Google izgleda dizajnira ARM chipset za svoje servere

Objavio u 14/12/2013 u 18:20

Izgleda se Google ubacuje na polje hardvera. Intel, koji je najveći proizvođač čipseta možda dobije konkurenciju od njihovog petog klijenta po veličini. Google navodno radi na dizajniranju sopstvenog ARM čipseta. Međutim, izvori tvrde da je ovo još uvek u fazi diskusije i razmatranja.

arm-cortex-a15

Razgovori su u toku oko serverskih procesora. Google, koji ima sve veći broj data centara širom sveta, izgleda da dizajnira njihov sopstveni čipset, prilagođen specijalno za serverske potrebe. Trenutno Google kupuje čipsete kao i svaka druga kompanija, ali imaju neuobičajene potrebe. Takođe žele da imaju veću kontrolu i razumevanje između hardvera i softvera, tako da dizajniranje sopstvenog čipseta je možda najbolja solucija.

Ovo može imati efekta ne samo na serverskim solucijama. Ako Google dobije samopouzdanje da je dobar u dizajniranju čipseta, možda se odluči i za kreiranje ARM čipseta za mobilne uređaje i Chromebook-ove. Gde duboko zalaze u Apple teritoriju. Kompanija iz Cupertino-a je dugo uživala u ovoj kontroli hardvera i softvera u istoj kompaniji, što im je davalo uspeha sve ove godine.

ARM je tehnologija koja je začeta u mobilnom svetu, ali vrlo brzo se širi i na servere. Tako da je vrlo moguće da Google razmišlja dalje od samih servera i moguće je da planira nešto na duge staze. Ne želim da špekulišem i nagađam previše jer je ovo informacija sa veoma malo činjenica.

Tags: ARMchipsetčipsetgoogleserver

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *