Gmail redizajn stiže da organizuje haos

Objavio u 29/05/2013 u 19:04

Videli smo najave i leakove nove Gmail aplikacije, sada je sigurno, Google je krenuo sa ažuriranjem njihovog mail servisa. Ako ste do sada koristili filtere (kao ja) onda nećete primetiti veliku promenu, ali ako niste, život će vam se promeniti 😀

gmail tabovi

Kao i uvek, Google prvo izbaci osiromašenu verziju inovacije, early adopteri je prihvate, Google na njima nauči kako se većina ponaša i onda to implementira u konačni proizvod. Google je dobro poznat u svetu sa svojim beta programima, a ovo je još jedan primer uspešnog.

Novi Gmail pokušava da sredi haos u inbox-u, odvajanjem nepoželjne pošte iz glavnog fida sortiranjem mail-ova sa društvenih mreža, grupon sajtova, foruma i biznis mailova po tabovima.

Tri godine je prošlo od kako je Google ubacio opciju Priority inbox koju sam lično prihvatio kao jako kul opciju, dok znam dosta ljudi koji ovo nikada nisu mogli da prihvate. Verujte mi, automatske poruke ne stižu u inbox ako koristite Priority inbox.

Sa novim dizajnom dolazi pet tabova, tj. pet kategorija po kojima Google deklariše email poruke. Sada je mnogo lakše odrediti iz koje kategorije imate koliko nepročitanih poruka i organizovanje je mnogo lakše.

Tabovi su sledeći:

  • Social – Mail-ovi sa društvenih mreža kao što su Google+, Twitter, Facebook, Tumblr, Instagram
  • Promotions – za Grupon mail-ove, razne ponude koje stižu u vidu Newsletter-a itd.
  • Updates – za potvrde kada se negde registrujete, kupujete, za račune itd.
  • Forums – za poruke sa foruma, mailing lista i ostalih vidova grupne komunikacije.

Novi korisnici će odmah videti Social i Promotions tabove, međutim ovo je moguće konfigurisati kako sa desktop verzije, tako i iz Android aplikacije. Još nema za iOS 😀 Korsnici koji su već koristili Priority inbox će morati da potvrde da žele novi izgled.

Alex Gawley, proizvodni menadžer za Gmail je u intervjuu za The Verge rekao:  “postalo je očigledno vremenom da je inbox postao gazda a ne sluga“. “Nisu samo osobe koje su primale stotine mail-ova dnevno imale stresno iskustvo, već su to bili i regularni korisnici“.

Gawley je takođe rekao da je Gmail mešao sve mail-ove u isti koš iz različitih konteksta. Email od vaš sestre, poruka od banke i obaveštenje od Facebook-a su svi bili na istom mestu, što je bilo veoma teško obraditi. Kada se neko vrati sa odmora, dočekao bi ih inbox pomešan uz svih izvora.

Redizajn je primenjen i na mobilnu aplikaciju, koja prikazuje tabove koje ste upalili u delu koji se slajduje sa leve strane aplikacije. Sada aplikacija zaista govori koliko nepročitanih email-ova zapravo imate, za razliku od pređašnje verzije koja je pokazivala sve žive mail-ove.

Ideja sortiranja email-ova nije nova. Microsoft Gotmail je svetu predstavio ovakav koncept još 2010. samo nekoliko meseci pre nego što je Gmail dobio Priority Inbox.

Novi Gmail ima sličan pristup. Na desktopu, uključivanje novih tabova u inboxu zahteva da kliknete na ikonu u obliku zupčanika i da izaberete “configure inbox”. Ovde treba da izaberete koje tabove želite da vidite u vašem inboxu, ako želite i Gmail će dalje preuzeti stvar u svoje procesore. Tabovi se automatski ažuriraju zajedno sa notifikacijama, tako da ako vam stigne poruka sa Google+ ili Facebook mreže, Social tab će vas obavestiti. Ako Gmail pogreši, drag and drop opcijom možete prebaciti mail ili više njih u drugi tab, gde će vas Gmail pitati da li želite da od sada svi mail-ovi ovog tipa stižu u taj tab.

Sličan koncept je bio dostupan preko labs opcije u Gmail-u koju su verovatno samo geek-ovi i napredni korisnici uključivali, sada je dostupna svima.

Ja još uvek nisam dobio ovu opciju, a željno je očekujem. Ipak je bolje tab nego label sa strane 😀

[via The Verge, Android Srbija Google+]

Jeste dobili opciju? Kako vam se sviđa? Korisno? Jel štedi vreme?

Tags: gmailpriority inboxSortiranjetabovi

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *