Chrome uskoro default browser na Androidu

Objavio u 08/02/2012 u 13:55

chrome for all

Svi smo ovo očekivali, ali Chrome za Android je možda najveća vest za Google mobilnu platformu ove godine. Ovo samo pokazuje da će Android biti tu još dugo. Takođe, možda će jučerašnji dan biti dan kada su nativni operativni sistemi počeli da umiru, a web operativni sistemi počeli da preuzimaju svet.

Budućnost su uređaji konektovani na internet, tj. kad se naši tablet računari i telefoni butuju direktno na web. Google vodi svoj projekat pod nazivom Chromium OS koji je predviđen za desktop računare, Mozila je već krenula pravi putem sa njihovim Boot to Gecko (B2g) projektom.

Svi oni imaju istu viziju, a to je da će web biti dovoljan za sve, tj. da će sve aplikacije biti u oblaku (cloud) i neće više biti bitno koji operativni sistem koristimo. Još uvek postoji dosta rupa koje sprečavaju da web development bude kompletna zamena za desktop aplikacije, ali polako se razlika gubi. Mozilla planira da najavi važan apdejt za njihov Gecko projekat na Mobile World Kongresu, siguran sam da je nešto dobro 🙂

Da se vratimo na jučerašnju objavu, Chrome za Android nije pojednostavljena verzija Chrome-a. Zapravo to je punokrvni desktop browser, primenjen na Android platformu za male uređaje. Ovde ulaze i napredne HTML5 opcije, GPU akceleracija i Google-ov V8 JavaScript endžin optimizovan za Android.

Treba da imate Chrome iskustvo gde god da ste“, kaže Arnaud Weber, inženjerski menadžer u Google-u.

Chrome za Android je baziran na Google Chrome verziji 16.0.915.75 koja je poslednja stabilna verzija za desktop računare (dobro i laptopove). Pošto je Chrome za Android isti browser kao i za desktop, možemo očekivati apdejt svakih šest do osam nedelja.

Na primer, Google je izbacio Android 4.0, takođe Chrome 15 i Chrome 16 za desktop, Chrome 17 će biti uskoro dostupan u narednim nedeljama.

Kada se juče pojavila vest, nisam bio siguran koliko će ovo uticati na default Android Browser, ali sada je sigurno, to će biti default browser. Google predstavnik je izjavio za Computer World:

Za sada nam je fokus da napravimo Chrome za Android Beta dostupan na Android 4.0 platformi kako bi prikupili fidbek, ali dugoročni plan je da Chrome postane standardni browser na Androidu 4.0 i nadolazećim verzijama.

Uređaji koji su još na Android 3.x platformi neće videti Chrome. Za sada samo korisnici Androida 4.0 mogu da instaliraju Chrome bez uklanjanja standardnog Android Browser-a, ali Google najavljuje da će se ovo u narednom periodu promeniti, jer je predstavnik Google-a izjavio “Trenutno ne zamenjuje Android Browser”.

Moje mišljenje je da je Google odavno imao u planu da Chrome OS bude glavni tip platforme i da je Android samo most do istog. Ostaje nam da vidimo šta će se dešavati u budućnosti.

Ako imate ICS na vašem telefonu, možete odmah instalirati Chrome za Android i probati ukus budućnosti 🙂

Google Chrome
Google Chrome
Developer: Google LLC
Price: Free
Tags: B2GBoot to GeckoChromeChrome OSChromiumcloudGPUHTML5MozillaV8

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

6 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *