5 aplikacija po preporuci četvorogodisnjakinje

Objavila u 02/04/2011 u 21:08

bebe i telefoni

Dok sam ja bila dete koje je doživelo nagli razvoj tehnologije, od video rekordera, preko Spektruma, Amige 500, PC-a, mobilnog, laptop-a, pa sad Android telefoni i tableti, danas deca od prvog udisaja žive sa tehnologijom. Ja ne mislim da je to tako loše, kao što neki ljudi tvrde. Mislim da deci ne treba braniti da pipkaju i koriste novu tehniku u kući. Treba im samo lepo objasniti kako da je koriste i zbog čega treba da je ne lupaju i da ne klikću svuda. Moja četvorogodišnja bratanica, obožava da čačka moj telefon, a još sa njene dve godine sam je naučila kako da pauzira crtaće na računaru kada izlazi iz sobe.

Pa pošto  svakog petka dolazi kod nas u goste, ja joj pripremim uvek neku novu igru na telefonu. Svaki put se trudim da joj nađem nešto novo i drugačije od svega što je videla. I biram igre sa ciljem da razvija svaki put drugu motoriku i pokrete. Recimo, prva igra koja joj se baš dopala je bila Teater, koju dobijete sa HTC telefonom. To je ona kuglica koju ubacujete u rupu, igra je odlično urađena jer se oseti vibracija telefona kada kuglica udari u zid ili upadne u rupu. Potpuno sam sigurna da joj je igra bila interesantna baš zbog toga što je imala tako savršen feedback. Devojčica je zaista iskreno doživljavala ovu igru i bilo je neverovatno videti je da se ona zapravo smiri i pažljivo koncentriše da ne bi slučajno u pogrešnu rupu ubacila kuglicu. Istovremeno je vežbala da precizno pomera ruku sa telefonom.

Evo i klipa za one koji nisu imali HTC telefon nikada u rukama i nisu imali priliku da vide ovu igru kako izgleda:

Pošto sam primetila da jako voli da crta, pokazala sam joj aplikaciju Androidify. Bilo je potrebno da joj nacrtam (kreiram) prvo mamu i tatu i da joj demonstriram šta sve može ta aplikacija i kako da vršlja po meniju i isprobava kombinacije. Ovo je već bio manje intuitivan zadatak za nju za razliku od Teater-a i bilo joj je potrebno malo pomoći prilikom prvih par karikatura koje je ona sama pravila. Nakon svake nacrtane karikature, zajedno smo je slali na mail njenom tati, da mu pokažemo. 🙂 Ubrzo je ovo postala njena omiljena aplikacija. Pa sam tako ja narednih par nedelja redovno dobijala mejlove od nje sa njenim kreacijama koje je pravila na telefonu njenog tate. 🙂 Ako imate malo dete, nemojte se ustručavati da im pokažete i ove komplikovanije opcije (kao što je recimo slanje mail-a) jer deca imaju neverovatan kapacitet pamćenja kada ih nešto zanima.

Androidify
Androidify
Developer: Google LLC
Price: Free

Možda nije etički sa moje strane ali kada sam mojoj bratanici pokazala kako pijem pivo iz telefona sa iBeer aplikacijom, tog momenta joj je to postala omiljena aplikacija. Pa je tog dana popila oko 100 piva i kako ona kaže naduvao joj se stomak od piva. Ova aplikacija ne razvija ništa posebno od motorike ali je deci itekako zabavna. Telefon u ovom momentu postaje nešto više od uređaja u koji se samo gleda, postaje totalno blesavi rekvizit što deci stimuliše maštu.

iBeer FREE - Drink beer now!
iBeer FREE - Drink beer now!
Developer: HOTTRIX
Price: Free

Tako smo jedne nedelje otkrili igru Sushi Bar. Ova igra nije bila više tako jednostavna kao one prethodne, ovog puta imala je zadatak da usluži ljude u restoranu i da dobije novac za to. Pored toga, služila je neki “suši” koji je nova interesantna reč jednoj četvorogodišnjakinji. I ovde se susreće sa idejom da nekome ispuni želju, usluži ga i bude za to nagrađena, potrebno je samo da pažljivo gleda šta ko traži. Ova igra je u stilu poznate Dinner Dash igre tako da jedno dete može lako da je nauči da igra. Grafika je dobra i muzika je veoma prijatna.

Sushi Bar Lite
Sushi Bar Lite
Developer: Reznic Software
Price: Free

Poslednja igra koja ju je oduševila, bila je Find the Difference SpongeBob. Pošto ona voli da gleda crtani film Sunđer Bob, bila mi je sasvim kul ideja da joj pronađem neku aplikaciju sa ovim likovima iz crtaća. Radi se o aplikaciji gde je potrebno naći razlike na dve iste slike po motivima Sunđer Bob crtanog filma. Ova aplikacija je savršena za razvijanje moći opažanja kod male dece. Potrebno je igrati ovu igru zajedno sa detetom. Možete im sugerisati na razlike i kako da ih uoči. Razlike u sličicama su prikažane u boji, nedostatku elemenata ili u različitim oblicima istih elemenata. Mi smo ustvari kao mali kupovali zabavnike i ukrštenice gde je uvek bilo ovakvih igara, tako da ova Android aplikacija potpuno zamenjuje taj papirni stil. Ono što je još interesantnije je da kada kliknete na razliku momentalno dobijate feedback da li ste pogodili, što na papirnim ukrštenicama nismo imali.

To je otprilike 5 aplikacija koje su joj veoma interesantne, ali uvek su tu bile prisutne i one najjednostavnije a opet dovoljno interesantne deci: PaperToss, Sponge, Drag Toilet Paper. Sve verzije igara gde se mrdanjem telefona skače po platformama u visine su joj takođe interesantne igre: Xtreme droid jump, Abduction!… Pametan telefon je idealan i kada recimo idete na put, pa treba decu primiriti malo u nekim momentima, snimite im omiljeni crtani film i date im da gledaju. Naravno, kao ni  čemu, tako ni u ovom ne treba preterivati. Ja sam za to da deci treba davati i najskuplju tehniku da koriste ali da ih nikako ne treba forsirati da je koriste ukoliko ne žele. Iako recimo moju bratanicu nisam u;ila kako sama da uključuje igre, ona je to sama naučila gledajući kako to ja radim. Pa se sada dešava da sama uzme telefon i redom uključuje omiljene igre. 🙂

Mislim da su tableti idealni uređaji za decu, dovoljno su intuitivni za korišćenje i prenosivi, a nude zaista pregršt aplikacija. Da li vi imate decu i da li imaju omiljene igre? Ako imate malo stariju decu, koje su njihove omiljene aplikacije?

Tags: Androidaplikaciječetvorogodišnjakinjadecaigretablettelefon

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

5 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Talking Tom Cat prosto odusevlja decu a i starije :)))

  • Extra tekstić… Svaka čast pre svega na ideji. A ja se već uplašio da mi se Srbodroid nešto ućutao… 🙂

  • Apsolutno se slazem! Moj sestric ima takodje 4 godine i svaki put (jednom mesecno) kad se vidimo, prvo sto kaze kad me ugleda jeste: “Hocemo li da igramo igrice na tvom telefonu?” 😀 Njegovih top 5 su Kravica (Abduction), Crtanje (PaintPro), (Kuglica) Teether, Auto (NFS Shift), a na prvom mestu se nalazi Voz (X-Construction). Ne znam zasto, ali odusevljava se kad vagon padne u provaliju, a putnici vriste! LOL

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *