TabSense: tehnologija koja prepoznaje šta dodiruje ekran

Objavila u 25/10/2011 u 17:26

tabsense

Ekrani na dodir polako ulaze u svakodnevnicu, vlasnici pametnih telefona i tableta su se već potpuno navikli na upravljanje njihovim uređajima sa prstima i stajlusima. Kada se danas deca susretnu sa tabletom, njima je dodir prstićima gotovo intuitivan. Pa je Univerzitet Carnegie Mellon došao do ideje da ovu interakciju unapredi jer su šake sposobnije na kompleksnije radnje od običnog tipkanja.

Ideja je da se omogući prepoznavanje različitih vrsta dodira, kao što je dodir noktom, jagodicama prstiju, vrhom prstiju ili zglobom prsta. Kako ovi dodiri proizvode različite zvučne efekte, rešenje je u postavljanju mikrofona blizu ekrana osetljivog na dodir i analizirajući zvuk došli do zaključka o kakvom dodiru je reč.

Različiti dodiri prstima bi mogli da se iskoriste u raznim softverskim implementacijama. Na primer, dodir noktom može da se koristi prilikom kucanja za prebacivanje tastature na velika slova ili za upotrebu specijalnih znakova. Dodir zglobom prsta može da se koristi za prebacivanje na brojeve ili recimo u softveru za crtanje, prebacivanje četkice iz jednog moda u drugi ili menjanje boje i ko zna za šta još, mašti na volju.

“TabSense u osnovi udvostručava ulazni raspon ekrana na dodir” rekao je student na doktorskim studijama na smeru za Interakciju između čoveka i računara Carnegie Mellon univerziteta, Chris Harrison. “Ovo je izuzetno bitno na manjim ekranima gde je pokret zbog veličine u startu limitiran. Uklanjanjem dugmića sa ekrana, dobijamo više prostora za sadržaj ili mogućnost da se značajni dugmići povećaju.”

tabsense

Na projektu TabSense su učestvovala 3 studenta u saradnji sa njihovim profesorom. TabSense pored toga što može da raspozna na koji način je prst dodirnuo ekran, može i da raspozna ukoliko se nekim predmetom dodiruje ekran. Zasad prepoznaje drvo, akril i stiropor. Na ovaj način se omogućava da stajlus bude kreiran od različitih materijala pa da recimo za crtanje koristite više različitih stajlusa. što me već podseća na slikanje različitim četkicama po debljini i mekoći. Ali ova potreba se danas rešava softverski. Upotreba stajlusa od različitih materijala bi se mogla videti u recimo korišćenju multitouch ekrana kada više ljudi koristi istu površinu različitim stajlusima. 😀 Pa a osnovu stajlusa, softver prepoznaje korisnika.

Više o ovom projektu možete videti na linku, a u nastavku pogledajte video klip koji demonstrira TabSense.

Tags: Ekrani na dodirinterakcijaprojekatstajlustabsensetipkanjeuniverzitet

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *