Mozilla Seabird – Danas dostupne tehnologije u koncept telefonu

Objavio u 03/10/2010 u 5:34

Da kreativnosti nema kraja dokaz je novi koncpet pametnog telefona pod nazvom Seabird, koji dolazi iz Mozilla Labs-a, a delo je dizajnera Bilija Meja.

Činjenica je da savremeni pametni telefoni imaju funkcije skoro pa identične prenosivim računarima, a u nekim slučajevima ih čak i prevazilaze. Glavne frustracije kod svih mobilnih telefona uglavnom se odnose na veličinu ekrana (posebno kada su sadržaji sa Interneta u pitanju) i način unosa teksta, gde ni telefoni sa ekranima osetljivim na dodir, a ni oni sa QWERTY tastaturama ne uspevaju da prenesu doživljaj kakav imamo na klasičnim tastaturama pune veličine.

Upravo ovo je i bila Mejeva inspiracija da tehnologiju koja je danas dostupna upakuje u koncept koji predstavlja pametni telefon budućnosti. Napominjem da je u pitanju samo koncept i da nema planova i indicija da se isti nađe u prodaji, ali to do sada nije sprečavalo proizvođače da ovakve projekte iskoriste za sopstvenu inspiraciju ili čak i kopiju samog koncepta.

Zamišljeno je da Seabird poseduje dva pikoprojektora koji se mogu koristiti na razlčičite načine. Kada je uređaj na dock-u, jedan projektor projektuje sliku većih dimenzija na obližnji zid, a drugi na stolu iscrtava punu virtuelnu QWERTY tastaturu. Ako uređaj spustite na sto, sa obe strane se projektuje po pola pune tastature.

Seabird obezbeđuje da se na ravnoj površini dobije interaktivnost internet računara i zahvaljujući ugaonom izobličenju projektora nudi interfejs umesto sadržaja“ – Bili Mej

Mozilla Beam

Još jedna originalna novina je ugrađeni bluetooth dodatak koji se izvlači sa zadnje strane uređaja, a koji može služiti i kao bežična slušalica i kao uređaj za navigaciju kroz sadržaj na ekranu. Kada ga pomerate ispred telefona, pomera se i kursor na ekranu, slično poput Wiimote-a. Zanimljivo deluje i ideja da se baterija uređaja dopunjuje bežično.

Od ostalih regularnih stvari u listi specifikacija tu su: ekran osetljiv na dodir, kamera od 8 mpx, 3,5-milimetarski priključak za slušalice i mini-USB konektor. A operativni sistem bi naravno bio neki budući Android :)

Ovo je samo jedan od mnogo zanimljivih projekata iz projekta Mozilla Labs’ Concept Series, u kome je zajednica (community) slobodna da razvija i deli ideje o raznim novim konceptima vezanim za web i srodne tehnologije.

Tags: AndroidkonceptMozilla

Autor
plagosus Branko Đurković

Objavljenih tekstova: 7

Drago nam je da je jedan zaljubljenik u open source i tehnologiju a posebno u mobilne telefone, developer, dizajner, Linux korisnik, Nokia fan i bloger, autor na Srbodroidu. Trenutno testira LG GT540 koji je ustupio mt:s. Izuzetno je aktivan u online svetu, dobro informisan i druželjubiv, možete ga pratiti na tviteru: twitter.com/plagosus. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *