Autodesk izbacio Sketchbook Mobile aplikaciju za Android

Objavio u 01/12/2010 u 8:53

Autodesk veruje da se Android platforma dovoljno razvila, pa je tako izbacio verziju popularne aplikacije za crtanje, SketchBook Mobile na Android platformu. Autodesk, koji pravi moćne 2D i 3D programe za dizajn, je napravio hit sa ovom aplikacijom u verzijama za iPhone i iPad, koja je zabeležila preko dva miliona skidanja od svog prvog pojavljivanja u septembru prošle godine. Kompanija je čekala da vidi da li će Android privući potencijalne korisnike pre izbacivanja svoje prve Android aplikacije.

Chris Cheung, projekt manager za SketchBook Mobile izjavio je: “We’ve been keeping an eye on all the smartphone platforms, but Android stuck out; we were getting a lot of customer feedback from people requesting that we support Android,”

SketchBook Mobile nam dolazi u dve verzije, besplatna i verzija koja se plaća 2.99$. Aplikacija radi samo na Androidu 2.1 ili više, što ostavlja mali ali značajan broj korisnika koji su još uvek na starijoj verziji. Cheung je izjavio da im je za SketchBook Mobile za Android trebalo šest meseci da je naprave. Takođe je izjavio da odluka o podršci za Android nije došla isključivo zbog zahteva korisnika, nego i zbog toga što smatra da na Android platformi ne postoji konkurencija u skeč aplikacijama kakva je na iOS platformi.

Autodesk Sketchbook

Ovo je samo još jedan znak da Android platforma postaje cilj za velike kompanije koje počinju da shvataju da je vreme da se okrenu i Android platformi.

S obzirom da je popularnost besplatnih aplikacija veoma velika na Android Marketu, biće interesantno videti kakav će biti odnos plaćene i besplatne verzije ove Autodeskove aplikacije. Cheung je rekao da je četvrtina SketchBook Mobile aplikacija za iOS plaćena.

Kako je tendencijom Android korisnika da pre biraju besplatne verzije, mislim da Android neće parirati iOS-u u plaćenim verzijama, bar ne u skorije vreme. Bilo bi dobro da Autodesk ostvari značajan broj plaćenih aplikacija, jer kvalitet njihovih aplikacija to zaslužuje.

Ovo će biti test za Android. Nije dovoljno samo privući velika imena, njima je potrebno i da vide tržište koje im je isplativo kako bi nastavili sa razvojem Android aplikacija. Reklame i drugi vidovi zarade mimo redovnog plaćanja postaju dobar izvor zarade, ali za kompanije kao što je Autodesk, koje se oslanjaju na kupovinu plaćenih verzija, to je još uvek model koji najbolje prolazi.

Tags: 2DAndroidAutodeskCrtanjeSkečSketchBook

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *