Microsoftova on{X} aplikacija

Objavila u 06/06/2012 u 18:42

onxAko ste geek i programer, pažnja ovamo. 😀 Microsoft je izbacio on{X} aplikaciju na Google Play Store koja omogućuje automatizaciju servisa na Android telefonu. Potrebno je instalirati aplikaciju sa Play Store-a i ulogovati se preko Facebook naloga. Potom, treba posetiti onx.ms sajt i tamo u finom interfejsu kreirati pravila po kojima će se vaš telefon ponašati. Interfejs na sajtu je urađen sa javaskriptama i lepo se ponaša. Odmah u startu imate predefinisana ponašanja telefona koja možete da primenite. Klikom na pravila (rules) a potom klikom na ključne reči možete modifikovati pravilo.

Kod svakog pravila je dostupan i kod, koji može da se iskoristi i modifikuje. Pored toga, mogu da se napišu i sasvim neka druga pravila.

Ovo nije prva aplikacija ovog tipa, postoje na Play Store-u slične aplikacije ali ova ima mogućnost upravljanja njom iz brauzera kao i otvoren API i dokumentaciju za korišćenje i proširenje funkcionalnosti Android telefona.

Nekome će se ovaj koncept dopasti a nekom će biti previše komplikovan za upotrebu. Zato sam u startu rekla da će biti zanimljiv gikovima. Naravno, ukoliko ste skloni Open Source-u možda vam se neće dopasti Microsoftovo prisustvo na ovom projektu. Svakako, čini mi se da je u planu da se oko ove aplikacije stvori fina komuna koja će napisati gomilu pravila i iskoristiti mogućnosti Androida. Možete pratiti razvoj na njihovom forumu.

Ono što se meni lično nije dopalo je što da bi koristili aplikaciju morate da se ulogujete preko Facebook naloga… To uslovljavanje FB-om me izuzetno iritira. Sama aplikacija je već na Play Store-u popila dosta negativnih recenzija, između ostalog i zbog logovanja isključivo Facebook nalogom. Mislim da su je ljudi negativno ocenili jer je korisnicima koji nisu programeri komplikovana. Možda će ako se popularizuje i ako se napiše još pravila i postati omiljena ljudima.

Tags: APIforumgeekjavascriptkodkomunamicrosoftonxpravilaprogramerirules

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

4 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *