Samsung Galaxy Note N7000 [recenzija]

Objavila u 18/06/2012 u 11:24

Samsung Galaxy NoteDobila sam od Telenora na test Samsung Galaxy Note i evo koristim ga već 3 nedelje. U prvom momentu mi je ovaj telefon delovao jako velik, ali nisam želela da taj prvi subjektivni utisak utiče na moj sud o ovom uređaju, i počela sam da ga koristim kao da je mali :D. Stavila sam moju karticu u njega i koristila ga tako 2 nedelje kao primarni telefon, nosila ga svuda sa sobom. Verujte mi, posle samo nedelju dana, potpuno zaboravite na veličinu i naviknete. Kada sam posle 2 nedelje, vratila karticu u moj telefon od 4,3 inča, on mi je delovao tako maaaaali, sve je bilo sitno… Note-ov ekran od 5,3 inča me je potpuno razmazio.

Kada sam ga pokazivala prijateljima, iako su rogačili oči kada ga prvi put ugledaju, retko ko je nakon dodira ekrana i upotrebe olovke ostao ravnodušan. Samsung Galaxy Note ne mogu nazvati telefonom, to je uređaj koji je i telefon i tablet koji može da vam obavi dosta stvari. 🙂 Naravno, kada pročitate ovakav uvod, pomislite da sam plaćena da ovo napišem na Srbodroidu. Pa odmah da vam kažem da nisam, nego mi se stvarno dopao uređaj. 😉

Samsung Galaxy Note

Dizajn:

Kada pogledamo dizajn telefona, nekome će se jako dopasti, a nekome finalna izrada od plastike, neće. Ono što se meni dopalo kod ovog uređaja je što je zbog veličine i teži, i samim tim deluje dosta moćno u rukama i mnogo čvršće od Samsung Galaxy S II. Ima Gorilla staklo, tako da nemate šta da brinete o grebanju ekrana. Tu je prepoznatljiv Samsungov dizajn koji je obeležio Galaxy liniju, sa jednim dugmetom Home u sredini donje ivice prednje strane. Sa leve strane se nalazi kapacitivno Menu dugme, dok je sa desne kapacitivno Back dugme. Na mojoj Xperia-ji je obrnut raspored, pa me je to bunilo, ali i to je stvar navike. Inače se ova dva kapacitivna dugmeta ne vide dok se ne upotrebe, pa onda počnu da svetle. Telefon je od crne plastike, dok je očvrsnut i uobličen sivom čvršćom plastikom koja podseća na metal. Poklopac sa zadnje strane, lepo legne na telefon, sve je kompaktno. Iznenađenje mi je bilo kada sam prvi put skinula poklopac i shvatila da je poklopac ekstremno tanak, poput kartona, što opet objašnjava sveopštu tankoću i eleganciju telefona.

Samsung Galaxy Note bocnoSa leve strane se nalaze dugmići za pojačavanje i stišavanje, a sa desne strane Power dugme. Power dugme sa ove desne strane mi je često pravilo problem jer ga slučajno pritisnem prilikom držanja telefona, mislim da je na nezgodnom mestu. Sa donje strane je izlaz za punjač a sa gornje za sluške, što je sve idealno po meni. Moja ruka je otprilike veličine ovog telefona, ali nekako sam uspela na nađem najbolji način za držanje telefona.

Što se tiče držanja na uhu, svaki put sam pomislila da sam u seriji Lipstick Jungle gde poslovne žene drže velike široke, crne telefone dok šetaju po američkim gradovima. Just saying… naravno nebitno za recenziju. 😀 Lepo staje u zadnji džep farmerica, gde sam ga rado držala, mada kada sedate, morate da ga izvadite. Ovo nemojte praktikovati u javnom prevozu i sličnim situacijama, gde mogu da vam ga ćornu. Definitivno trebate da imate torbicu (pederušu) u kojoj možete držati ovaj uređaj.

Hardver:

Samsung Galaxy Note ima zaista dobru hardversku specifikaciju, počevši od Exynos Dual core procesora sa radnim taktom na 1,4 Ghz. Od GPU-a tu je Mali-400MP, od memorije 1GB RAM i 16GB interne memorije. Pored toga ima slot za microSD karticu do 32GB. Prostora za aplikacije i podatke više nego dovoljno.

Telefon ima dve kamere, zadnju od 8MP i prednju od 2MP. Zadnja kamera može da snima video zapis u 1080p rezoluciji od 24 do 30 frejma po sekundi. Telefon ima Super AMOLED kapacitivni ekran sa rezolucijom od 800×1280 piksela na 5,3 inča i gustinom 285 ppi. Slika na ekranu se dobro vidi i na dnevnoj svetlosti, ali definitivno u toj situaciji ne spada u najbolje ekrane sa kojima sam se srela. Recimo Sony Xperia S ima bolju vidljivost ekrana po dnevnom svetlu (suncu). Zato Galaxy Note ima bolju vidljivost pod različitim uglovima od Sony Xperia S a pogotovo od Sony Xperia arc. Gorilla staklo daje osećaj prilikom dodira kao onaj na HTC telefonima, dok je recimo na Sony telefonima osećaj malo drugačiji. Meni se lično dopada, kakav dodir kreira Gorilla staklo, osećam se sigurnije kada ga koristim. Ekran je izuzetno osetljiv i navigacija kroz sistem je uvek tekla glatko.

Ono što sam primetila kod ovog ekrana je da prilikom gledanja video klipova niže rezolucije na crnim delovima slike, jasno vidim kompresiju filma, što mi je poprilično bolo oči. Ovo se ne primećuje na video zapisima sa boljom rezolucijom. Na primer, moj telefon Sony Xperia arc, sve nedostatke kod filmova lošije rezolucije savršeno pegla uz pomoć Bravia engine-a. Iz ovog razloga sam ja primetila razliku kod Note-a u odnosu na arc, jer sam navikla na bolje. Tako da onaj ko pre Note-a nije imao Sony-jev Bravia engine, definitivno neće videti problem u vidljivoj kompresiji slike kod nekih video zapisa.

Stajlus:

Samsung Galaxy Note dolazi sa olovkom koja je jako fino upakovana sa zadnje strane telefona. Lako se izvlači i vraća. Ekran ovog uređaja je odlično optimizovan za rad sa olovkom kao i za navigaciju prstima. Olovka, odnosno stajlus najbolje hvata kada se drži skoro vertikalno nad ekranom. Opet, da spomenem, tu je Gorilla staklo, ekran se neće ogrebati koliko god se stajlusom igrali po njemu.

stajlus Samsung Galaxy Note

Inače telefon dolazi sa peinstaliranom aplikacijom S Memo koja je namenjena korišćenju stajlusa. Sa njom može brzo i lako da se kreira beleška. Beleške pored pisanja i crtanja mogu sadržati i slike (fotografije) kao i video klipove. Tako sam ja ovu aplikaciju koristila na sastancima kada je trebalo zapisati po neku reč i približno skicirati klijentu ono o čemu pričate. Delovala sam kulturnije na sastanku sa stajlusom nego da sam kucala po tastaturi na telefonu, jer sam mogla više da gledam u njegai da ga slušam. Tako ovu belešku odmah možete sačuvati u vidu slike i poslati na mejl ili podeliti bilo kojim drugim servisom za deljenje podataka. Zaista korisna stvar.

Pored ove aplikacije, na Google Play Store-u možete naći još aplikacija za crtanje. Aко želite ozbiljnije da crtate na Note-u, onda vam preporučujem da skinete Autodesk Sketchbook Express. Pored ove aplikacije tu je i Adobe-ov Photoshop za obradu slika i još mnoge aplikacije za skice. Meni je interesantna bila i aplikacija Sketch koja sama senči vaše crteže tako što detektuje zatvorene linije. Naravno DrawSomething igra je idealna za igranje upotrebom stajlusa.

Softver:

Note dolazi sa Gingerbread verzijom androida 2.3.6 i trebalo bi da je već izašao Ice Cream Sandwich za njega. Već sam u prethodnom pasusu počela da pišem o aplikacijama koje dolaze preinstalirane. Pored S Memo, tu je i S Planner koji vam se sinhronizuje sa Google kalendarom i Google Task aplikacijom. Ukoliko vam je Facebook sinhronizovan sa Google nalogom, onda će se i rođendani vaših prijatelja sa FB-a pojaviti u S Planner aplikaciji na telefonu. Takođe na svakom datumu u kalendaru možete kreirati događaj, kako vam odgovara. Tu je i aplikacija S Choice u kojoj vam Samsung preporučje koje aplikacije da skinete. Mini diary aplikacija koja radi upravo to što ime govori, mini dnevnik u kojem možete beležiti misli na dnevnoj bazi. Tu su i redovne Samsungove aplikacije: Social Hub, Music Hub, Samsung Apps. Sa Note-om dobijate odmah i My Files aplikaciju koja predstavlja file manager (za rad sa podacima). Dobijate preinstaliran i Task manager za gašenje svake aplikacije posebno. Inače dugim držanjem Home dugmeta na telefonu se direktno otvara Task manager.

screenshotsscreenshots

Ceo interfejs na Galaxy Note-u je upakovan u Samsungov Touchwiz 4 interfejs. Phone aplikacija za obavljanje poziva je u prepoznatljivom Touchwiz stilu. Ikonice su poprilično šarene, što se ljudima koji ne vole Samsung ne dopada, ali sam potpuno sigurna da su šarene ikonice komercijalnija i većini korisnika prihvatljivija opcija od onih minimalističkih.

Sa ovim telefonom se dobija Swype tastatura sa srpskim jezikom, pa tako prevlačenjem prsta preko tastature možete “kucati”. Naravno pored nje, postoji i obična Android tastatura. Ono što je sjajno kod ovog telefona je što je tastatura toliko velika, da je kucanje mnogo lakše. Ne možete promašiti slovo na tastaturi. I sve je krupno, tako da ne morate zumirati recimo sajt u browser-u.

Kamera:

Kamera se nije pokazala nešto impresivno u mraku, odnosno pri slabom osvetljenju. Fotografije imaju dosta šuma dok su po danu sa dovoljno svetla, sasvim dobre i kvalitetne. Ako u podešavanjima kamere podesite 8MP veličinu fotografija, onda će se one kreirati sa odnosom stranica 4:3, a ako podesite 6,5 MP, fotke su sa odnosom stranica 16:9.

Fotografija dan 1

Fotografija dan 2

Fotografija dan 2

fotografija noću Samsung Galaxy Note

fotografija noću Samsung Galaxy Note

Baterija:

Baterija je odlična. Li-Ion baterija jačine 2500 mAh ovaj telefon održi 2 dana. Ja sam vrlo zadovoljna odnosom količine upotrebe telefona i trajanja baterije. Nekim normalnim odnosom upotrebe interneta i razgovora, baterija izdrži 2 dana, dok sa korišćenjem kamere, 3G-a, baterija izdrži nekih dan i po, što je za Android telefone sasvim lepo.

Zaključak:

Ukoliko imate velike šake, ovaj telefon vam neće biti ni malo velik, pogotovo nakon nedelju dana upotrebe. Ukoliko volite da crtate ovo je možda odličan uređaj za vas. Ukoliko želite da posedujete i tablet i telefon, možda kupovinom baš ovog uređaja, možete zadovoljiti dve potrebe u jednom uređaju. Primetila sam da se ljudima preko 50 ovaj uređaj pogotovo dopada, baš zato što je sve krupno i ima stajlus.

Tags: beleškeCrtanjegalaxyGingerbreadIce Cream SandwichNoteolovkasamsungstajlus

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

7 komentara, pridruži se diskusiji!
 • meni velicina nije mana, to mu daje startnu prednost u odnosu na konkurente… 🙂

  Hvala na iscrpnom odgovoru u svakom slucaju 😉

 • Od ta tri, nikako ne možeš da pogrešiš, koji god da uzmeš.
  Note: displej mu je fenomenalan, bolji od SGS 3, i ne mnogo slabiji od OneX, a veći od oba pomenuta. Velika prednost Note – baterija. Jača, duže traje od oba konkurenta. Minuse nema (osim veličine, koja nije svima minus… )
  OneX: Nalejpši, ubedljivo. Najbolji u oblastima osvetljenost/rezolucija. Sjajna kamera. Minusi, nema extSD, nema zamenljivu bateriju, slabiji zvučnik od oba Samsunga.
  SGS 3… nije loš. Moj izbor, ja zadovoljan, al mi baš nešto glupo da ga hvalim. Jedini minus – slabije se vidi na suncu. Ostalo… SF.
  Ovo o custom romovima i cwm i njihovom neinstaliranju otpiši, idi vidi kolika gomila ljudi koristi neki Note ROM na xda. Softver na sva tri telefona je stvar tvog izbora i volje da čačkaš – svi će još dugo biti podržani od strane zajednice, svi su prodati u milionskim tiražima i to nešto znači. To nemoj da ti bude kriterijum, gledaj hardware, i šta ti najviše odgovara.

 • Je l ima neko ovaj uredjaj i kakvi su mu utisci? Zasto ne instalirati cwm i custom romove? razmisljam da li da uzmem note ili sgs3 ili xtc one x.

 • Aldin Pruzljanin 28/06/2012 u 3:59 PM

  NE pokusavajte da instalirate bilo koji CUSTOM ICS ROM i da radite bilo sta u CWM inace cete upropastiti svoj telefon !!! Ne salim se, meni se desilo juce !!!

 • Dobar telefon, ali kad bi mi nudili SGSII ili Note (a da ne mogu da prodam) uzeo bi’ SGS verovatno. Nekako mi je Note prevelik, nije za dzep.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *