Symbian i Android će dominirati tržištem

Objavio u 11/09/2010 u 7:27

android marketshare

Gartner očekuje da će Symbian i Android zajedno zauzeti 59.8 procenata svetskog tržišta na polju mobilnih uređaja do 2014. Očekuje se da će biti podjednako zastupljene obe platforme – Symbian sa 30.2 i Android sa 29.6 procenata.

Gartner takođe pravi predikcije za RIM-ov BlackBerry i Apple-ov iOS udeo na tržištu za 2014, koji bi po očekivanjima zauzimali treće i četvrto mesto. Kada Symbian i Android budu vladali, Gartner predviđa da će BlackBerry zauzeti 11.7 procenata, dok bi iOS zauzimao 14.9 u poređenju sa Symbianom i Androidom od preko 59%.

Symbian će možda još uvek voditi na ovom polju u 2014 zbog Nokiine strategije koja je targetirana ka masovnijoj populaciji (jeftiniji telefoni). Androidov uspeh bi dobio zasluge zbog podrške provajdera i prodavaca. Ali, kaže Gartner, da će samo vreme pokazati ko će stvarno vladati tržištem. Ali ako se brojke nastave kretati sadašnjim tempom, Android bi mogao nadmašiti mnoge mobilne platforme u narednim godinama.

via Gartner

Tags: 2014Androidblackberrydominacijaiosstatistikasymbiantržište

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *