[recenzija] Kingston MobileLite Wireless G2 – čitač i punjač

Objavila u 28/06/2014 u 13:59

Kingston je predstavio početkom ovog meseca novi bežični čitač kartica i USB-a sa nazivom Kingston MobileLite Wireless G2. Radi se drugoj generaciji Kingstonovog reader-a koji može da:

  • čita USB flash memorije
  • čita sadržaj sa SD kartica
  • da se ponaša kao eksterna baterija
  • da deli sadržaj sa USB-a i kartica sa više korisnika istovremeno bežično
  • mogućnost deljenja LAN (žičane) internet konekcije preko WiFi mreže na više uređaja

U odnosu na prošlogodišnji model,  ovaj mi vizuelno deluje bolje. Dizajn je odličan i privlačan. Softver je apdejtovan i sada ima više opcija.

Kingston MobileLite Wireless G2 čitač i punjač

Kako se teži ka tome da se ukinu SD kartice za proširenje memorije na telefonima i prelazak na Cloud rešenja, na tržištu će sve više biti uređaja koji imaju samo internu memoriju i nemaju slot za sd kartice. Da li će se zaista primiti taj trend to ćemo videti. Ali za sve one koji žele da imaju mogućnost  lakog proširenja memorije, ovaj uređaj može pomoći. MobileLite Wireless G2 čita USB flash drive i SD kartice i omogućava da lako prebacite fotografije i video fajlove sa telefona i tableta na njih gde god da se nalazite.

MobileLite Wireless G2 odašilje softveni Wi-Fi signal i omogućava stream-ovanje sadržaja. Proširili su kapacitete i ovaj model dozvoljava 8 istovremenih konekcija na preko Wi-Fi signala, dok stream HD video sadržaja može da se istovremeno vrši na 5 uređaja. Ja sam testirala puštanje HD video klipova na dva telefona i istovremeno strimovanje muzike na trećem uređaju i radilo je lepo. Naravno, bitno je imati i dobre USB flash memeorije i kartice.

Na ovogodišnjem modelu Kingston je i proširio kapacitete eksterne baterije, pa je sada baterija od 4640 mAh. Oni kažu da se sa ovom eksternom baterijom sada može napuniti telefon i do dva puta, dok tablet jednom (naravno u zavisnosti od vrste tableta).

Za korišćenje MobileLite Wireless G2 potrebno je skinuti sa Play Store-a besplatnu aplikaciju Kingston MobileLite. Uređaj se uključuje tako što se drži Power dugme 3 sekunde. Nakon desetak sekundi uređaj će početi da emituje Wi-Fi signal.  Telefon/Tablet je potrebno konektovati na emitovani Wi-Fi signal. Kada se pokrene Kingston MobileLite aplikacija, korisnik može da pristupi podacima sa USB flash drive-a i SD kartice.  Takođe, korisnik odatle može da pristupi i svim fajlovima na telefonu/tabletu. Aplikacija omogućava kopiranje fajlova i foldera sa jedne lokacije na drugu.

Kingston MobileLite
Kingston MobileLite

Kada želite da samo punite telefon/tablet, dovoljno je jednom kratko pritisnuti Power dugme i uređaj se pali bez podizanja Wi-Fi signala, kako se ne bi baterija trošila na bežišni signal.

U podešavanjima aplikacije se podešava šifra za konektovanje na Wi-Fi signal (WPA/WPA2 PSK zaštita). Može se promeniti naziv uređaja i može se podesiti vidljivost uređaja. Takođe, vrlo korisna opcija je podešavanje istovremene konekcije i na internet. A interesantna je i opcija konektovanja na internet preko mobilne 3G dongle koja ide na USB port. Ovu opciju nisam isprobala jer nemam donglu. Uređaj ima i eternet port koji omogućava da se napravi Wi-Fi hotspot kada imate pristup samo žičnom internetu. Odlična opcija za putovanja.

Moguće je da iz aplikacije pošaljete podatke na email, da šerujete na Facebook i Twitter. Sama Kingston MobileLite aplikacija ima ugrađen i muzički player, pa se može iz nje direktno strimovati muzika.

Generalno ovo je jedan ultimate gedžet koji služi kao dodatna baterija, card i USB reader i uređaj za stream sadržaja. Može biti jako pogodan za putovanja, kao i za sastanke gde više ljudi treba da pristupi istom sadržaju. Idealan je za porodicu sa dvoje ili troje dece, gde se svima omogućava pristup multimediji kada nisu kod kuće.

Tags: čitač karticaeksterna baterijaKingston MobileLiteMobileLite Wireless G2mobilna 3d donglamodemWi-Fi hotspot

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 871

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3 sada je vlasnica Nexus 6P telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share