Flightradar24 – praćenje aviona u realnom vremenu

Objavila u 02/07/2012 u 12:57

Pre nekoliko dana mi je drugar na tviteru @WebKancelarija poslao link ka sajtu flightradar24.com i baš mi se dopao servis, pa sam pomislila da bi se možda i vama dopao. Preko ovog sajta možete u realnom vremenu pratiti koji avioni i na kojim relacijama lete. Ja sam baš prekjuče pratila jedan avion koji je leteo iz Podgorice u Beograd, i ovaj sajt ga detektuje nekih 15 minuta nakon uzletanja, verovatno kad dostigne dovoljnu visinu. I izgubio se iz vidika sajta nekih 10 minuta pre sletanja. Servis je poprilično precizan.

Klikom na svaki avion dobijate informaciju o oznaci aviona, kao i više informacija o samom avionu i putanji.

Kako radi?

Flightradar24 prikazuje avionski saobraćaj u realnom vremenu iz svih krajeva planete. Za dobijanje informacija o letovima koristi se risiver ADS-B. Što bi značilo da Flightradar24 može da prikaže samo informacije o avionima koji imaju ADS-B transponder. Danas oko 60% putničkih aviona imaju ADS-B transponder. I to 70% aviona u Evropi i 30% aviona u Americi, jako mali broj privatnih i vojnih aviona ima ove transpondere. Zbog toga ćete primetiti da na ovom sajtu ima najviše aviona upravo iznad Evrope, što ne znači da iznad evropskog neba leti najviše aviona.

Aplikacije

Flightradar24.com ima i aplikacije za Android i iOS. Postoje dve verzije aplikacije: besplatna i pro verzija.

Flightradar24 Free je besplatna za skidanje ali prikazuje samo osnovne podatke o letovima.

Flightradar24 Pro se prodaje za nekih 3 eura i prikazuje kompletne podatke o letu kao one na sajtu Flightradar24.com. Kažu da se aplikacija naplaćuje kako bi pokrili troškove razvoja aplikacije.

Aplikacije su optimizovane i za tablete i telefone.

Tags: avioniFlightradar24letovipraćenjerisiversaobraćajsatelititransponder

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

3 komentara, pridruži se diskusiji!
  • hocu da pratim let aviona iz hurgade za beograd

  • snezana tatalovic 04/02/2014 u 10:25 AM

    hoču da pratim let maminog aviona

  • Ovaj link pratim od prvih dana njegovog postavljanja ne netu..Mogu preporuciti i jos jedan interesantan sajt;http://www.liveatc.net/ gde pored pracenja aviona iznad vasih glava, mozete i slusati radio komunikaciju izmedju pilota i kontrolora letenja,samo izaberite vama interesantno podrucje tj.aerodrom.
    Skoro sve drzave u Evropi imaju entuzijaste koji imaju ove ADS-B receivere koji se mogu nabaviti http://www.kinetic-avionics.com/ osim naravno u Srbiji,gde nema nijednog prijemnika,koji se moze pratiti uzivo preko neta.To sto vidimo su ljudi postavili iz okolnih drzava,iz Rumunije Madjarske, Bosne i Hercegovine,Bugarske itd…
    Postoje i neki mini prijemnici iz Bugarske ali oni imaju neke nedostatke.Pozdrav svima i ako ima zainteresovanih ,neka se jave da i mi iz Srbije napravimo neku mrezu pokrivenosti.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *