Mozillin novi Firefox 4 beta za Android, manji, brži…

Objavio u 08/02/2011 u 17:36

firefox

Mozilla je apdejtovala njihovu mobilnu verziju browser-a Firefox-a 4 Beta za Android. Sa ovim apdejtom, Mozilla obećava brže startovanje, brže učitavanje stranica i unapređenu mogućnost zumiranja i ukupan osećaj kontrole.

Mozilla ima dokaze za njihove tvrdnje u vidu rezultata benchmark testova koji pokazuju ubrzanje, sa nekoliko testova koji pokazuju da je Firefox dva do tri puta brži od osnovnog browser-a koji dolazi uz Android operativni sistem. Bilo kako bilo, ja ne stičem utisak nekog ubrzanja u vidu učitavanja stranica, ali to je možda do brzina koje imamo u Srbiji. Možda bi se u “idealnim” uslovima Firefox aplikacija pokazala kao brža, ali dva do tri puta, to je malo previše 😐

Ali definitivno je stabilnija od prethodne verzije, i Firefox laganim “galopom” ide ka stabilnoj i brzoj verziji njihove mobilne verzije.

Bez obzira na brzinu učitavanja, Firefox se izdvaja od konkurencije po dodacima koje možete instalirati kako bi prilagodili vaš surf. Stoga se Mozilla trudi da to korisnici dožive i na Androidu.

Još jedna opcija koju Firefox izdvaja od ostalih browser-a je Firefox sync, koji sinhronizuje vaše bukmarke, istoriju, tabove i sačuvane lozinke između Androida i Desktop računara.

Međutim Firefox Beta još uvek ne podržava Adobe Flash, što je za većinu korisnika velika mana. Možemo se samo nadati da će u budućim apdejtima ili u finalnoj verziji stići i podrška za Flash.

Veličina browser-a je dosta smanjena, ali je i dalje ogromna i uzima 20 MB prostora. Srećom, Firefox omogućuje prebacivanje aplikacije na SD karticu (Android 2.2+), što umanjuje problem. Korisnici koji još uvek imaju Android 2.1 bi trebali da se osiguraju da imaju dovoljno mesta na internoj memoriji pre instalacije Firefoxa.

Ako koristite Firefox na desktop mašini, ili jednostavno tražite nešto da zameni stock browser, probajte Firefox mobilnu verziju koja je, naravno, besplatna.

Više o ovom apdejtu možete pogledati na zvaničnoj prezentaciji.

Tags: betabrowserFirefoxmobileMozillaUpdate

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

2 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *