Samsung sprema 5G tehnologiju

Objavio u 13/05/2013 u 15:59

Samsung trenutno radi na razvoju mrežne tehnologije koju ćemo vrlo verovatno videti u pametnim telefonima. Samsung je najavio da je uspešno testirao sledeću generaciju mobilne mreže 5G. 5G mreže obećavaju stotine puta brži protok od “trenutnih” 4G mobilnih mreža.

Samsung 5G tehnologija

Samsung 5G tehnologija

Objavili su da rade na testiranju prototipa bežične 5G mreže i da su uspeli da ostvari protoke do 1Gbps. Podaci su uspešno preneti na razdaljini od 2 kilometra. Takođe, Samsung tvrdi da njihova 5G mrežna tehnologija radi na 25Ghz ultra-high-frequency protoku. Kompanija kaže da je ova tehnologija superiornija u odnosu na slične 5G tehnologije koje se trenutno razvijaju a koriste 6Ghz.

Samsung kaže da prednosti njihove 5G tehnologije u poređenju sa 6Ghz 5G tehnologijom su u dometu. Razdaljina na kojoj 6Ghz tehnologija radi ima manji domet od 25Ghz tehnologije koju Samsung razvija.

Samsungova trenutna tehnologija u teoriji ostvaruje brzine od desetine gigabita po sekundi, što bi omogućilo skidanje filma rezolucije 4K za nekoliko sekundi. Daleko su 5G mreže od nas, ali lepo je čuti da se radi na tome.

Samsung se trenutno nada komercijalizaciji 5G tehnologije do 2020., dok se konkurentske 5G mreže nadaju godini 2022.

Takođe je u toku i standardizacija 5G tehnologije na međunarodnom nivou.

[via AndroidCommunity]

Tags: 28Ghz3G4g5G6Ghzdometmobilna mrežaprotoksamsungsignal

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

3 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Muka je sa ultravisokim (zovu ih milimetarske) frekvencama sto imaju malu moc penetracije.
    Jeste, smesno.
    Domet od 2km je malo, plus nece uci u zgradu (na to se odnosi mala moc penetracije, inace), sa sadasnjom tehnologijom. Na tome ce da se radi.
    Izgleda da ce net zauvek biti sporiji od nasih potreba.

  • Super je to,samo se pitam koliko utice na zdravlje ljudi,sve te talasne duzine,frekvencije ne znam moze bit,a i ne mora 😉

  • Kod nas 2G ne radi kako treba. xD

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *