DriveDroid – butujte bilo koji ISO sa vašeg telefona

Objavio u 26/03/2013 u 18:00

DriveDroid

Ako ste napredan korisnik računara i ako često instalirate novi operativni sistem na svom ili tuđem računaru, ili ako s vremena na vreme imate potrebu da podignete LiveCD distribuciju, DriveDroid će vam sačuvati i novac i vreme.

Sad se i ne sećam kako sam došao do DriveDroid aplikacije. Ali čim sam naleteo na istu bio sam oduševljen.

Ja već godinama ne koristim optički uređaj u mom desktop računaru. Da budem iskren, kad sam promenio ploču i procesor zaboravio sam da ga spojim, a pošto ne gasim komp skoro uopšte, jako me mrzi da ga ponovo spojim 😀

Ako treba da instaliram neki OS, uvek se latim USB stikova na koje preko UNetbootin alata prebacim butabilni ISO. Ovo zna da potraje.

Međutim DriveDroid je aplikacija koja spašava dan 😀 Dovoljno je da instalirate app na Android uređaj, iskopirate ili skinete ISO na SD karticu i kroz aplikaciju mount-ujete ISO. To je to, spojite Android uređaj preko USB-a na komp i prilikom paljenja kompa izaberite da se butuje sa njega.

Kao što sam rekao, app čuva vreme, a za novce, pa više nema potrebe da režete diskove kako bi ste instalirali OS 😉

Aplikacija pored možda najstandardnije ISO formata čita i IMG format. Čak pruža i direktan download na uređaj, tako da nemate potrebu da to radite preko računara.

DriveDroid se oslanja na kernel podršku za UMS (USB mass storage mode). Ovo podržava veliki broj kernela, ali nije uvek uključeno po difoltu, aplikacija će vam tražiti da ovo uključite, kao i da isključite ADB. Takođe zahteva root pristup.

Koristim app već neko vreme i sad kad sam ugledao da je XDA napisao tekst o tome, podsetim se da napišem 😀

Aplikacija se kompatibilna sa Android 2.2+, što je velika većina današnjih uređaja 😉

Aplikaciju možete skinuti sa marketa, a možete i sa XDA treda ako je ne vidite jer su nam neke aplikacije blokirane kao što već znate 😐

DriveDroid (Paid)
DriveDroid (Paid)
Developer: Softwarebakery
Price: $1.99
DriveDroid
DriveDroid
Developer: Softwarebakery
Price: Free+

Tags: AndroidDriveDroidflash driveIMGISOLinuxLiveCDmountOSusb

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1156

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

10 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Imam problem sa S2
  Naime, ubacim Backbox ISO i jednostavno PC ne preporznaje. Sve sam radio po ovom uputstvu http://softwarebakery.com/using-rufus-to-create-bootable-usb-images
  Da, imam root, mass storage, drajvere za pc…itd itd. Znači, uđem u Rufus i u padajućem meniju nema particije. Ima neka (G:) ali stoji [0kb] i to nije to. Neko ima rešenje? Ili možda drugi postupak da ubacim ISO? Pokušao sam da prebacim na telefon pa u DriveDroid odaberem lokalni fajl a ni tako neće, nema u BIOS-u USB uopšte.

  • Probaj da odradis prvo po wizard-u podesavanja. Moguce je da si nesto preskocio ili da si uradio restore aplikacije, a na novom ROMu su potrebna druga podesavanja.

   • Uradio sam podešavanja, sve je ok. Pre nisam koristio tu app, sad prvi put.

    • Hmm, pa moguce da onda taj ISO ima drugaciji boot sector, tj. DriveDroid nije kompatibilan sa njim 😐

     • Evo našao sam rešenje. Odabrao sam S3C 2 a ne S3C 1 kao u većini (gotovo svim) tutorijalima. Eto, ako još neko ima sličan problem da zna 🙂

     • Kul, hvala za feedback 🙂

     • Moguće. Na ovaj običan USB flash radi odlično (Datatravel 111). Pokušaću neki ISO sa ove liste u aplikaciji. Hvala na odgovorima u svakom slučaju.

 • Prije neki dan mi je pao sistem, zahvaljujući ovoj aplikaciji sam uspio podići ubuntu i riješio problem zahvaljuci vama . Hvala velika 🙂

 • nece da mi bootuje Slax
  a slitaz radi odlicno

 • Супер ствар 🙂

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share