Manja potrošnja baterije sa novim Google Play Services 4.1

Objavio u 10/01/2014 u 16:57

Za Google Play Services upravo stiže apdejt na verziju 4.1 koji donosi smanjenu potrošnju baterije kada je uključena opcija “location reporting”, podršku za potezne strategije, novi Google Drive API i još ponešto.

Za one koji ne znaju, Play Services je framework  za Google servise koji developeri mogu da koriste u kreiranju njihovih aplikacija i da ih na taj način unaprede. Poslednji apdejt je pratio izlazak Androida 4.4 KitKat, aplikacija radi u pozadini kao proces i daje aplikacijama pristup Google servisima kao što su Mape, Google Plus, Play Games … Aplikacija je najvažnija Android developerima, ali apdejt svakako unapređuje korisničko iskustvo jer omogućuje developerima da kreiraju nove funkcionalnosti, unaprede performanse njihovih aplikacija i svakako smanjuje potrošnju baterije.

Ovaj 4.1 apdejt nudi sledeća unapređenja Play Servisa:

Smanjena potrošnja baterije kada je uključen Google Location Reporting – mnogi korisnici su se žalili da uključivanjem izveštaja lokacije, baterija se drastično brže troši. Location reporting radi u pozadini i koristi Wi-Fi, mobilnu mrežu i GPS kako bi odredio lokaciju uređaja. Ovo je korisno kod aplikacija za navigaciju, Google Now, aplikacija za čekiranje, aplikacija za fitness i drugih aplikacija.

Potezni multiplejer – developeri sada mogu da implementiraju multiplejer funkcionalnost u vidu poteznih strategija i sl., do osam igrača. Ovo radi tako što se podaci aplouduju na Play Services nakon svakog poteza u igri i automatski dele svim igračima. Ovo bi trebalo da pojednostavi developerima kreiranje poteznih igara, bez da se muče da kreiraju infrastrukturu od početka.

Preview novog Google Drive APIa – otvara pristup fajlovima smeštenim na Google Drive-u. Aplikacije će sada lako moći da čitaju i snimaju fajlove u korisnički Drive nalog. Sa ovim apdejtom dolazi i podrška za offline i često korišćene interfejs elemente.

Google Mobile Ads će sada moći da bolje iskoriste prednosti lokacije, tako da će reklame koje se plasiraju korisniku biti relevantnije.

Unapređena podrška za Google Plus integraciju u aplikacijama sa boljim auto-complete-om i predlozima iz korisničke liste.

Iz perspektive korisnika, obećanje o boljoj potrošnji baterije je najuzbudljivije, ali sve nove funkcionalnosti će svakako doprineti boljim aplikacijama, naravno, kada ih developeri upotrebe. Play Services aplikacija je kreirana tako da se sama ažurira u pozadini, tako da očekujte narednih dana poboljšanja.

Ako ste nestrpljivi, evo ga i APK koji možete odmah instalirati.

[via Android Developers blog]

Tags: Download APKGoogle Drive APIGoogle Play ServicesPotezne strategijeUpdate

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

4 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *