Samsungov novi CMOS detektuje z-depth

Objavila u 01/03/2012 u 16:02

Microsoftov Kinect je kombinujući RGB kameru sa dubinskim senzorom otvorio potpuno novi svet mogućnosti interakcije. Sada je Samsung najavio novi senzor za kameru koja stapa ova dva elementa u jedan. Novi CMOS senzor ima mogućnost kreiranja slike koja sadrži informacije o dubini objekata na slici i RGB podatke. Senzor može da napravi fotografiju rezolucije 1920×720 piksela (1,38 megapiksela) dok su z-pikseli (dubina) četiri puta veći od RGB piksela, što pruža dubinu fotografiji rezolucije 480×360 piksela. Pošto z-pikseli zauzimaju određeno mesto na fizičkoj memoriji samog senzora, softver za obradu slike interpolira vrednosti podataka koji nedostaju u slici.

Kamerama koje imaju mogućnost pravljenja fotografija sa dubinskim informacijama uslikanih objekata u kombinaciji sa interakcijom zasnovanoj na gestovima dobijamo potpuno nove mogućnosti upotrebe uređaja. Ovaj Samsungov senzor je obećavajući iskorak u budućnost sa velikim potencijalom ne samo za gejm koznole nego i za kamere uopšte kao i za mobilne uređaje.

Arhitektura novog čipa

Arhitektura novog čipa

Zamislite kakav sve softver može da se napravi korišćenjem ovog senzora za kamere i kakve mogu aplikacije da se nađu na našim telefonima. Sam telefon može biti Kinect uređaj, pa tako upaljena kamera može detektovati blizinu ruke korisnika. Samim tim, moći će se i bez dodira ekrana manipulisati objektima na slici jer će kamera detektovati blizinu ruke i njeno pomeranje. 😀 Ovaj senzor će ljubiteljima fotografije dati mogućnost kreiranja boljih fotografija manipulacijom fokusa na fotogafiji. I ko zna šta još!

via techon.nikkeibp.co.jp

Tags: arhitekturaCMOSdubinainformacijasamsungsenzorslikaz-piksel

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 871

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3 sada je vlasnica Nexus 6P telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!
  • Odlicno – jos korak napred. Imam instaliranu aplikaciju pod imenom Smart Measure, ona (verujem) kombinuje kameru sa senzorom za polozaj [koji (pogresno) zovemo ziroskopom] da bi “sracunala” udaljenost, visinu i dubinu objekata koje kamera vidi. Nije savrsena – na bliskim objektima daje skoro savrsene rezultate (testirano do 15m), ali nije u stanju ni da nagadja koliko je daleko brod na par kilometara od mene 🙂 Kolegama gradjevincima je savetujem od srca, jeste oko ponekad dovoljno, ali ima situacija kad je pantljika daleko a kamera moze da da dovoljno dobru procenu. E sad, ako izbacimo “ziroskop” iz matematike, verujem da ce “daljinomer” biti i precizniji, i dalekometniji…
    O ostalim primenama trenutno nemam cime da mislim… posao 🙂

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share