Samsung ima veće šanse od Apple u budućnosti

Objavio u 12/02/2013 u 12:23

Galaxy Note

Samsung je najjači protivnik Apple-ovoj hegemonističkoj kontroli u industriji pametnih telefona i postao je ozbiljna pretnja kompaniji. Dok se Apple konsultuje sa kristalnom kuglom, Samsung sluša tržište. A New York Times je u jednom članku rekao: “Samsungova strategija radi i kompanija raste brzo”, a evo i zašto:

Samsung troši više od Apple-a na istraživanje i razvoj

Samsung trenutno troši 10,5 milijardi dolara na R&D. To je skoro tri puta više nego Apple-ovih 3,4 milijardi, a ima i veću zaradu takođe (5,7% vs Apple 2,2%). Sa tim novcem, Samsung zapošljava dizajnere, arhitekte, inženjere, menadžere, sociologe i psihologe. Ovi zaposleni izučavaju trendove u svakom polju, od umetničke izložbi do online grafičkog dizajna kako bi došli do inspiracije za sledeću Veliku Stvar.

Apple pokušava da prati

Tržišni eksperti su rekli Samsungu da potrošači žele veći ekran, Samsung ga je napravio. Kada se pokazalo kao tačno, Apple je shvatio da njihova formula da diktiraju potrošačima šta oni žele, ne radi više. Tako je napravljen iPhone 5, sa nešto većim ekranom od prethodnog. Sada postoje najave da Apple ide ka još većim ekranima za 5S i 6. Tako da sada Apple pokušava da prati Samsung.

Samsung služa potrošače, Apple im govori šta treba da žele

Steve Jobs je često ponavljao: “Potrošači ne znaju šta žele”. Samsung sa druge strane proučava tržište i pravi proizvode koje potrošači zaista žele. Samsung uči stvari koje Apple ne želi da čuje. Tu je suština svih razlika.

Samsung je inovativniji

U nedavnom članku New York Times-a saznajemo da je Samsung napravio Galaxy Note kako bi ljudi koji pričaju kineski mogli da napišu lakše svoje karaktere koristeći olovku umesto virtuelne tastature. Ovo su razlozi koje Apple nikad ne bi uzeo u obzir.

[via AndroidPit]

Tags: ApplebudućnostiphoneNew York TimesNotesamsungtržište

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

4 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Telefoni im nisu ruzni, ali nisu ni lepi, jednostavno ne daju previse znacaja dizajnu, ili daju ali su losi… 😀

    A sto se materijala tice, puckanja i skripanja, to mi je nebitno koliko i izgled punjaca… Aluminijumi i te ‘premium’ stvari jednostavno nikad nisu bile moj fazon.. to je stvar ukusa tako da ne vidim zasto bi to menjali. Imaju svoju klijentelu, npr apple (kao predstavnik premium-sisanje ovaca klase) ima svoju itd…

  • Da sam na Samsungovom mestu otpustio bih apsolutno sve dizajnere, i zaposlio ove iz HTCa, ili Sony-a.
    Svaka nova generacija im je ruznija od prethodne.

  • Slazem se da su uredjaji ruzni ali sa malo ljudske maste to se moze promeniti 🙂
    izgled mi NIKADA nije bio bitan i nece ,bitno mi je da je telefon dobar ”iznutra”

  • Nadam se da ce se Samsung potruditi pa ce koristiti bolje materijale u izradi svojih telefona koji nece pucketati, skripati, i nece delovati jeftino… I da ce bar malo vise uloziti u dizajn svojih uredjaj jer su im uredjaji ruzni….

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *