“Kurir” se predstavio na Androidu

Objavio u 14/08/2012 u 14:00


Kao odličnu platformu za promociju na mobilnom tržištu, Android su prepoznale mnoge domaće medijske kuće. Skoro svi veći “igrači” imaju svoje Android aplikacije, a najpopularnije su svakako B92 i Blic. Složićete da sve ove aplikacije uglavnom liče jedna na drugu i da razliku čine sitnice.

Kurir je pre samo nekoliko dana na Play Store-u predstavio svoju aplikaciju. S obzirom da ne čitam previše domaćih vesti, trudiću se da ovu recenziju napišem što objektivnije, sa strane korisnika aplikacije.

Aplikaciju je razvila Hrvatska firma Trikoder, koja je nekima možda poznata po svojim aplikacijama za iOS. Kurir aplikacija korisnicima nudi kompletan pregled tekstova, komentara, ali takođe nudi i razne korisne servise kao što su vremenska prognoza, kursna lista sa mogućnošću konverzije valuta, slanje slika i veoma korisnu pretragu. Samo korišćenje je veoma jednostavno, a aplikacija radi brzo i bez ikakvih problema.

Kretanje kroz aplikaciju je takođe jednostavno napravljeno. Da biste se kretali kroz kategorije dovoljno je da prevučete prstom preko ekrana (swype), a možete koristiti i navigacioni meni na vrhu. Navigacija je mogla biti i malo bolje rešena jer da biste stigli do kategorije na kraju liste, potrebno je uložiti malo više truda i skrolovanja. Na naslovnoj strani se takođe nalaze i istaknute vesti, ticker koji pokazuje najnovije vesti, a interesantni su i tabovi koji omogućavaju jednostavan pregled top vesti, najčitanijih vesti, kao i vesti koje su popularne na Fejsbuku.

Prilikom dizajniranja aplikacije, dizajneri i programeri su vodili računa o preporukama od strane Google-a, tako da ova aplikacija ima sve elemente koje jedna ICS aplikacija treba da poseduje. Na vrhu aplikacije je action bar sa overflow menu ikonicom, kao i sa dugmetom preko kojeg se uvek možete vratiti na početak aplikacije. Tu su još i dugme za slanje slika i pregled naslovne strane štampanog izdanja. Ono što bih ja dodao jeste mogućnost pretrage direktno iz Action Bar-a, baš kako je Google i zamislio. Sve u svemu, aplikaciju krasi lep i pregledan interfejs bez nepotrebnih detalja.

Kada otvorite vest, sačekaće vas takođe pregledan interfejs, a prilikom čitanja navigacioni meni i footer aplikacije će nestati kako bi vam omogućili što lakše čitanje. Kada dođete do dna ili vrha vesti, ponovo će vam biti dostupne ove opcije. Ono što je veoma interesantno jeste da se između vesti takođe možete kretati koristeći swype, a na dnu ekrana možete videti gde se tačno nalazite. Od opcija tu su standardna opcija za share vesti, opcije za čitanje i ostavljanje komentara i opcija za podešavanje veličine teksta. Prilikom čitanja komentara možete oceniti svaki komentar ili poslati vaš odgovor ali bilo bi lepo i da postoji opcija sortiranja komentara.

Na kraju, kada se sumiraju utisci na prvi pogled, Kurir je predstavio veoma dobru aplikaciju, ako ne i najbolju od svih domaćih medija. S obzirom da je ovo prva verzija i da aplikacija poštuje Google-ove savete za izradu aplikacije, imam dovoljno razloga da ovu aplikaciju preporučim svima, a posebno ljubiteljima Kurira. Ukoliko niste ljubitelj Kurira, isprobajte aplikaciju, možda ih i zavolite. 🙂

net.trikoder.android.kurir

Tags: AndroiddizajnICSinterfejskurirmedijiNavigacijanovineSrbijavesti

Autor
Saša Nedić Saša Nedić

Objavljenih tekstova: 57

Saša Nedič, po struci inženjer informatike i student master studija Industrijskog inženjeringa, web developer i dizajner, zaljubljenik u modernu tehnologiju i Android. Nakon Samsung Galaxy Note uređaja, sada poseduje HTC One X. U slobodno vreme se bavi muzikom i pisanjem. Obožava minimalistički dizajn, customizovanje Androida i Holo temu. Jedan je od pobednika Samsung Appsolutno Smart takmičenja.

5 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *