Google pravi plutajući, samoodrživi data centar u vodama San Franciska

Objavio u 27/10/2013 u 16:38
Hotelprojekt "Ark" / Russland

Hotelprojekt “Ark” / Russland

Barža BAL0010 u San Francisku će uskoro postati novi dom nečemu što se veruje da će biti plutajući data centar koji trenutno gradi Google. Prema izveštajima CNET-a, tehnološki gigant radi na revolucionarnom data centru baziranom na vodi.

2009. Google je priložio patent za sistem koji uključuje plutajuću platformu sa kompjuterskim data centrom sačinjenom od više kompjuterskih jedinica. Ova platforma će imati električni generator koji će koristiti snagu talasa i biće hlađen morskom vodom.

Potpuno je realno da Google pravi ovakav data centar jer ga je moguće isporučiti u oblasti kojima je internet infrastruktura problematična. Ovaj sistem ima vrlo malo do skoro uopšte da ne zagađuje jer koristi energiju talasa i samim tim može da stvori energiju sam sebi i bude potpuno autonoman. Da ne pričamo o neverovatno jeftinom sistemu hlađenja.

Ceo projekat je pod strogom tajnom jer čak ni zaposleni u Google-u koji rade na ovom projektu nemaju sve detalje, već samo delove informacija na kojima rade.

Prema zvaničnicima marine, ova barža nije obična barža – velika je i i dovoljno jaka da može da otplovi bilo gde. Što bi značilo da je ovaj data centar namenjen za delove sveta daleko od San Francisko voda.

Za više informacija pogledajte CNET izveštaj.

Tags: baržaData CentargoogleSan Franciskosnaga talasa

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *