Nvidia uzvraća udarac sa Kepler-Based Tegra K1 SoC-om sa 192 CUDA jezgra i opcionim 64-Bitnim Denver Procesorom!

Objavio u 06/01/2014 u 14:47

Između Qualcomm-a i Nvidia-e se vodi konstantan rat. Qualcomm doduše ima bolju prodaju SoCa na mobilnom tržištu, ali Nvidia ne prestaje da me oduva kad izbaci novi SoC.

Nova linija

K1 je potpuno drugačiji od prethodnih Tegra uređaja jer spaja Nvidia GeForce arhitekturu sa mobilnom arhitekturom. Kompanija je ovo uspela da uradi praveći K1 (kodni naziv Project Logan) koji je prvi mobilni čip baziran na njihovoj Kepler arhitekturi umesto prethodnog GeForce ULP-a.

Oni koji prate desktop GPU razvoj znaju da je Nvidia GeForce GTX 600 serija označila dolazak Kepler arhitekture, koja je donela mnoga ključna unapređenja u odnosu na prethodnu Fermi SM (Streaming Multiprocessor) arhitekturu. Fermi je “ugrađivan” u GTX 400 i 500 seriju proizvoda i bio ocrnjen zbog prevelike potrošnje struje i zagrevanja (imam jednu, znam, znam -.-). Kepler SMX (Sledeća generacija Streaming Multiprocesora) arhitektura je sa druge strane redizajnirana od nule kako bi pružila povećanu energetsku efikasnost kroz korišćenje zasebnog radnog takta.

192 Cuda jezgra

Kao i desktop verzija, Kepler SMX u Tegra K1 ima 192 Cuda jezgra po SMX jedinici. A s obzirom da K1 ima samo jedan SMX, to je ukupno 192 Cuda jezgra. Tegra 4 (predstavljen sa Nvidia Shield) ima 72 jezgra, Fermi SM ima 32 Cuda jezgra po SM jedinici. Tako da je ovo značajan napredak. Sve ovo je dalo povećanu paralelnu kalkulaciju šejdera i sveukupnu procesorsku moć, što će se najviše osetiti u igrama tj. grafici u igrama.

Unreal Engine 4

Kada već govorimo o unapređenju procesorske moći, sigurno da se neće protraćiti. Nvidia je demonstrirala moć Tegra K1 koristeći Unreal Engine 4 od Epic Games kompanije.

Dve CPU Opcije

Pored povećanja sa GPU strane, Tegra K1 donosi zanimljiv izbor kada je u pitanju CPU komponenta. Inicijalno, K1 će biti dostupan sa quad-core ARM Cortex A15 koristeći Nvidia patentiranu 4+1 arhitekturu koja pruža manju potrošnju kada SoC nije opterećen. Nakon toga, Nvidia će predstaviti još jednu verziju Tegra K1 sa Nvidia dual-core Denver CPU-om. Ova druga verzija je bazirana na ARM 64bitnim V8 instrukcijama.

Quad-core ARM Cortex A15 verzija je kompatibilna sa 32bitnim ARMv7 instrukcijama. Radiće na 2,3GHz i imaće dva puta po 32 KB L1 keša. Dual-core Denver verzija je kompatibilna sa 64bitnim ARMv8 instrukcijama i radiće na 2,5GHz i imaće 64KB + 128KB L1 keša.

Ono što je još zanimljivije je da će obe verzije imati isto podnožje. Što znači da će proizvođači biti u mogućnosti da imaju isti uređaj u dve verzije, sa dual-core verzijom i quad-core verzijom.

Dostupno 2014.

Kada će biti dostupno? Nema tačnog datuma, ali quad-core verzija bi trebalo da bude dostupna u prvoj polovini 2014. Dual-core 64bit Denver verzija će biti dostupna u drugoj polovini godine.

Budućnost

Sećam se da sam drugaru koji je OpenGL i DirectX programer govorio da polako krene u mobilne vode i da je tu budućnost gejminga. Nije hteo da me sluša 😀 Nvidia je sada postavila domaći zadatak i podigla gejming Android platforme na jako visoku lestvicu i mislim da ćemo definitivno videti sve više i više naslova na mobilnim uređajima koji će zapravo postati zamena za konzole i desktop gejming računare.

Šta vi mislite?

Ako vas zanima više o K1 specifikacijama, pogledajte Nvidia zvaničan sajt i Tegra K1 zvanično saopštenje.

[via XDA]

Tags: 192 jezgraCES2014CPUgamingGPUK1nvidiaquad coreshaderSoCtegra

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *