HTC One X [recenzija]

Objavio u 04/06/2012 u 20:54

HTC One X

Iako smo već pisali o HTC-ovom novom flagship telefonu pod imenom One X, ovog puta smo telefon dobili na testiranje na duži period, tako da ću pokušati da vam prenesem utiske sa korisničke strane.

Kako HTC nije imao najsjajniju 2011. godinu, izgubio je svoj čvrst oslonac, jer je dosta korisnika, kao i provajdera prešlo na kupovinu/saradnju sa Samsungom. One serija je pokušaj da se ova situacija promeni, naravno, u korist HTC-a. Sa One S i One X telefonima, HTC ima nameru da dokaže da ima znanja i veštine da izdrži tržišni trend koji se menja i napreduje neverovatnom brzinom. Ovo radi tako što pravi sve bolje telefone za nas korisnike, a da li će u tome uspeti sa One serijom?

htc one x

Osećaj

Kada sam sa 3,5 inča HTC Hero prešao na Desire HD od 4,3, to je bila ogromna promena, i u recenziji sam to i napisao. Mislio sam da ću se teško navići na toliko veći telefon, ali sada mi je u potpunosti srastao sa rukom 🙂 i mislim da je 4,3 inča idealna veličina.

One S je ove veličine (4,3), i način rukovanja je gotovo isti kao na DHD-u, s tim da je One S dosta tanji i lakši. One X naprotiv ima veći ekran (4,7″), pa samim tim su mu i gabariti veći.

Kao i One S, One X je veoma tanak i lagan i ima dosta sličan dizajn. Po meni mnogo bolji od cele Sensation serije. Kućište je zadržalo trend sa kojim je HTC krenuo kod DHD-a, a nastavio u Sensation seriji, tzv. unibody, tako da nema suvišnih poklopaca koji mogu da škripe i “zjape”. One X i One S su po mom mišljenju najlepše dizajnirani HTC-ovi telefoni do sada, kako po izgledu, tako i po osećaju u ruci. One X je nešto širi od One S telefona, što ga čini malo težim kada je u pitanju dohvatiti gornji levi ugao palcem npr. (ako ste dešnjak), ali pošto ima zaobljene ivice, ovo ublažava napor.

Iako su telefoni ove klase (4,7 inča), kao na primer Galaxy Nexus, postali nešto glomazniji, One X više liči na Droid RAZR. Lakši je za držanje i rukovanje od RAZR-a, i jedan je od najtanjih telefona na tržištu sa debljinom od samo 9,1mm.

htc one x dugmici

Veličina ekrana i raspored fizičkih tastera je po meni sada na pravom mestu, pošto je mnogo lakše dohvatiti power, volume i tri kapacitivna dugmeta na dnu (Back, Home, Multitask). Pošto je ekran toliko velik, na samom ekranu postoji utisak da ima dosta neupotrebljenog prostora. Razmaci između ikona su veći, uklonjen je Google Search bar sa ekrana (koji se može dodati). Po meni je to moglo biti malo sabijenije 🙂

One X nije revolucionarni korak napred ni u kom pogledu, ali definitivno je postavio standarde u industrijskom dizajnu, kao i One S.

Ekran

slide

Sa One S-om, HTC je koristio AMOLED tehnologiju, ali sa One X-om, koristio je nešto unapređenu verziju LCD ekrana, nazvanu Super LCD. Rezultati su dosta impresivni. Iako se HTC ne hvali previše da ima sLCD ekran na One X modelu, možda zato što je AMOLED tehnologija postala dosta popularna u poslednje vreme zahvaljujući Samsungu, međutim, kontrast i saturacija su po mom ukusu mnogo bolje na sLCD ekranima nego na AMOLED.

Ekran je HD rezolucije 1280 x 720 piksela, tako da je slika veoma oštra i uživanje je čitati bilo koji tekst ili gledati HD film.

One X ima Gorilla staklo, tako da imate osećaj sigurnosti da se ekran neće izgrebati i da će dugo biti u originalnoj formi.

Operativni sistem

Kao i kod drugih One telefona, One X pogoni Android 4.0 (Ice Cream Sandwich), tako da je ovaj telefon “up to date” i dok je bio kod mene ovih nekoliko dana, stigla su dva OTA apdejta. Tako da verujem da će One serija imati odličnu podršku, bar što se apdejta tiče.

Sense 4

Većina osnovnih funkcija Androida 4.0 je ostala netaknuta, ali je HTC dosta izmenio dizajn samog operativnog sistema sa Sensom 4.0, tako da mnogo više liči na Android 2.3 telefone. Neke kozmetičke promene su dobro došle, mada neke mogu malo da zbune korisnike koji ne žele da menjaju navike. Ovo je slučaj sa multitasking ekranom, ekranom za menjanje desktopa i dodavanje widget-a. Meni se iskreno dopadaju ove promene, ali može odbiti i zbuniti neke korisnike. HTC je sa Sense-om 4.0 uradio dosta po pitanju optimizacije, iako One X pogodni Nvidia Tegra 3 procesor, uvek je optimizacija dobro došla 🙂

Sense 4 Widgets

Sense 4 WeatherPre-instalirane aplikacije

HTC pokušava da olakša novim korisnicima iskustvo sa Androidom ubacujući aplikacije poput vremenske prognoze, task menadžera i drugih jednostavnih aplikacija koje su dosta lepo dizajnirane i uklapaju se u nov Sense 4.0 dizajn. Broj ovih aplikacija je drastično smanjen u odnosu na prethodne modele, što je dobar smer … ipak možemo mi sami skinuti sa Google Play Store-a šta nam treba i po našem ukusu 🙂

Soundhound

HTC Media Link

HTC je ovde prezentovao nešto novo, a to je HTC Media Link koji vam omogućuje da veoma jednostavno povežete vaš telefon sa TV-om vez ikakvih žica. Ne znam da li kod nas može da se kupi ovaj dodatak za HD televizore, ja se nisam ni trudio, pošto telefon ne ostaje kod mene :(, ali po reklamama i dokumentaciji mi deluje veoma zanimljivo. U pitanju je dodatak koji u Americi košta $90 dolara i omogućava vam da potezom sa tri prsta po ekranu na gore prebacite sadržaj ekrana na telefonu na vaš HDTV. Ovo se vrši bežično, dovoljno je da spojite Media Link u struju (preko Micro USB-a) i na vašTV (preko HDMI priključka). Kada sam rekao sadržaj ekrana, mislio sam na bukvalno sve, pošto Media Link radi direktan striming na TV, bilo to aplikacija, igra, slike, video …

Beats Audio

beats audioSa pređašnjom serijom HTC telefona, da bi ste koristili Beats Audio, morali ste da koristite HTC-ovu music aplikaciju. Sada Beats Audio radi sa svim aplikacijama i kao što sam već spominjao u prethodnim tekstovima, izlaz za slušalice je sada pojačan i iznosi 1V, što daje mnogo više “đusa” slušalicama kvalitetnije izrade.

Music aplikacija je takođe unapređena. Više nije samo običan plejer, sada ona integriše i ostale muzičke servise poput Amazon MP3, Google Music, Pandora i Spotify.

Zanimljiva je i integracija sa SoundHound aplikacijom, gde možete da pritiskom na jedno dugme tražite od telefona da prepozna o kojoj pesmi je reč.

Specifikacija

Iako sam već pisao specifikaciju telefona, ponoviću. One X ima Nvidia Tegra 3 procesor na 1.5 GHz, 1GB RAM memorije, 16GB interne memorije za podatke, nema slot za SD karticu, 4,7 inča ekran rezolucije 1280×720 Super LCD ekran, 8 megapiksela zadnju i 1,3 megapiksela prednju kameru. Pogoni ga Android 4.0 sa HTC-ovim Sense-om 4.0. Tu su i svi, sada već standardni “senzori”: Bluetooth 4.0, Micro SIM, Micro USB, priključak za slušalice, senzor blizine, digitalni kompas, žiroskop, akcelerometar i Wi-Fi.

Kamera

htc one x camera

Ako su po nečemu čuveni One X i One S, to je po njihovim kamerama. Koristeći “ImageSense” tehnologiju HTC je u One X i One S telefonima sa kamerama od 8 megapiksela uspeo da napravi foto-telefone. Otvor blende je f/2.0 što im omogućava da uhvate do 40% više svetla od drugih telefona. Kamera može da fotografiše HDR (High Dynamic Range) fotografije koje omogućuju da fotografije sa jakim kontrastom dobiju detalje.

Camera i Gallery

Kao i kod One S telefona, One X može da pravi fotografije dok snimate video, što je odlična opcija ako želite da uhvatite neke bitne momente, a da pri tom ne morate da prekidate snimanje. Takođe je kasnije moguće “iščupati” zasebne frejmove iz snimljenog videa. Kao i kod One S telefona, postoji opcija hvatanja 20 uzastopnih fotografija (burst), tako da ukoliko fotografišete objekat u pokretu možete kasnije odabrati “onu najbolju”. Nakon hvatanje tih 20 fotografija, pitaće vas da li želite da odaberete jednu, ukoliko izaberete tu jednu, ostale se brišu, međutim, ukoliko ne odaberete ni jednu fotografiju, sačuvaće se svih 20, tako da je kasnije moguće praviti i neke stop motion animacije 😉 Iskreno, ovaj burst mod fotografisanja je stvarno super brz, i veoma koristan … a moguć je jer One X kao i One S imaju zasebnu ultra brzu memoriju u koju smeštaju ove fotografije, jer na klasičnu SD karticu to ne bi bilo moguće zbog ograničenja u brzini upisa.

Photo

Takođe, Slow Motion je veoma zanimljiva opcija, za koju primer video snimka možete videti u ovom članku. Slow motion video praktično snima video u 60fps a kasnije ga reprodukuje u 23fps … što ga čini usporenim. Ovo je izvedeno tako što je smanjena rezolucija videa i nije neki tehnički inovativan trik, ali definitivno kul opcija, ako mene pitate 🙂

2012-05-13 08.51.12

2012-05-13 09.02.04

Baterija

Baterija je mnogo bolja na One X telefonu, nego na One S. Prosečnim korišćenjem sa uspeo da izguram dva dana sa 1800mAh baterijom, što je mnogo više nego većina telefona ove klase. Čak sam sa slabim korišćenjem od tri dana i jednim intenzivnim uspeo da izguram četiri 😀

HTC tvrdi da One X može da izgura 8,3 sata priče i 13 dana u standby režimu. Međutim ako gledate video snimak u HD rezoluciji ili igrate zahtevne igre, telefon sigurno neće držati toliko dugo. Zapravo je Tegrino ono peto pomoćno jezgro zaslužno za ovo, jer kontroliše rad ostalih jezgara, tako da maksimalno smanjuje upotrebu kada to nije potrebno.

Ako praktikujete da imate više baterija koje zamenjujete, kako bi vam autonomija bila veća, ovo onda nije telefon za vas, kao ni One S, jer baterija ne može da se vadi. Kada smo kod ove stavke, ja moram da postavim pitanje: “A šta se dešava ako prilikom flešovanja Custom ROM-a upadnem u boot-loop, kako ću onda da resetujem telefon? :)”

Sve u svemu, ovo je izvanredan telefon i pored nekih svojih “mana” (koje možda i nisu mane) … definitivno se razmišljam o preuranjenom prelasku na novi telefon, iako mi ugovor ne ističe još skoro 😀

Tags: baterijaBeats AudiohtcIce Cream SandwichICSkameraMedia LinkOne SOne XSense 4slow motionSoundhoundweather

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

14 komentara, pridruži se diskusiji!
 • vidim da se mnogo ljudi zali na wifi i koliko je stvarno ozbiljan taj problem i kako ga resiti? i da, jel HTC to ispravio sa kasnijim serijama modela ONE X?

  • Koliko ja znam, ovaj problem je bio u prvim serijama (ili cak u prvoj seriji). Ja posedujem OneX koji je izasao nekoliko meseci nakon predstavljanja i nikad nisam imao problem sa WiFi mrezom.

 • Cao svima . Kupio sam one X pre dva dana i ne radi kamera na njemu (to sam znao kada sam ga kupovao) . Da li neko zna gde moze to da se popravi i sta moze da bude uzrok toga ?
  Hvala na odg

 • aaaaaa slow motion snima 120 fps a ne 60 😉

 • Da, zar ne dolazi sa 32GB memorije i 1GB rama?

 • Pozz svima, čitao sam negde da crna serija ima problema sa završnom izradom tj, da se maska guli, dok to kod belih nije slučaj. Razmišljam o kupovini ovog telefona pa bi mi iskustvo u ovom slučaju bilo dobrodošlo.

  • Bilo je pre price da se HTC One S crni guli na ivicama jer ima drugaciju zavrsnu obradu. Inace je ta prijava bila mozda samo na par primeraka ukupno od svih HTC One S telefona zasad. Kod One X nema tog problema.

 • Uredjaj je stvarno sjajan, samo ima dosta modela koji imaju greske. Na prvom sam imao mrtav piksel, uredjaj je zamenjen, a na drugom se i prilikom blagog pritiska na samoj ivici ekrana razlivaju boje. Uredjan nisu hteli da zamene, posto je to kako oni kazu normalno, cak sam kontaktirao ljude u servisu i dobio isti odgovor. Ali sta je tu je.
  Tako da savetujem svima da budu oprezni prilikom kupovine.

 • Pročitao sam već dosta recenzija oko ovog telefona, ali uvek volim da vidim kakvo je vaše mišljenje 🙂 Odlično napisan tekst, jedino što me je iznenadilo je deo oko baterije, pošto sam na dosta mesta pročitao da mu baterija nije jača strana. Poznato je da ICS telefoni skoro da ne troše bateriju dok se ne koriste, pa me zanima uz kakva podešavanja (da li je mobile data bio uključen i šta se sve sinhronizuje) i koliko korišćenja dnevno je telefon izdržao 2 dana bez punjenja? Najviše me zanima koliko mu je ekran bio aktivan.

  U celom tekstu mi nije jasna ova rečenica: “Neke kozmetičke promene su dobro došle, mada neke mogu malo da zbune korisnike koji ne žele da menjaju navike.” Na koje navike ste mislili? Korišćenje ICS? Ako je ICS, onda prosečan korisnik ih nema, jer pre ovog telefona najverovatnije i nije imao ICS.

  • Ako se dobro sećam (nemam više telefon kod sebe da proverim), default podešavanja su da se 3G gasi kada se telefon određeno vreme ne dira, prebacuje na 2G i s vremena na vreme uradi sync. Na taj način štedi bateriju. Meni je bez 3G čak uspeo više od 4 dana da izgura 🙂
   Eh taj 3G … kad bi svuda bilo otvorenog WiFi-a …

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *