Tech trendovi za 2013. godinu

Objavila u 27/12/2012 u 13:26

human-body-sensors Poput kozmetičke i modne industrije, industrija vezana za nove tehnologije takođe nameće trendove. Ove trendove kao i u svakoj drugoj industriji nameću veliki igrači. Oni koriste moć njihovog brenda da nam nametnu šta je to dobro i šta je poželjno. Kvalitetne ideje i predlozi uvek prođu kod potrošača, dok one bez valjane podloge u zavisnosti od uloženog marketinga prođu manje ili više dobro/loše.

Pred kraj svake godine i početkom nove, svi smo sentimentalni i na trenutak bar se osvrnemo za godinom iza nas. Kada je tehnologija u pitanju, uvek volimo da raspravljamo o trendovima i o tome šta nas to očekuje u narednoj godini. Zadatak IT stručnjaka u velikim kompanijama je da predvide šta će to biti trend, šta to novo korisnici mogu da prihvate, kako bi prodaja bila što bolja. Pravi vizionari će iskoristiti ideje za napredak i bolju prodaju, dok će vizionari u pokušaju, moći da se okušaju sledeće godine.

 

Pametnija dodatna oprema za smartphone

U 2013. godini možemo očekivati veću ponudu dodatne opreme za pametne telefone. Pored standardne opreme u smislu futrole, šlušalica, dokova, postolja, tastatura, stajlusa možemo očekivati i nešto pametniju dodatnu opremu. Proizvođači će se truditi da naprave korisne gedžete sa senzorima koji u kombinaciji sa pametnim telefonom imaju specifičnu primenu. Tako se senzori upareni sa smartphone-om mogu iskoristiti i u medicinske svrhe, za dijagnostifikovanje stanja bolesnika ili za monitoring stanja. Očekuje se zapravo da će posle 2013. godine, naši telefoni biti centar senzorne mreže oko naših tela, kancelarija, kuća, automobila i da će u specifičnim situacijama napraviti koristan pomak.

sensor2

 

Veća automatizacija automobila

U Americi je odavno trend da mladi već sa 16 godina dobijaju vozačke dozvole. Ovaj stil je promovisao slobodu i kontrolu. U poslednje vreme se trend dobijanja vozačke dozvole tako rano malo smanjio u odnosu na prethodne godine. Ovakva ponašanja se uočavaju u društvima i zemljama sa zdravom i visokom upotrebom interneta. Automobili nisu više pojam slobode i kontrole, to su sada pametni telefoni. Kada se poveže ovakva realnost veće upotrebe interneta sa energetskom efikasnošću i sigurnošću, automatizovana vozila postaju sve atraktivnija. Sergey Brin iz kompanije Google kaže da će u 2017. godini Google-ov automatizovani automobil biti svima dostupan. Možda ovakva izjava deluje nestvarno, ali zapravo i nije naučna fantastika, vrlo je realna. Po istraživanjima, od 17,400 ispitanika vlasnika vozila, njih 37% su izjavili da su zainteresovani za kupovinu potpuno automatizovanih automobila pod uslovom da cena nije prevelika.

U međuvremenu, mnoge kompanije su krenule sa razvijanjem automatizovanih vozila za trke (uključujući BMW, GM, Volvo, Volkswagen, Mercedes-Benz, Cadillac) i ukoliko se infrastruktura bude razvijala u tom pravcu, ovaj trend će se sigurno povećavati.

 

Interakcija između čoveka i računara će biti prirodnija

Popularizacijom tableta i pametnih telefona, moralo je da se softveru pristupi malo drugačije u odnosu na programe za desktop računare. Pa tako već nekoliko godina unazad posmatramo kreiranje novog modela interakcije na uređajima sa ekranima osetljivim na dodir. U 2013. godini će konačno svi shvatiti da tehnološka industrija ima obavezu da kreira potpuno novi modela interakcije između čoveka i računara.

 

Aplikacije oko nas

 

Danas se računari i softver razdvajaju u tri grupe: cloud, okruženje i integracija sa telom. Gubi se sve ono što smo dosad nazivali grafički interfejs. Aplikacije sa glasovnim komandama jasno pokazuju šta je budućnost. Interakcija prirodnim jezikom – NLI (Natural Language Interaction) ne čini samo interakciju prirodnom nego i daje osećaj da je računar (uređaj) živ i da ima društvenu ulogu.

Eto recimo na primeru mog tate, on nikada nije prihvatio da koristi računar i da na njemu gugla. Njemu je jako komplikovano da kuca na tastaturi. Dok recimo FPS igre rastura. I kako je Google uveo Google Voice Search na srpskom jeziku, moj tata je počeo da gugla. Lepo uzme njegov Alcatel OT990 i kaže mu šta da mu ovaj traži na netu. I tako mi sada s vremena na vreme kaže da je neku informaciju video na netu.

Konkretno interfejs između njega i telefona je u grafičkom smislu ekstremno jednostavan, ali glas ipak predstavlja veoma bitan segment interfejsa, koji je nevidljiv. Pa tako glas postaje ključni faktor aplikacije.

Opet, mogućnost interakcije bez dodira ekrana je nešto što možemo očekivati u budućnosti. Računari će detektovati naše pokrete i senzori integrisani sa našim telom postaju zajedno jedan nevidljivi interfejs. Mi sami i okruženje oko nas postaje aplikacija sa nevidljivim interfejsom.

 

Kaže Matteo Penzo na ovu temu:

“U 2013. godini u kombinaciji sa 20-nanometarskim procesorima koje ARM, Intel i Apple planiraju da lansiraju u drugom i trećem kvartalu i 4G mreže, definisaće se upotreba mobilnih telefona u budućnosti. Velika procesorska moć, smanjena potrošnja energije, brži protok podataka će ubrzati razvoj biometrijskih aplikacija, kao što su identifikacija na osnovu rožnjače, otisaka prstiju uz pomoć kamere na telefonu.

Uparivanje biometrijske autentifikacije sa glasovno baziranim logovanjem može postati nova norma koja garantuje sigurniji i brži pristup informacijama i bankovnim transakcijama. Čekamo dan, kada autentifikacioni nivo neće biti baziran na čuvanju u ljudskoj memoriji. Doći će dan kada ćemo mi sami biti naše lozinke. “

floating-touch-featured

Evolucija tableta na prekretnici

 

U 2012. godini smo diživeli pad cena pojedinih tableta, dok u 2013. godini možemo očekivati sveukupan pad cena tableta. Niže cene će tablete učiniti popularnijim, i njihova uloga će prevazići momenat da su to mali pc računari. Niže cene će zainteresovati korisnike da kupe tablet specijalizovan za određenu upotrebu. Tableti će menjati novine i štampane medije.

 

Razvoj korisničkog iskustva

 

Apple je bila kompanija na koju su se svi ugledali kada je u pitanju razvoj biznisa i proizvoda. U poslednje 2-3 godine, na globalnom tržištu pojavili su se novi igrači kao što su Dropbox, Square i drugi. Kao rezultat, velike kompanije su bile primorane da promene model njihove igre. Google je to uradio sa Androidom, Microsoft sa surface-om, Amazon sa Kindle. Oni su i redizajnirali njihove vebsajtove, operativne sisteme, aplikacije, servise… I svi imaju isti cilj bez obzira koliko se njihov biznis razlikuje, a to je da optimizuju i načine korisničko iskustvo drugačijim na njihovim proizvodima. Ove promene smo već mogli da vidimo u 2012. godini a 2013. godini će kulminirati. Kada su smartphone-ovi u pitanju, možemo očekivati više od korisničkih interfejsa poput Sense, Timescape, Touchwiz i dr. Možemo očekivati i neke nove interfejse drugih proizvođača.

Tags: 20122013interfejsmobilnipametni telefoniSenzoritabletitehnologijatrendoviUX

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *