štandu je odskakao Acer Iconia laptop koji umesto tastature ima još jedan ekran, takođe osetljiv na dodir, koji se lako pretvara u virtuelnu tastaturu. Nisam siguran za praktičnost ovog uređaja, ali bez obrzira na sve, voleo bih da posedujem jedan, mada bih više voleo neki OpenSource operativni sistem, po mogućstvu Linux ili još bolje HoneyComb 🙂

Acer Iconia laptop

Pored ovog laptopa bilo je tu dosta zverki, ali sa uglavnom ne završenim instalacijama Windows-a, pa je bilo nemoguće testirati. A neki su imali i BSOD (Blue Screen Of Death).

BSOD

HTC je imao pristojan štand gde su izložili svoj mali ali vredan asortiman. Međutim devojke koje su bile vedre i pozitivne nisu znale da nam kažu specifikacije HTC Flyer-a, pa smo morali da im objasnimo gde to u Android sistemu mogu da pogledaju 🙂

HTC Stand

HTC

LG je akcenat najviše bacio na 3D tehnologiju za kućne bioskope, ali ono što je zanimljivo jeste da su imali naočare koje kad stavite ne igledate kao okoreli ovisnik o 3D tehnologiji, nego kao da ste se upravo vratili sa žurke na plaži 🙂

3D TV

Najveće iznenađenje je po meni bio ZTE koji je imao štand posvećen pametnim telefonima. Samo sam se jednom sreo sa ZTE telefonom i bio sam prijatno iznenađen kvalitetom izrade. ZTE je predstavio velik broj novih modela kako telefona, tako i tableta. I gotovo da su svi imali poslednju verziju Androida. ZTE nema High-End procesore, ali mislim da imaju velike šanse u Srbiji jer imaju kvalitetnu izradu sa prosečnim performansama sa normalnim cenama. Nadam se da će se svi ovi uređaji naći uskoro u prodaji u nekim od prodavnica širom Srbije.

ZTE Android telefoni

Na štandu Fujitsu-a su nas dočekali sa rečenicom: “Ovo nije Android tablet”, u pitanju je bio Windows 8 tablet na kom smo se, jel, morali potpisati 🙂 nakon čega su devojke konstatovale da to što smo, uz veliku muku na veoma ne osetljivom tabletu, nacrtali imamo i na majicama (Znate onog malog robota što ga zovu Android 😉 ). Posle testiranja Windows 8 tableta, mogu slobodno da kažem: “Google, ne boj se, nisu ni blizu Androida!”.

Fujitsu Windows 8 tablet

Možda najzanimljiviji deo sajma je bio Microsoft Kinect. Tehnologija je stvarno zanimljiva jer replicira vaše pokrete u igri. Jako je zabavno i uzbudljivo igrati igru u kojoj nemate fizički kontakt sa konzolom. Mada kad gledate sa strane nekog ko igra, izgleda ko zombi iz filmova 80ih 🙂

Kinect

Siguran sam da ćemo ovu i slične pristupe interfejsa viđati sve više i više, pa će možda jednog dana gejmeri biti nabildovani kao u ovom kratkometražnom filmu 😉

Prestigio je takođe bio prisutan na sajmu sa svojim niskobudžetnim tabletima. Ono što je zanimljivo je da su ispravili na novim tabletima greške koje sam spominjao u ovom članku, pa tako sad imaju prilagođen interfejs za tablete bez fizičkih dugmića.

Prestigio

Pored slabe posećenosti, nedostatka interneta i svih primedbi u ovom tekstu, mislim da je ovo odličan potez i da s obzirom da je prvi ovakav sajam i nije toliko loše i treba da se održava. Valjda će organizatori ispraviti greške sledeći put i da ćemo u našoj prestonici imati sajam na koji će dolaziti ne samo naši sugrađani, nego na koji će dolaziti i iz okolnih država na premijerne prezentacije novih tehnologija.

Više fotografija sa sajma možete pogledati na našem Google Plus profilu ili Facebook Page-u.

Photo by Branko Đurković Plagosus

Tags: AcerCeHaElektronikaFujitsuhtcLGPrestigiosajamsamsungZTE

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

5 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *