U Kini za 4 dana rezervisano čak milion Nokia X telefona

Objavila u 14/03/2014 u 22:31

Nokia X je predstavljena pre par nedelja na MWC-u gde se stvorila nenormalna gužva na njihovom štandu. Svi su uzbuđeno želeli da vide Android na Nokia telefonu. I mi smo svratili i bacili pogled i moram da kažem da sam bila potpuno zbunjena u šta gledam. Android na Nokia X telefonu uopšte ne izgleda kao Android na koji smo navikli. Nokia X familija telefona ima potpuno svež interfejs koji liči na pločice koje viđamo na telefonima iz Nokia Lumia familije. Početni ekran liči na Windows Phone UI ali gore izvedeno i ja se nisam uopšte snašla šta treba da kliknem i uradim.

Interesantno je da sada na Nokia X imamo mogućnost upotrebe Android aplikacija ali su tu i MixRadio, HERE mape i drugi Microsoftovi servisi: OneDrive, Outlook, Skype i sl. Sam dizajn telefona je mešavina Asha i Lumia modela, kockast i dostupan u mnogim drečavim bojama. Zapravo, Nokia X uređaji daju kupcima benefit Android aplikacija uz podršku Microsoftovih aplikacija i Windows Phone korisničko iskustvo. Ipak, Nokia X korisnici neće moći da koriste Play Store i instaliraju sve ostale Android aplikacije i koriste servise na koje su navikli, jer uređaj nema Play Store. Ako sagledamo šta se tu sada dešava, možemo da zaključimo da se korisničko iskustvo Nokia korisnika nije promenilo i ostaje isto i u Lumia i Nokia X familiji. Pretpostavljam da je ideja Nokia tima da sa Nokia X familijom privuku korisnike koji nikada nisu koristili pametne telefone na žvaku “Android u Nokia” i tako ih pripreme za skuplju Lumia familiju koju bi kupili sledeći put.

Ipak, kako je i ekipa XDA bila na MWC-u, oni su na licu mesta uradili dump sistema na Nokia X telefonu i već izbacili upitstvo za rutovanje i instaliranje Play Store-a.

Nokia X dual SIM

Iako se među Windows Phone fanovima priča da je Nokia X u centru pažnje, ipak Nokia Lumia ostaje i dalje glavna i primarna Nokia serija telefona. Nokia X serija telefona je tu kao pomoćna serija sa idejom da osvoji ostatak Nokia fanova koji nemaju još uvek pametan telefon a želeli bi nešto jeftinije. Nakon ovog telefona sledeći bi bio Nokia Lumia, bar za tu ciljnu grupu koju gađaju.

Nokia X po specifikacija spada telefone iz srednje i niže klase sa IPS ekranom od 4 inča i rezolucijom 480 x 800 piksela. Telefon dolazi sa svega 512MB RAM-a, 4GB interne memorije, dual core Snapdragon procesorom radnog takta 1GHz (Cortex-A5), zadnjom kamerom od 3,15 MP i microSD slotom. Android verzija koja stiže sa ovim telefonom je JellyBean 4.1.2. Pored Nokia X predstavljeni su i Nokia XL i Nokia X+ modeli. XL ima ekran od 5 inča iste rezolucije a oba i X+ i XL imaju 768 MB RAM-a.

Iako Nokia X još uvek nije dostupna u prodaji, a očekuje se u drugom kvartalu ove godine, potražnja za ovim telefonom je velika. Cena Nokia X telefona bi trebala da se kreće oko 89 eura kako je najavljeno. Današnja vest koja je odjeknula netom je da je u Kini već unapred poručeno milion Nokia X telefona za samo 4 dana.
Kina je ogromno tržište i ponuda ovako poznatog brenda po veoma niskoj ceni je izuzetno zanimljiva velikim tržištima u razvoju. Nokia X je ponuđena i u dual SIM varijanti što je u Aziji veoma popularno.

Tags: AndroidJellyBeankinaNokia XNokia XLprodajawindows

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 871

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3 sada je vlasnica Nexus 6P telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share