Zašto je Androidu potreban iPhone 5

android evolution vs iphone evolution

Za samo pet dana, svi pogledi tehnološkog sveta će se usmeriti ka novom iPhone-u. U poslednje vreme smo mogli da vidimo ogromnu tenziju između fanova Androida i iOS-a. Apple-ova pobeda u Americi nad Samsungom je donela nova pitanja u vezi sa američkim patentnim sistemom. Apple je dokazao svoj stav prema konkurenciji, Samsungovoj moći inovacije i Androidovoj originalnosti. Android komuna često previđa sledeću činjenicu. iPhone 5 će igrati kritičnu ulogu u rastu i razvoju Androida. Android jednostavno treba novi iPhone, mnogo više nego što mislite. Ali zašto?

Dominacija na tržištu u odnosu na popularnost

Nije tajna da je prodaja, aktivacije i celokupna popularnost Androida na najvišoj tački. Pre neki dan smo saznali da je Galaxy S3 prešao iPhone 4S u prodaji na američkom tržištu pametnih telefona, a broj aktivacija Androida se povećao na 1,3 milona aktivacija dnevno. U poslednjem kvartalu, zastupljenost Androida na svetskom tržištu je 68%, što je znatno više od 20% koju drži Apple sa njegovim iOS-om.

Dok su Android brojke impresivne, činjenica je, da je iPhone i dalje najpopularniji pametni telefon. Ali ove godine, Android ima šansu da savije krivu liniju od iPhone-a 5-ce. Zašto je ovo tako? Iz dva razloga:

  1. iPhone je konačno dobio konkurenciju koju teško može da stigne (Galaxy S3 i One X)
  2. Zato što iOS korisnici počinju da osećaju da je dizajn iPhone-a zastareo.

 

iPhone do sada nije imao ovoliku pretnju kakvu ima danas

Apple nikada nije bio u poziciji da je nateran da ozbiljno razmisli o pojedinačnom Android uređaju. Do sada, Android je dobijao bitku difuzno, a ne sa jednim ili dva uređaja. Galaxy S2 je demonstrirao da Android može da ima uspešan “flagship” uređaj koji će kupci pre uzeti nego iPhone. Galaxy S3 je demonstrirao da Android može da ima “flagship” koji će korisnici pre da kupe nego iPhone.

Ogroman broj Android uređaja + dva uspešna “flagship-a” + Android uređaj koji obara rekorde (GS3) je ozbiljna situacija za Apple. Ne samo da je Apple trenutno nadmašen po pitanju zastupljenosti na tržištu, sada imaju konkurenciju koja uzima nešto što Apple-u izuzetno smeta a to je “Popularnost”.

Zašto onda Android treba taj novi iPhone?

Promena

Kada se iPhone 5 (ili ti novi iPhone) pojavi sledeće nedelje, mnogi špekulišu da neće biti dovoljno unapređen u odnosu na iPhone 4S kako bi zadržali lojalne Apple potrošače. Naravno, prodavaće se ko alva, ali mu je potreban redizajn softvera i kućišta pored hardvera.

zombie IphoneAko sledeći iPhone bude sličan sa iPhone 4S telefonom na način na koji je iPhone 4S sličan sa iPhone 4, fanovi će vrlo verovatno primetiti (konačno) da iPhone nije evoluirao u poslednje tri godine (kao što je i prikazano na prvoj slici u postu). Kako godine prolaze, iPhone korisnici će poželeti nešto potpuno drugačije, ili u smislu dizajna i/ili softvera. Ono što neće poželeti je telefon koji je gotovo identičan kao telefon koji nose već tri godine. Mora da evoluira.

Evolucija kojoj se mnogi iPhone fanovi (prikazani na slici iznad) nadaju, upravo se dešava u Android ekosistemu, a dešava se mnogo brže nego što je to Apple očekivao. Potrošači su zainteresovani za veliki ekran koji Android uređaji imaju, kastomizacije koje Android nudi, napredan hardver koji Android daje i konstantna unapređenja u korisničkom interfejsu. Ako uporedite Android telefon od pre tri godine (primer HTC Magic) sa Android telefonom danas koji ima ICS ili JB (Primer SGS3 ili HOX), veoma je lako uočiti koliko se toga promenilo po pitanju hardvera, softvera i dizajna. Android ima šansu da napravi preokret u industriji. Ima priliku da demonstrira da je Android fokusiran na unapređenju, dizajnu i različitosti (veličina ekrana, cena i korisnički interfejs) što Apple trenutno nema. A Android u rukavu ima par flagship uređaja koji to mogu da poguraju.

Drugim rečima, ako sledeći iPhone bude izgledao u bilo koju ruku slično sa iPhone-om 4 ili 4S, čak i najverniji fanovi će početi da razmišljaju o velikom Galaxy S3 ili One X telefonu (što iPhone 4S nema). Apple je prethodnih godina ovo mogao da izbegne jer nije postojao Android uređaj koji je toliko privlačio korisnicima pažnju.

Nažalost po Apple, stvari su se promenile.

Zaključak

Androidu je potreban iPhone 5. Potrebno je da ima neznatno veći ekran, neznatno bolji hardver i neznatno unapređene opcije. Potrebno je da bi demonstrirali da “neznatno unapređeno” nije parola Androida. Potrebno je da bi Android dokazao da ako želite veći ekran, bolji hardver, više opcija za kastomizaciju i nešto stvarno drugačije svake godine, možete naći na Android platformi. Potrebno je da bi dokazali da kupovinom novog “flagship” Androida, za razliku od iPhone-a, zapravo ne dobijate unapređenu verziju telefona od prošle godine.

Kada potrošači ovo shvate (ako uzmemo u obzir da iPhone neće biti zapravo revolucionarno drugačiji od prethodnog modela), onda će pomak biti ka Androidu, a od Apple-a. Da bi se ovo desilo, neophodno je da iPhone postoji i da radi ono što uvek radi. Android će se prirodno razvijati jer je otvoren, ali da bi iskoračio u sledeću evoluciju, potrošači moraju da shvate da je sledeći iPhone zapravo isti *****, drugo pakovanje.

[via AndroidPit]

Objavljeno u Budućnost

eboye

Vasilj
Milošević
Objavio tekstova:
Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3 a sada je ponosni vlasnik LG G4 telefona. Inače je grafički dizajner po struci i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Polja koja su obavezna obeležena su sa *