Ponovno rađanje HTC-a

Objavio u 07/06/2017 u 1:09

HTC je neverovatna kompanija. Pre par nedelja, Tajvanska kompanija je proslavila 20. rođendan. Za prethodne dve dekade HTC se drastično menjao. Skoro smo mogli da vidimo da je HTC imao problem da se suprotstavi velikom dvojcu u smartphone industriji. I da budem iskren, par puta sam pomislio da HTC neće uspeti da se izvuče iz problema u kom se našao …

Ali sam promenio mišljenje. Verujem da HTC može naći solidnu nišu u naredne dve tri godine. Moguće je da će se restruktuirati i postaviti nove standarde sa svojim inovacijama.

Od podizvođača do sopstvenog brenda

Ako ste imali HTC telefon kasnih 90ih ili dvehiljaditih, moguće da to niste ni znali. HTC-ov biznis model je bio tzv. OEM – original equipment manufacturer. Kompanija je razvijala i proizvodila telefone i PDA uređaje bez da je sebe u tome reklamirala. Za mlade čitaoce, PDA uređaji su bili digitalni asistenti koji su u poređenju sa današnjim uređajima na vrlo čudan način omogućavali da šalju i primaju email-ove i upravljaju sastancima.

HTC je uvek imao dobar nos za trendove. Rani fokus na Windows Mobile kao operativni sistem za mobilne uređaje je jedan ovakav primer. Ovo je za HTC bilo jako dobro. Proizvodili su preko 50 odsto svih uređaja koji su prodavani širom sveta sa Windows CE i PocketPC 2000.

HTC i Android – dobri drugari od početka

Ovo prepoznavanje trenda se takođe pokazalo kada je HTC trebalo da proizvede telefon za novi OS. 2008. T-Mobile je svetu predstavio prvi Android pametni telefon – HTC Dream, tj. G1.

Ne može se raći da se G1 prodavao kao alva, takođe nije bio ni najkvalitetniji telefon tada. Slajder je bio diskutabilan, softver je takođe bio kilometrima iza iPhone-a, ali HTC izabrao dobrog konja. U saradnji sa Google-om je uspeo da napravi BOOM. Odmah nakon G1, HTC je izbacio veoma popularne telefone poput HTC Magic, HTC Hero i HTC Desire.

HTC Meilensteine

HTC kao OEM možda i jeste najveća snaga koja je dovela do brojnih inovacija na tržištu godinama unazad. Ali tada niko nije znao za HTC. Glasan i agresivan marketing nisu bili domen HTC kompanije. Kao što to nije ni sada.

U nekom momentu 2011. kompanijski slogan “quietly brilliant” je dodat HTC brendu. Ovo je bilo nekako ekstravertno za ovu azijsku kompaniju i verovatno način da se izvine za manjak marketinga.

HTC i tech fanovi – kako je prijateljstvo dovelo do nesporazuma

Prava priča zapravo tek sad počinje iako je bilo potrebno objasniti kako se HTC razvijao kako bi zapravo shvatili celu priču.

Tajvanska kompanija je imala neprikosnovenu prednost – ogromno znanje u razvoju i proizvodnji (pametnih) telefona, rani ulazak na tržište sa Android pametnim telefonima i velo blizak odnos sa early adopter-ima (ljudima koji rano prihvataju novu tehnologiju) Androida.

Međutim, za kratko vreme ova prednost se izgleda izgubila. Kompanija je u nekom trenutku mislila da može da dosegne zvezde, a samim tim izgubila svoje najlojalnije inicijalne fanove iz vida.

Ja sam bio jedan od velikih HTC fanova. Čak su nas prozivali da smo SrboHTC iako smo se trudili da što manje pokazujemo pristrasnost. Zapravo tada (negde na početku samog postojanja SrboDroid-a) mnogi su u Srbiji poistovećivali HTC sa Androidom iz neznanja. Bilo je to zlatno doba za HTC.

Tech i životni stil – smeo ali neophodan eksperiment

Na kraju, sve bitke su izgubljene na svim frontovima. Mada ne bih rekao da bi u HTCu to tako formulisali. Autor sa AndroidPIT bloga je postavio Gregu Viliamsu, HTC Europe menadžeru pitanje kakvu publiku zamišlja u budućnosti. Odgovorio je sledećom rečenicom:

We want the technically minded people. We want to go back to our roots.

Ove dve rečenice jako puno govore. Sa jedne strane hoće da se obrati ljudima kojima su inovacije i tehnički gedžeti važniji od lepog dizajna ili skupih brendova. Ali sa druge strane takođe priznaje da su ovu grupu ljudi imali i da su ih izgubili.

Design Studio HTC Taipei

Mislim da je HTC izgubio mnoge svoje iskrene fanove u pokušaju da bude cool. To je kao kada bi Sheldon Cooper (The Big Bang Theory) odjednom pokušao da bude Jack Bauer (24). Dva potpuno različita karaktera iz serija.

Osnovni princip koji je HTC imao je bio pogrešan: u nekom momentu moraš da se distanciraš od teh frikova kao niše i da se pridružiš velikima na čelu. Ovaj izbor je Android takođe napravio. To ne znači da srce i duša treba da se ostave po strani jer ćeš u suprotnom izgubiti i iskrene fanove kao i one koje si pokušao da pridobiješ.

Da li je HTC naučio iz svojih grešaka?

Sa HTC Edge Sense, kompanija je konačno pokazala pravu inovaciju. Dozvolila je da se komande izvrše stiskanjem ivica pametnog telefona. Ovo možda na prvu loptu zvuči kao “marketinška fora” ali je zapravo vrlo praktična mogućnost kada se dugo koristi, na primer u fotografiji. Umesto da pritiskate dugme kamere na ekranu ili na ivici telefona, kamera može da “okine” stiskanjem ivica ekrana.

HTC trenutno radi i na pripremanju 5G-a koji je planiran za 2020. Takođe veruju (a sigurno je tako) da za pet godina nećemo više furati pametne telefone u obliku u kojem ih danas poznajemo. Te da će oni izrasti u nešto sasvim druge klase uređaja.

HTC ide u budućnost i to ne samo zbog VIVE projekta

Da ste me pitali pre šest meseci da li će HTC preživeti ovaj akvarijum sa ajkulama, verovatno bi odgovor bio “NE”. Ali nakon ovih novina koje vidimo od HTC-a odgovor je verovatno, pa čak i “DA”. Siguran sam da LG i Samsung imaju u planu slične projekte.

Ako se HTC otvori ka developerima kao što je to nekada radio i ako uspe da donese na sto još inovacija, verovatno će uspeti da se pozicionira visoko. Šta vi mislite?

[via AndroidPIT]

Tags: budućnostedge sensehtcistorija

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

4 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Mislim da si i dalje previše subjektivan 😛 Nemoj pogrešno da me razumeš, voleo bih da si u pravu. Ja sam veliki HTC fan, imao sam sve modele od Desire do 10, ali sam se ove godine teškog srca odlučio za S8. U11 deluje cool, iako više volim metal design (M7 je po meni i dalje najlepši telefon), Edge Sense bi mogao da bude koristan, ali najveći razlog zašto sam odustao je zbog veličine. Da je bio manji model, uzeo bih ga.

    Isto ne vidim da će U11 moći da se takmiči sa S8 samo zbog Edge sense, jer ostalo najverovatnije je tu negde. S8 ekran izgleda nerealno dobro, kao i ceo telefon, dok Edge sense može biti hit, a može biti gimmick. Da su napravili buttonless telefon, i da koriste Edge Sense da zameni dugmad, a to bi bilo nešto, to je inovacija. Ovo mi je vise proba da vide kako će da se pokaže.

    HTC Vive je najbolji VR headset i nadam se da će Valve i dalje da ostane uz njih, kao i neki veći igrači, da mogu da budu ispred svih. Dosta će sa zavisi ko će da radi marketing i distribuciju. Ali isto i VR mora da postane masovniji, jer je još uvek malo tržište.

    • Ja imam LG G3 skoro 5 godina i šta da kažem , ima telefon dobrih značaja , pa ima nekih i veoma loših ! Nadam se da neče biti zamjerki ako spomenim samo te poslednje : Vasilij nije spomenuo 2 dosta uobičajene greške , LG ima dosta kvarova sa mikrofonom pa sam i ja među njima i na serisu LG su priznali da ima LG dosta problema sa tim , to sigurno valja za modele G2 G3 i G4 ! Ja sam mikrofon dao prije godinu zamnjenit , pa sam opet tu da me svi sa kojim razgovaram veoma loše čuju ! Ima još jedan problem : LG ima na kameri staklo iz plastike koji veoma brzo dobiva ogrebotine …pa su slike koje na telefonu izgledajo super , a kad jih vidiš na računalu su loše , veome mutne ! Ja sam to rešio tako da na Ebayu kupujem te pločice sa staklom kamere pa jih sam na svakih 3 mesjeca zamnjenim ! Na jesen ču zamjenit telefon sa novim , pa nisam baš siguran da če to opet biti LG ! Pozdrav iz Slovenije …

      • Pozdrav i hvala na odgovoru. Ja sam G3 imao skoro 2 godine i zamenio sam ga davno. Tada je radio savršeno. Sada sam siguran da su se pojavile mane. Nemam ništa protiv da čujem utiske. Ali sada je prošlo već dosta vremena i mogu da se pokažu mane kao što se to tebi desilo.

        Ja sam imao problem sa LG G4 gde je otišao radio i telefon je izgubio WiFi, Bluetooth itd. konekciju, jedino je ostao mobilni internet. Zamenili su mi ploču i proradio je, ali sam ga odmah prodao i pošto poznajem novog vlasnika, njemu radi odlično i danas, jedino što ima problem je burn-in na ekranu koji je dosta mali, ali ja bih od toga odlepio.

    • Moguće da sam subjektivan. Ja sam od Heroja do One X-a bi sa HTC-om … nešto kratko sa M7. M8 i M9 sam preskočio … sada sam se vratio sa 10-kom i verovatno ću U11 preskočiti zbog ogledala na zadnjoj strani i veličine.

      Međutim, nekako mi deluje da se HTC vraća na scenu … nije to lak zadatak, svakako, ali nekako od Boom Sound-a i Ultra pixel-a (koje btw sad svi imaju samo ih tako ne zovu) skoro i da ništa veće nisu izbacili. Možda U11 prođe bez velike pompe, ali U12 ili kako će se već zvati može HTC-u vratiti staru slavu … svakako nam ostaje da vidimo. Iskreno se nadam da će uspeti da pridobiju gikove.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *