Samsung Galaxy S III vs HTC One X

htc one x vs sgs3Juče je Samsung predstavio svetu novi, dugo očekivani pametni telefon, Samsung Galaxy S3. SGS3 je impresivnih specifikacija i definitivno postavlja standard. Ali SGS3 nije sam u ovoj visokoj klasi uređaja sa četiri jezgra.

Pre nekoliko meseci su i drugi proizvođači predstavili svoje četvorojezgarne aždaje, poput HTC-a sa njegovim HTC One X telefonom, Huawei Ascend D Quad … U ovom tekstu ću uporediti Samsungovo četvorojezgarno čedo sa Htcovim.

htc one x sgs3 displejDizajn i displej

Svaki proizvođač ima dizajn telefona koji ga karakteriše. HTC One X ima klasične obline kao i ceo set HTC telefona. Dok Galaxy S3 ima inovativan dizajn (u poređenju sa prethodnim modelima) sa veoma zaobljenim ivicama i organskim oblikom koji oponaša prirodu. Dimenzije i težina oba telefona su gotovo ista, iako je Galaxy S3 nešto viši, ali zato tanji (8,6mm) u poređenju sa HTC One X telefonom (8,9mm).

Ekrani su takođe veoma slični. Displej na Galaxy S3 je Super AMOLED HD sa HD rezolucijom od 1280×720 piksela, 4,8 inča dijagonale i koncentracijom od 306 tačaka po inču. HTC One X ima S-LCD2 ekran iste rezolucije, ali sa 4,7 inča dijagonalom i koncentracijom od 312 tačaka po inču. Oba ekrana su prekrivena Gorilla staklom koje je otporno na udarce i ogrebotine.

Wireless

Veza sa spoljnim svetom

Oba ova high-end pametna telefona imaju podršku za 3G mreže pri brzinama od 21Mbps zahvaljujući HSDPA+ standardu, takođe imaju Wi-Fi visoke brzine, a pored toga imaju Bluetooth 4.0, GPS, DLNA sa kompatibilnim uređajima i NFC čip.

Takođe su isti i po pitanju fizičkih konektora. Oba imaju HD MHL izlaz (HDMI konvertovan specijalnim kablom) za gledanje videa visoke rezolucije (Full HD) na velikom ekranu. Takođe oba imaju audio džek od 3.5mm i MicroUSB 2.0 port.

kamera

Kamera i Multimedija

I kada je u pitanju kamera i video, oba telefona su gotovo izjednačena. Oba imaju senzor od 8 megapiksela sa BSI (Backside Illumination). Ova tehnologija omogućava veću količinu svetla senzoru i pruža visok kvalitet fotografija čak i u uslovima niske osvetljenosti. Sočiva oba telefona su veoma kvalitetna, HTC je ovde nešto bolji sa f/2.0 otvorom blende, dok Galaxy S3 ima f/2.6 (manje je bolje – više svetla).

Funkcije koje dolaze sa kamerom na oba telefona su takođe slične (autofokus, detekcija lica, stabilizacija slike, geo-tagovanje, HDR fotografija, LED blic …). Oba imaju opciju biranja najbolje fotografije nakon “burst” fotografisanja više fotografija zaredom.

Oba uređaja mogu da snimaju HD video (1920×1080) i nude mogućnost kreiranja fotografija prilikom snimanja. Takođe imaju i sekundarnu kameru za video pozive, međutim Samsung je ovde nešto bolji jer ima prednju kameru od 1,9MP, dok HTC ima 1,3MP … ali oba mogu da snimaju HD video 720p rezolucije.

cpu

Procesor i memorija

Oba telefona imaju četvorojezgarne procesore. HTC One X ima Nvidia Tegra 3 na 1,5Ghz sa Adreno 225 grafičkim procesorom i 1GB RAM memorije. Samsung Galaxy S 3 ima Exynos 4 quad-core procesor na 1,4Ghz i grafički procesor Mali-400MP sa povećanim radnim taktom na 400 Mhz i takođe 1GB RAM memorije. Međutim po benchmark testovima, Samsung je ovu trku dobio.

Što se interne memorije tiče, Samsung Galaxy S3 će stizati prvo sa 16 i 32GB, a kasnije sa 64GB. HTC One X dolazi samo u verziji sa 32GB. Pored interne memorije, Galaxy S 3 ima MicroSD slot koji će moći da podrži poslednje SD kartice od 64GB.

ics

Operativni sistem i aplikacije

Oba telefona dolaze sa Android 4.0 Ice Cream Sandwich verzijom. Ali Galaxy S3 je prozvan pobednikom ovde jer ima interesantne funkcije koje je Goldie već spomenula.

Najbolji primer bi bio S Voice. Puna glasovna kontrola sistema sa kojom možete dobiti informacije o vremenskoj prognozi, pokretati aplikacije, kreirati sastanke u kalendaru, slati poruke itd. Telefon razume ljudski govor i nije potrebno pričati kao robot 🙂

Smartsay je jedan od najspektakularnijih inovacija koje je Samsung Galaxy S3 doneo, i jedna od najkorisnijih. Korišćenjem sistema praćenja oka, telefon detektuje kada gledate u njega da se aktivira ili ako ne gledate, da se uspava 🙂

Još jedna funkcija koja može biti korisna a koja dolazi sa S3 telefonom je mogućnost gledanja videa dok izvršavate druge funkcije, kao na primer slanje poruke. Ova funkcija se zove Pop-up play.

baterija

Autonomija

Do sada, ni jedan proizvođač pametnih telefona nije pričao o trajanju baterije. Ali, pored toga, Galaxy S3 obećava veću autonomiju sa integrisanom baterijom od 2100 mili ampera, dok HTC ima 1800 mili ampera.

Zaključak

Sa tehničke strane, nema velike razlike između ova dva telefona. Oba imaju ekran visoke definicije, osam megapiksela kamere sa mnogim opcijama i četvorojezgarne procesore.

Ipak, Samsung prednjači po pitanju softverskih rešenja. Fizičke komponente su veoma bitne, ali je Samsung uvideo da korisnici vole softverske inovacije koje čine iskustvo mnogo boljim. Mada ni One X ovde ne zaostaje mnogo.

Moja jedina zamerka kod S3 telefona bi bila što je Samsung nastavio trend plastičnog kućišta, dok HTC iako ne koristi više aluminijumsko, eksperimentiše sa novim materijalima.

Objavljeno u Testiranje

eboye

Vasilj
Milošević
Objavio tekstova:
Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3 a sada je ponosni vlasnik LG G4 telefona. Inače je grafički dizajner po struci i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Polja koja su obavezna obeležena su sa *