Kalibracija baterije

Objavio u 11/04/2011 u 18:16

Pre neki dan, na XDA Developers forumu se pojavila interesantna aplikacija za kalibraciju baterije rootovanih telefona (Android 2.1+) jednostavnog naziva – Battery Calibration.

Suština kalibracije baterije jeste brisanje batterystats.bin sistemskog fajla i kreiranje novog. Fajl batterystats.bin služi da prikuplja statistiku punjenja, pražnjenja i uopšte rada baterije telefona. Ono što možda niste znali jeste to da prilikom svake instalacije roma, statistika sa prethodnog roma i dalje nepotrebno ostaje u batterystats.bin fajlu, što vremenom dovodi do nepravilnog očitavanja informacija, samim tim i nepravilnog rada baterije. Ukoliko često menjate romove kao ja, (nekada po 20 puta za jedno veče) zapitaćete se kako vam već interna memorija nije pojedena i poželećete da sa svojih nekoliko olovnih plombi na kutnjacima sažvaćete tog ozloglašenog kolekcionara  – batterystats.bin!

Battery Calibration

Battery Calibration je napravio član XDA Developers foruma mariosige, a uputstvo je napisano u samoj aplikaciji i veoma je jednstavno: isprazniti telefon do kraja (preporučuje se, ali nije neophodno), napuniti do kraja, uključiti kalibraciju, iskljuciti punjač. Ispod postoji jedno dugme koje nudi opciju da li puniti bateriju do 100% ili početi kalibraciju dok je poluprazna.

Kako kažu, proces kalibracije počinje nakon ovog postupka i može trajati nekoliko dana. Ne brinite, vama ostaje da koristite telefon normalno kao i do sada i uživate u dužoj bateriji i  manjem računu za struju.

Battery Calibration aplikaciju možete pronaći na XDA Developers forumu ovde.

 

Tags: batterybatterystats.bincalibrationkalibracija baterije

Autor
Coby Goran Svoboda

Objavljenih tekstova: 379

Coby je über geek i zaljubljen je u njegov LG Nexus 5 na kome ima AICP custom rom. Pre toga je imao HTC Desire, HTC Desire S, HTC One S i HTC One X. Bavi se programiranjem i web dizajnom, voli minimalizam, jednostavnost i funkcionalnost. Ne voli Apple fanbojeve, Opera browser fan, ne voli Firefox browser jer ga svi koriste. Kreativan je i radoznao i kao takav, idealan autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

7 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Nekoliko dana moze da traje proces praznjenja telefona do kraja, pa punjenja, pa praznjenja… mada ima onih koji to mogu i brze, obicno treba bar 12h da se baterija isprazni, osim ako se nakacite na 3G i torrentujete. Takvih “dana”…

 • Napunio sam telefon 100%, raskačio sa punjača, kliknuo na battery calibration, on mi odmah ispisao baterija je uspešno kalibrisana i to je to!

  A u tekstu kažu “proces kalibracije počinje nakon ovog postupka i može trajati nekoliko dana. ”

  Taj deo mi je malo čudan 🙂
  Za sad mi baterija traje, obično se ispazni do pola ali sad je puna 74%
  Sve pohvale za aplikaciju! 🙂

  • I meni isto koristio sam ovaj program i ne razumem o kakvim se danima radi meni je za sec pisalo batery calibration succes i onda sam unplug charger i pustio da se tel istrosi do kraja i opet napunio do 100 posto i normalno ga koristio a da moze i preko recovery mode kome je rutovan tel

 • Odradio kalibraciju i telefon jednostavno leti 🙂

 • Da li je to opasno raditi? 🙂

 • da, samo za rutovane.. ovo je ok aplikacija ali nije inovacija jer se ovo i do sad moglo odraditi preko clockworkMod-a (erase battery stats). preporucljivo je da se ovo radi svaki put kad se mijenja ROM. sve u svemu zanimljiv post 🙂

 • Samo za root-ovane telefone, ili…?

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *