NimBuzz ostao bez Skype podrške

Objavio u 05/11/2010 u 17:04

nimbuzz without skype

Uspeh, kažu, ima svoju cenu. Nimbuzz aplikacija (servis) holandske mobilne VoIP kompanije koja je skoro prešla 150 miliona skidanja i ima 30 miliona registrovanih korisnika, ostaje bez velikog brata u internet telefoniji, Skype.

Do skoro, Nimbuzz je omogućavao Skype korisnicima da razmenjuju poruke i prave Skype-to-Skype pozive preko njihove aplikacije. Kako je kompanija rasla, tako je postala pretnja Skype kompaniji. Nimbuzz je klijent koji vam omogućuje da ostvarite komunikaciju sa gotovo svim VoIP i IM servisima danas dostupnim, uključujući Facebook, Yahoo, AIM, Windows Live, Twitter, Google Talk i MySpace.

Skype servis je ugašen 31. oktobra 2010 godine. “Skype-ova odluka nije fer prema svojim i našim korisnicima”, rekao je CEO Nimbuzz-a Evert Lugt. Nimbuzz tvrdi je da je ovo gašenje deo Skype-ovog gašenja svih drugih servisa koji koriste njihov VoIP servis, ali to nije slučaj, portparol Skype-a izjavljuje sledeće:

Verovali smo da Nimbuzz aplikacija krši Skype API EULA ugovorne obaveze. Skype je ponudio sastanak sa Nimbuzz-om da nađu rešenje, ali od tad od njih nismo čuli ni reči, od kako smo ih kontaktirali početkom avgusta. Kao i svaka kompanija koja ima APIje i SDK, Skype ima određena pravila koja se odnose na korišćenje istih alata. Ta pravila pomažu zaštiti Skype brenda i iskustvu korišćenja naših krajnjih korisnika.

Kako je jasno da Nimbuzz i Skype imaju svojih problema, izjava Skype-a ukazuje na to da je kompanija ukida svoje API/SDK na mobilnim uređajima. Na pitanje da li Skype sprečava pristup svojim API/SDK alatima programerima mobilnih aplikacija, Skype portparol je izjavila sledeće:

Trenutno, naši API i SDK alati su dizajnirani za razvoj third party aplikacija odnosno za korišćenje u drugom softveru. Distribucija takvih mobilnih aplikacija putem mrežnog operatera i proizvođača mobilnih uređaja je dozvoljena samo uz prethodno pismeno odobrenje Skype-a. Način na koji naš softver funkcioniše, razlikuje se između mobilnog i PC ekosistema pa stoga imamo pravila koja štite Skype brend i iskustvo u korišćenju naših usluga. Da bi smo ovo obezbedili, radimo samo sa developerima mobilnih aplikacija, operaterima, i proizvođačima uređaja koji su predani da obezbede Skype kvalitet, kako smo to i pokazali sa 3, Nokia-om, Verizon-om i nasjkorije sa KDDI-om.

Unosni ugovori sa kompanijama poput 3, Verizon i KDDI jasno ukazuju gde Skype vidi svoj budući prihod. Slično, Skype je ostvario velik uspeh sa svojom iPhone aplikacijom, gde je osigurao svoje buduće prihode. I veoma je jasno da će kompanija preduzeti sve da zaštiti oba ova tržišta.

Koristio sam Nimbuzz jer mi je pružao mnogo kvalitetniju uslugu Skype poziva na HTC Hero telefonu. Nova Skype aplikacija zahteva jači hardver, pa samim tim i ne mogu da je koristim. Tako da u ovom slučaju Skype gubi mene kao korisnika.

Da li ste koristili Nimbuzz za Skype i kako na vas utiče ova vest?

Tags: AIMfacebookGašenjeGoogle TalkMySpaceNimBuzzSkypetwitterVoIPWindows LiveYahoo

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *