Android se sprema da bude 64bitni OS, ART će zameniti Dalvik

Objavio u 01/02/2014 u 19:34

Android je postao glavni igrač kada su u pitanju mobilni operativni sistemi. Zapravo je dominantan operativni sistem još od Gingerbread verzije. Mali zeleni robot je evoluirao od malog operativnog sistema za gikove u nešto što sada skoro svi imaju na svojim mobilnim uređajima. Za sve ove godine, Android developeri su dodali tonu novih funkcija kao što su JIT i ART kompajleri. Sada je vreme da razmislimo o budućnosti Androida jer su neki od glavnih događaja vezanih za Android iza nas i neke veoma zanimljive stvari počinju da se pojavljuju u Android source kodu.

Ako niste ispratili, izmene na Android Gitu koje se tiču 64-bitne podrške su dodate u platform/system/core i framework/base što ukazuje na to da je Google započeo proces transformacije operativnog sistema. Ovi komitovi su dodati od strane zaposlenih u Google-u, tako da to možemo smatrati “zvaničnim”. Ovo ne bi trebalo da nas iznenađuje jer je Apple skoro predstavio proizvod sa 64-bitnim ARMv8 setom instrukcija. Apple iPhone 5S zapravo ne podržava u potpunosti 64-bitnu arhitekturu, što daje Google-u dosta vremena da prilagodi Android da bude kompatibilan za nove ARM procesore. 64-bitni Android je već najavljen od strane Intela sa podrškom za novi Atom Bay Trail CPU koji stiže na proleće. Intel ima veoma mali udeo trenutno na tržištu i verovatno se sprema da napadne mobilnu industriju kroz ARMv8 procesore veoma uskoro.

Šta će doneti 64-bita? I zašto treba da se radujete? Za one koji ne znaju, ovo će doneti podršku za uređaje da mogu da imaju više od 4GB RAMa. Iako PAE omogućuje da imate više od 4GB adresnog prostora koristeći 32bitne procesore, zasebne aplikacije su i dalje ograničene na mnogo manje. Možemo očekivati flagship uređaje od Samsunga, HTCa i LGa da izbace uređaje sa 4GB RAMa čim ova tehnologija bude dostupna. Za sada je 4 GB samo broj, jer većina aplikacija ga sigurno ne bi ni iskoristila. Najveće Android aplikacije su i dalje veoma male i troše manje od 100 MB RAMa. 4GB će koristiti zahtevne igre u budućnosti i možda se pojave ozbiljniji igrači poput Adobe-a i Autodeska sa naprednim softverskim rešenjima. Mislim da je potrebno da se proizvođači više fokusiraju na potrošnju baterije, nego što nam guraju više procesorskih jezgara i RAMa u svaki uređaj i da prestanu sa ratom specifikacija.

Ako se setimo vremena kada je AMD izbacio prvi 64-bitni procesor sa AMD64 (x86-64) arhitekturom na personalnim računarima, bilo je potrebno nekoliko godina da se napišu aplikacije koje ovo podržavaju i iskorišćavaju. Čak i danas, posle toliko godina ima gomila desktop aplikacija koje nisu 64-bitne. Sem ako se Google ne doseti nekog genijalnog rešenja, aplikacije za Android će još dugo biti 32bitne.

ARMv8 neće odmah biti bolja arhitektura od ARMv7. Međutim, vremenom će dominirati tržištem. Prvi uređaji kada se pojave sigurno neće doneti velike pomake u performansama, baš kao što i iPhone 5S nije doneo nikakva ubrzanja zbog ARMv8. Ova platforma zahteva mnogo truda i optimizacije da bi se smatrala stabilnom. Prvi flagship uređaji sa ovim čipovima će se sigurno pojaviti početkom 2015. jer Qualcomm Snapdragon 805 je najavljen za drugu polovinu 2014. i podržava još uvek samo 32 bita.

Još jedna stvar se očekuje u novoj verziji Android, a nije vezana za gubljenje root privilegija. ART kompajler će biti podrazumevani runtime kompajler umesto dosadašnjeg JIT-a. Dalvik će biti dostupan samo kao alternativa. Xposed framework je apdejtovan da radi sa ART-om, tako da ne brinite 😀

Zanimljive stvari se dešavaju u Android svetu svakog dana na polju optimizacije i ubrzanja, samo još da smisle neke male nuklearne reaktore da svemu daju energiju.

[via XDA]

Tags: 64bitAndroidbudućnostDalvikJITx64

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1156

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

3 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share