Bivši zaposlen u Nokia, formirao Newkia

Objavila u 07/09/2013 u 15:32

Nokia LumiaPre ere pametnih telefona, Nokia je bila pojam dobrog telefona. Svi smo se nadali da će Nokia da prihvati Android kao operativni sistem i tako naprave najbolji telefon na svetu. Ali to se nije desilo. Nedavno je odjeknula vest da je Microsoft i kupio Nokia kompaniju. Mišljenja su podeljena, jedna grupacija tvrdi da je to odličan potez a druga grupacija je rekla: “Zbogom Nokia”. Ipak, bivši azijsko-pacifički CEO kompanije Nokia, Thomas Ziliacus, je pokrenuo novu kompaniju sa nekoliko bivših Nokijinih zaposlenih i nazvao je Newkia. Ono što je nama interesantno kod svega ovog je što je Newkia rešena da kreira telefone koje pogoni Android a ne Microsoftov softver.

Zilliacus tvrdi da je već pokušao da kupi Nokiu pre nego što je to Microsoft uradio, ali naravno nije mogao da se takmiči za M$ ponudom. Ipak, postoje neki investitori koji veruju u kombinaciju Nokia+Android i otud nekih novaca koji će osigurati rad ove nove kompanije. Ako sve bude išlo po planu, ideja je da se oformi potpuno operaciona kompanija do 2014. godine i da izbace novi Newkia telefon oko novogodišnjih i božićnih praznika krajem 2014. godine.

Tehnički gledano, Microsoft je kupio hardversku diviziju Nokia i licence za korišćenje portfolia patenata. Pošto nije prodat portfolio, postoji i dalje šansa da bilo koja druga kompanija koristi poznate Nokijine tehnologije kao na primer PureView za kameru.

Šta vi mislite o ovom? Da li Newkia ima neke šanse?

Ja lično mislim da je vrlo teško probiti se na sadašnjem tržištu bez debelog budžeta za marketing. Dokazano je u Android ekosistemu da marketing ima veću moć od kvaliteta izrade i pravih inovacija.

 

via TalkAndroid

Tags: AndroidkupovinalicencemicrosoftNewkiaNokiaprodajaPureView

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

2 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Mislim da nemaju neke šanse. Jednostavno, bara je prepuna krokodila da bi neka nova riba uspela. Mada do tada ima dosta vremena. Možda će neki flexibilni ekrani ili neki drugi epohalni patenti da malo promešaju karte u svetu mobilnih telefona. Lično mislim da je Nokia kao takva već duže na aparatima za održavanje, tako da je prodaja dobar potez, jer za koji mesec pitanje je da li bi iko kupio nešto tako. Nokia sama sebe ubija već godinama, a sve zbog flerta sa Microsoft-om.

  • Slažem se sa poslednjom konstatacijom u vezi marketinga, ali gde bolji marketing od same konstatacije nokia hardware + android… Samo, prvi model će verovatno da bude presudan, ako tu požure i uprskaju, verovatno su ugasili.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *