Budućnost ekrana mobilnih uređaja

Objavio u 06/02/2014 u 12:18

Vratimo se samo par godina unazad i pogledajmo telefone koje smo posedovali. Ja još uvek čuvam moj prvi Android telefon, HTC Hero. Kada ga uporedim sa Nexusom 5 … pa … nije uporedivo. Kao prvo rezolucija na Heroju je 320×480 dok je na Nexusu 1080×1920. Ljudi, ovo je za samo nekoliko godina. Druga stvar je osvetljenost ekrana. HTC Hero sada izgleda kao CRT ekran iz 90ih u odnosu na Nexus IPS ekran. Takođe kod heroja ekran prekriva debelo zaštitno staklo, tako da deluje kao da je na santimetar ispod površine. Veoma matora tehnologija iz današnje perspektive.

Kako vreme prolazi, ekrani se razvijaju munjevitom brzinom. Sada su gustine piksela prevazišle granicu vidljivosti pojedinačnog piksela. Sada imamo ekrane sa 490 tačaka po kvadratnom inču … što je sumanuto. 2014. godina će definitivno biti godina 4K televizije i Quad HD ekrana. Ne samo da će rezolucije da rastu, već će i standardi za boju biti poboljšani. Do sada smo mogli viđati presaturisane ekrane, kao i isprane boje na nekim. Zašto je ovo slučaj? Standardna LCD tehnologija koja se koristi u pametnim telefonima koristi beli LED sa žutim fosforom. U toj kombinaciji se postiže veliki raspon boja, međutim veoma je teško kalibrisati saturaciju.

Relativno nova tehnologija koja je primenjena na Kindle Fire HDXu prošle godine je “kvantumska tačka”, tačnije nova generacija LCDa.

Kvantum tačke su plave LEDiode koje konvertuju svetlost na tačnu boju i dozvoljavaju visoku saturaciju, ali ne i preveliku. Princip je veoma sličan AMOLEDu, ali za razliku od AMOLEDa mogu biti naštelovane i kalibrisane do ekstremne preciznosti za vreme proizvodnje. Ovo može doneti telefone sa visokom preciznošću prikaza boja.

Pored kvaliteta boje, možemo uskoro očekivati i nove tehnologije koje će unaprediti vek baterije. Indium galium cink oksid (IGZO) dopušta elektronima da se kreću deset puta efikasnije što smanjuje potrošnju energije.

Takođe je tu i polikristalin silikon (LTPS) koji radi na niskim temperaturama a koji je usvojen na Surface 2 i Kindle Fire HDX uređajima, koji omogućuje manju potrošnju energije, samim tim i duži vek baterije.

Sve ovo zvuči veoma zanimljivo i verujem da ulazimo u novu eru ekrana koju imaju kvalitetniju sliku i koji su manje gladni energije naših cenjenih baterija. Naravno, kao i sve nove tehnologije i ove neće biti jeftine u početku, ali kako tehnologija postaje popularnija, možemo očekivati da sve ovo postane standard.

[via Phone Arena]

Tags: 4K ekranAMOLEDekraniIPSLCD

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *