Osetite teksturu sa novom tehnologijom displeja

Objavila u 04/12/2011 u 7:58

Sengeg

Volim ovakve vesti, uvek im se obradujem i počnem da maštam šta bi sve moglo i kako… Kompanija Senseg je predstavila novu tehnologiju displeja sa kojom će korisnik uređaja sa ekranom osetljivim na dodir moći da oseti teksturu prilikom dodira. Ova tehnologija može da se ugrađuje u uređaje sa ekranima bilo koje veličine.

Tehnologija Senseg kompanije se sastoji iz tri glavna elementa: Senseg Tixel tehnologija, Senseg eletronski modul i Senseg softver. Tixel podrzumeva Sensegovu tehnologiju koja emituje elektro vibracije. U pitanju je ultra tanki sloj preko ekrana osetljivog na dodir koji emituje ove efekte. Senseg je patentirao Tixel koji može biti “nanešen” na bilo koju površinu: ravnu, zakrivljenu, tvrdu, meku, transparentnu, itd. Sensegova ideja se ne zasniva na mehaničkim pokretima i vibracijama nego na elektrostatičkom polju koje kreira privlačne sile između prsta i ekrana. Sensegov elektronski modul upravlja električnim signalima poslatih sa Tixel površine. Elektronski modul emituje signale i upravlja njihovim intenzitetom i “kreira efekte”. Dok je Senseg softver kompletan Software Development Kit (SDK) koji uključuje i aplikaciju za razvoj interfejsa i biblioteku sa efektima. Više o svemu pročitajte OVDE.

Sengeg

Mogućnosti upotrebe su ogromne, kako u igrama tako i u raznim aplikacijama. Recimo ovakav ekran bi bio koristan u aplikacijama koje se koriste za upravljanje nečim drugim, gde pogled nije usmeren na ekran direktno. Onda recimo u softveru za slabovide osobe. Ili u nekim igrama kako bi se dodao realizam i povećalo korisničko iskustvo interfejsa. Kada će ova tehnologija biti komercijalizovana, nije poznato. Oni se nadaju da će se neki dogovor postići možda za sledeću godinu u najoptimističnijem slučaju.

Pogledajte video klip o ovoj novoj tehnologiji:

via Cnet

Tags: dodirekranelektrostatikainterfejsnaponSensegtehnologijatekstura

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *