Aplikacije za pravljenje kolaža – PhotoGrid, PhotoShake, PicFrame i Photos Collage

Objavila u 23/05/2012 u 15:32

Pisala sam pre o aplikacijama koje dodaju efekte na fotografijama napravljenim pametnim telefonom. Kako kamere na telefonima nisu bile dovoljno dobre, filteri koji se dodaju zapravo “poboljšavaju” sam izgled fotografija, tj peglaju nedostatke. Više o tome pročitajte u ovom tekstu. Zapravo celu ovu trku sa retro efektima je započeo Instagram na iPhone-u, koji se početkom aprila pojavio i za Android uređaje pa podigao još jedan talas prašine.

Pored efekata, mnoge aplikacije koje sam ranije opisivala imale su i okvire za slike, u raznim bojama i velicinama. Pored okvira, mogli su da se prave i kolaži više fotografija zajedno. Sada postoji više aplikacija čija namena je upravo pravljenje kolaža od fotografija. Ove aplikacije omogućavaju da napravite kolaž od 2 do 10 fotografija i to samo u par klikova.

PhotoGrid

Besplatna aplikacija koju možete pronaći na Play Store-u. Kada je pokrenete, odmah na početnom ekranu možete da izaberete da li želite tablu sa 6 fotografija, 3 fotografije koje možete slobodno da podešavate na ekranu, jednu fotografiju, tri vertikalno ili tri horizontalno.

Kada izaberete jedan od ovih 5 modova, prikazuju vam se sve dostupne fotogafije na telefonu i možete selektovati više fotografija odjednom. Kada selektujete određeni broj fotografija, kliknete na dugme Create, dobićete prvi ponuđeni kolaž. Možete birati da li želite Portret ili Landscape format ili čak kvadratni za Instagram. Ako promrdate telefon, prikazaće se drugi raspored fotografija i drugačiji šablon za kolaž. Zapravo sve izgleda kao da pravite vašu razglednicu. 🙂 Svajpovanjem po ekranu levo i desno, birate na kakvoj pozadini da stoje fotografije. Evo ga moj rezultat:

PhotoGridScreenshot-ovi aplikacije:

PhotoGrid screenshots

PhotoShake

PhotoShake!
PhotoShake!
Developer: MotionOne
Price: Free

Još jedna besplatna aplikacija, po meni malo lošijeg interfejsa, manje intuitivnog. Na početnom ekranu isto birate mod aplikacije, potom birate slike koje želite u kolažu. Na donje desno dugme birate format kolaža: portret, landscape ili kvadrat. Ova aplikacija omogućava i direktno korišćenje kamere i dodavanje nove fotografije u selektovane fotografije. Da bi složili kolaž, potrebno je promrdati telefon. Daljim mrdanjem telefona, menjaju se vrste kolaža sa istim fotografijama. Ova aplikacija ima još zaista dosta opcija kada kliknete na Edit dugme. Tu ćete imati podešavanja za svaku fotografiju posebno unutar kolaža, kao i dodavanje filtera na svaku fotografiju. Možete menjati okvire, pisati tekst i još mnogo toga. Ono što ja zameram ovoj aplikaciji su neintuitivne ikonice, pa tako nisam mogla da pretpostavim šta rade, nego sam sve morala da isprobam. Mogli bi da porade na dizajnu.

photoshake

Screenshots:

photoshake screen

PicFrame

PicFrame
PicFrame
Developer: Active Development
Price: $0.99

PicFrame je prva aplikacija ovog tipa koju sam koristila, ali plaća se. Naravno možete je naći na netu i tako instalirati. Ova aplikacija se razlikuje po interfejsu i redosledu koraka prilikom pravljenja kolaža. Kada pokrenete aplikaciju, dobićete da izaberete okvir koji vam se dopada. Potom, ručno u svakom polju za fotografiju možete posebno postaviti fotografiju koju želite. I podesiti je kako vam je volja. Ispod imate 5 dugmića koji su super dizajnirani i jasno ukazuju na to šta predstavljaju. Možete u svakom momentu promeniti šablon za kolaž, pozadinske boje, uz pomoć slajdera podesiti debljinu okvira, kao i zaobljenost ivica i na kraju opcija Share. Ova aplikacija ima možda i najlepši interfejs.

PicFrame

Screenshots:

picframe screenshots

Photos Collage

Još jedna besplatna opcija za kolaže je PhotosWall. Ona nema na početku mogućnost biranja modova. Odmah kliknetet na dugme Start, izaberete fotografije koje želite u kolažu i na sledećem ekranu, promrdate telefon. Složiće se kolaž, možete menjati mesto fotogafijama i uglavnom, to su sve opcije ove aplikacije. Nije tako bogata kao PhotoShake ali je zato jako jednostavna za upotrebu.

Sve aplikacije na kraju kreiranja kolaža imaju opciju deljenja na društvenim mrežama i čuvanja na SD kartici.

Photos CollageScreenshots:

photos collage screenshosts

Tags: aplikacijeCollagefilteriGridkolazokviriPhotosPictures

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *