Testiranje LG Optimus 3D telefona

Objavila u , 08/09/2011 u 18:10

LG Optimus 3D je jedan od prvih dostupih 3D telefona na evropskom tržištu a kod nas u Srbiji definitivno prvi i zasad jedini. LG Optimus 3D telefon ima autostereoskopski displej za koji nisu potrebne 3D naočare. Ovaj uređaj je specifičan upravo po njegovim 3D mogućnostima i 3D kameri sa kojom može da snima 3D fotografije i video klipove. Pored toga, uređaj ima sve ostale standardne funkcije svakog pametnog Android telefona. Ja ću se u ovom testu više fokusirati na 3D mogućnosti telefona kao i na sam opšti utisak o telefonu i njegovoj upotrebi.  Telefon ima veliki displej od 4,3 inča i dual core procesor.

Pogledajte kompletnu specifikaciju:

 • Displej: 4.3″, kapacitivni multitouch panel, rezolucije 480×800 piksela u 2D režimu, dok u 3D režimu to je 400×480 za svako oko
 • Procesor: Dual-core 1GHz ARM Cortex-A9 CPU, PowerVR SGX540 GPU, TI OMAP4430 čipset
 • Sistemska memorija: 512 MB RAM
 • Memorija za skladištenje podataka: 8GB integrisano, microSD flash card slot kapaciteta do 32GB
 • Operativni sistem: Android 2.2 Froyo, sa očekivanim apdejtom na 2.3
 • Kamera: dupla kamera od 5 megapiksela, maksimalne rezolucije 2560х1920 u 2D modu, 4095×1536 u 3D modu (Side by Side), autofokus, LED blic; pravi video zapis u 1080p rezoluciji, 30 fps u 2D režimu i u 720p rezoluciji, 30 fps u 3D režimu
 • Bežično povezivanje: GPRS, EDGE, 3G (HSDPA 14.4 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps), WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0
 • Ostalo: microUSB v2.0, microHDMI 1.4 interfejs sa 3D podrškom, GPS, akcelerometa, žiroskop, proximity senzor, blic 10.1 podrška, DLNA, WiFi hotspot
 • 2G mreže: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
 • 3G mreže: HSDPA 900 / 1900 / 2100 MHz, HSDPA 1700 / 2100 / 850 MHz
 • Baterija u Standby  režimu: do 100 sati
 • Baterija u režimu razgovora: do 4 sata
 • Baterija: Li-Ion 1500 mAh
 • Veličina: 128.8 x 68 x 11.9 mm
 • Težina: 168 grama

LG Optimus 3D aplikacije

Izgled telefona, interfejs i aplikacije

Prvi utisak o telefonu kada sam ga uzela u ruke je bio: “Kol’ki telefon!”. Telefon ima displej od 4,3 inča što je isto kao na HTC Desire HD telefonu ali je LG Optimus 3D nešto veći, tačnije duži, dok je iste širine kao Desire HD. Telefon je i dosta težak i debeo, što je verovatno posledica ovog stereoskopskog 3D displeja koji je dosta deblji nego kod ostalih telefona.  Kako bi kolega eboye rekao, telefon je u “industrial” stilu, dosta grubog dizajna, što ga više čini muškim telefonom.

LG Optimus 3D dolazi sa Androidom 2.2.2 (Froyo) operativnim sistemom i očekuje se da će u budućnosti, do kraja godine dobiti apdejt na Gingerbread (Android 2.3). Interesantna nova funkcionalnost koja bi trebala da stigne sa Gingerbread-om je da će telefon moći automatski da konvertuje 2D aplikacije i igre u stereoskopske 3D i to u realnom vremenu. U ovom momentu telefon može da konvertuje 2D fotografije i video klipove u stereoskopske 3D i da ih prikazuje u realnom vremenu. Naravno, možete i snimati fotografije i video u 3D tehnologiji što svakako daje bolje rezultate nego konvertovanje. Ovom novom funkcionalnošću koju će telefon dobiti kroz 2.3 verziju Androida moći ćete da koristite i postojeće 2D aplikacije i igre kao 3D, što će pogodovati komercijalizaciji 3D uređaja i njihovoj brojnosti.

Na telefonu se odmah može uočiti da je LG odlučio da vizuelno odvoji 2D i 3D aplikacije i igre, tako da bi korisnici imali bolji pregled o tome šta treba da vide 3D a šta 2D. Ono što se da primetiti je da 3D aplikacije možete koristiti samo kada držite horizontalno telefon dok 2D aplikacije rade i kada držite telefon i horizontalno i vertikalno. Zbog načina izrade ovih displeja sa paralaks barijerom gde je moguće ekran optimizovati samo za jedan položaj gledanja 3D sadržaja, LG je dobro postupio što je izabrao da to bude horizontalan položaj. Slike u vertikalnom položaju ne bi imale dovoljnu horizontalnu rezoluciju da se lepo prikazuju.

Sa telefonom ćete dobiti nekoliko 3D igara pa tako odmah možete testirati 3D mogućnosti uređaja. Dobijaju se zaista odlične Gameloft igre urađene u 3D tehnologiji kao što su: Asphalt 6, Adrenaline 3D, Gulliver’s Travels 3D, Let’s Golf! 2 3D i NOVA 3D. Aplikacija 3D Space na lep način prikazuje 3D interfejs sa dostupnim 3D aplikacijama na telefonu. Aplikacija 3D Games & Apps je još jedan programčić sa menijem koji pokazuje 3D igre koje imate instalirane na telefonu kao i mogućnost odlaska na Gameloft sajt gde možete kupiti još koju igru. Druge dostupne 3D igre koje se mogu skinuti su: Real Football 2011 3D, Assassin’s Creed: Altair’s Cronicles 3D, James Cameron’s Avatar 3D, Fishing Kings 3D i Spider-Man: Total Mayhem 3D. Opcija zbog koje je korisno koristiti aplikaciju 3D Space je da otvaranjem klipa u Youtube aplikaciji automatski koristite specijalizovanu Youtube podršku za 3D video klipove, dok to kroz standardnu YT aplikaciju nemate. Takođe, ako snimite 3D video klip, možete automatski da ga aploudujete na YT u 3D formatu kroz ovaj menu u aplikaciji.

LG Optimus 3D kamera

Kamera na LG Optimus 3D

Što se kamere na telefonu tiče, ona dolazi duplirana, odnosno na telefonu postoje 2 kamere jedna pored druge sa zadnje strane, a između njih se nalazi LED blic. Kamere imaju nezavisne senzore od 5 megapiksela i postavljene su na razdaljini od otprilike 2,5 cm. LED blic koji se nalazi između njih ne može da se koristi u 3D modu jer bi u tom slučaju stvarao nerealne senke objekata u suprotnim pravcima. Izgubio bi se pravi 3D efekat. 3D režim kamere ne može da se koristi ni u mraku jer mračne pozadine nisu pogodne za stvaranje dobre dubine u fotografijama. Kako je blic postavljen na pogrešno mesto u dizajnu telefona, LG je ovaj problem rešio tako što je softverski onemogućio korišćenje blica u 3D modu, da bi korisnici dobili bolji kvalitet 3D doživljaja. Blic može da se koristiti u 2D modu kamere.

Još jedna bitna stavka je da uređaj poseduje fizičko dugme sa oznakom 3D, koje se nalazi na standardnoj poziciji za dugme koje se koristiti za fotografisanje. Ovo dugme služi za brzo prelaženje iz 3D u 2D mod i obrnuto. Dugme može da se koristi i u igrama koje podržavaju opciju prelaska iz jednog moda u drugi. Jedino pritiskanjem dugmeta kada se koristi 2D aplikacija nije moguće prebaciti u 3D mod. Kao što sam rekla, ova mogućnost se očekuje da će biti dodata sa 2.3 apdejtom. Ovim dugmetom možete da prebacujete 2D slike i filmove u 3D mod.

LG Optimus 3D monitor

Spajanje na TV

Odlična funkcionalnost ovog telefona je u tome što ima HDMI 1.4 interfejs (mikro HDMI konektor) i imate mogućnost da puštate stereoskopsku 3D multimediju sa smartfona na veliki 3D TV ekran. Tako možete gledati 3D slike i video klipove, 3D igre i aplikacije na 3D HDTV-u.

Upotreba 3D stereoskopskih displeja sa paralaks barijerom, koji daju mogućnost uključivanja i isključivanja prikazivanja 2D i 3D sadržaja bez korišćenja specijalnih naočara, je dobra solucija za uređaje sa malim ekranima kao što su telefoni. Kada bi ovu tehnologiju koristili na velikim ekranima, njene mane bi došle do izražaja. Dobili bi sliku manje rezolucije jer se korišćenjem ove tehnologije mora prepoloviti horizontalna rezolucija. Pored snižavanja rezolucije jer koristite pola piksela na displeju da prikažete jednu sliku i drugu polovinu za drugu sliku, takođe dobijate niži nivo osvetljenosti ekrana. Rezultujuća slika će se činiti tamnijom u poređenju sa istom u 2D modu.

2D vs 3D displej

Optimalna udaljenost gledanja sadržaja

Upotreba 3D stereoskopskih displeja zahteva i zauzimanje optimalne pozicije u odnosu na pravac gledanja u ekran. Recimo da mogu definisati da LG Optimus 3D ima 5 različitih tačaka za gledanje displeja gde se 3D slika vidi baš 3D. Očigledno je da je ravno gledanje u centar ekrana najbolja opcija odnosno daje najbolji efekat. Ali ako pokazujete npr fotografije prijatelju, onda je neophodan i taj drugi ugao koji nije direktno gledanje u ekran. Tako možete zajedno gledati fotografije ako zauzmete dobre uglove. 🙂

Problem može nastati  na primer ako igrate igru Asphalt 6 sa uključenim akcelerometrom, pa se zanesete u igranju i pomeranju telefona, gubićete 3D efekat. Developeri zbog ovog i izbegavaju korišćenje ove mogućnost u igrama kako korisnici ne bi loše doživljavali igru kada se gubi 3D efekat.

Fotografisanje sa LG Optimus 3D

3D kamera na uređaju se sastoji od 2 senzora od 5 megapiksela. Kada je u 3D modu, koristi se samo 3 megapiksela od 5. Dok u 2D modu koristi se puna rezolucija senzora. Za 3D fotografije je moguće koristiti i niže rezolucije od 1 i 2 megapiksela, iako je bolje fotografisati na maksimalnoj kako bi kasnije mogli i editovati fotku. 3D fotografije se snimaju u side by side formatu sa punom rezolucijom za levu i desnu sliku od 2048×1536 svaka ili ukupno 4096×1536 piksela. Stereo 3D fotografije se čuvaju u JPS fajlu. Ovo je standardna JPG kompresija sa oba frejma jedan pored drugog. Kao što možete da vidite iz rezolucije, fotografije nisu sačuvane u širokougaonom 16:9 formatu, već u 4:3 odnosu strana. Ovo nije najsavršenije za prikazivanje slika na većem ekranu kasnije koji je u 16:9 formatu (3D LCD monitor ili 3D HDTV). Ono što je zanimljivo je da možete editovati fotografije nakon što su napravljene, možete ih kropovati i praviti jednostavna podešavanja kako bi podesili odnos strana fotografija u 16:9. Po difoltu, softver kamere vrši automatsko podešavanje paralaksa kako bi pružila dobre rezultate po pitanju volumena objekata. Iako ste možda totalni početnik u snimanju 3D fotografija, možete uz malo podešavanja paralaksa dobiti snažnije efekte na fotografijama.

Evo jednog saveta kada pravite 3D fotografije sa LG Optimus 3D pametnim telefonom

Trebate biti pažljivi kada pratite objekat u pokretu jer za snimanje 3D fotografija postoji kašnjenje od jedne sekunde nakon okidanja pre nego što je fotografija sačuvana. Tako da ako prestanete da pomerate telefon i pratite objekat, nakon što ste pritisnuli dugme za okidanje veoma je moguće da će ono što ste želeli da fotografišete biti isečeno ili uopšte neće biti u kadru. 🙂 Zbog udaljenosti senzora kamere od 2,5 cm objekti koje snimate ne smeju biti previše blizu a ni previše daleko kameri. Prema LG-u optimalna udaljenost za najbolju percepciju volumena je od 0,5 do 2 metra. Ali iz ličnog iskustva fotografisanja sa različitih udaljenosti mogu se proizvesti dobre 3D fotografije sa razdaljine od 20 do 30 cm pa čak do 3-4 metra. Zbog ovako male udaljenosti senzora nećete biti u mogućnosti pravljenja lepih fotografija panorama. Udaljeni objekti će jednostavno izgledati ravno. Kada želite da snimate 3D fotografije, zapamtite da to radite uvek u horizontalnoj poziciji telefona zato što ćete u suprotnom dobiti jako čudne neželjene efekte.

LG Optimus 3D reklama

Snimanje video zapisa sa LG Optimus 3D

Situacija kod snimanja 3D video zapisa sa 3D kamerom na LG Optimus 3D pametnom telefonu je prilično slična kao kod korišćenja uređaja za fotografisanje 3D fotografija ali postoje i razlike. U 2D modu možete snimati video u Full HD rezoluciji od 1920×1080 piksela dok kod 3D moda maksimalna iskoristiva rezolucija je 1280×720 piksela ili niža. Dobra strana je što možete dobiti video u 16:9 odnos strana. Ne tako dobra strana je da prilikom snimanja video zapisa oba frejma su smeštena u jedan 720p frejm. Ovo znači da će rezolucija oba frejma biti prepolovljena kako bi se dobila side by side konfiguracija snimljenog video materijala. Tako da umesto da dobijete dva frejma sa rezolucijom od 1280×720 i ukupnog 2560×720 piksela, dobijate 1280×720 sa oba frejma unutra. Ovo naravno dovodi do gubitka oštrine i detalja u rezultujućem 3D video zapisu, ali je i dalje prilično dobro po pitanju kvaliteta. Gotovo da nećete ni primetiti ovaj gubitak prikazivanjem na 3D displeju pametnog telefona ali će biti mnogo primetnije ako pokušate da pustite ovaj video zapis na Full HD 3D TV-u. Kao i kod fotografija i kod videa paralaks se prilagođava automatski i imate minimalnu manuelnu kontrolu, ako odlučite da kasnije dodatno podešavate video zapis. Međutim kod video zapisa editovanje će vas koštati smanjenjem rezolucije. Kada snimate video zapis postoji opcija digitalne stabilizacije i u 3D modu.

Prilikom snimanja u prostoru sa jakim izvorom svetla koji ide direktno u senzor kamere ili se odbija od sjajnog objekta možete dobiti neželjene efekte ali možete dobiti zanimljive rezulate eksperimentisanjem, pa budete i umetnici. 🙂

Igranje igara na LG Optimus 3D telefonu

Kao što sam već spomenula, telefon je stigao sa nekoliko besplatnih 3D igara. Gameloft takođe nudi nekoliko 3D naslova za uređaje koji mogu da se kupe. Naravno više igara će izaći za Android kada više telefona bude sposobno da prikazuje 3D sadržaj. Za sada igranje 3D igara na uređaja je ograničeno zbog manjka sadržaja. Ono što je zanimljivo je da od ponuđenih 3D igara na telefonu neke imaju imaju slajder za kontrolu 3D efekta koji možete da menjate dinamički dok igrate. Po difoltu slajder je podešen na srednju vrednost što je dobro za većinu ljudi, pogotovo za one koji su novi u stereo 3D tehnologiji. Ako ste novi u ovoj tehnologiji predlažem vam da spustite slajder i ispod ove vrednosti. Ja sam odmah stavila slajder na maksimalnu vrednost pa su me malo bolele oči. Oku je potrebno vreme da se prilagodi novom efektu. Čak u samom telefonu u LG 3D guide-u piše da ukoliko osetite nelagodnost i umor očiju, napravite pauzu.

LG Optimus 3D baterija

Baterija

Kao što sam i očekivala, korišćenje 3D mogućnosti uređaja uzrokuje bržem pražnjenju standardne 1500 mAh baterije. Mnogo više procesorske snage se koristi za kreiranje i reprodukciju 3D sadržaja. Ali čak i ako ne koristite 3D mogućnosti, nećete imati ogroman vek baterije kao i kod svih pametnih telefona. Prilikom normalnog korišćenja uređaja punićete telefon na svakih dan, dan i po, međutim kada prvi put budete koristili 3D uređaj, sigurna sam da ćete želeti da probate sve funkcionalnosti koje pruža, onda će se baterija znatno brže trošiti. U principu, isto kao i kada bi kupili bilo koji drugi telefon.

Zaključak

I na kraju, mogu da kažem da sam prijatno iznenađena mogućnostima i performansama LG Optimus 3D-a za ovaj kratak period koliko sam mogla da ga testiram. Našla sam nekoliko problema i stvari koje bi mogle da se unaprede u uređaju, ali i dalje mislim da je ovo zaista dobar 3D pametan telefon. Snimanje fotografija i video zapisa je poprilično dobro  po pitanju funkcionalnosti i po kvalitetu. Mada i dalje daleko od savršenog. Ono što je u ovom trenutku najpotrebnije uređaju je više sadržaja optimizovanih za 3D, pogotovo 3D igara jer je ovo najtraženija kategorija koju korisnici žele u ovom momentu. Eto finog poslića za developere.

Iako sam vrlo kratko testirala telefon, jedno veče sam ga nosila sa sobom na kućnu žurku na kojoj su trojica kolega, programera bili oduševljeni onim što vide na telefonu. Svi su se poigrali sa telefonom i imali su neki oduševljeni stav. 😀 Najviše im se svidela aplikacija 3D knjiga Guliverova putovanja, kako je to urađeno i kako to telefon prikazuje.

Ako se već razmišljate da kupite LG Optimus 3D moj savet bi bio da ga prvo lično probate a onda odlučite, kao što je slučaj i sa svim ostalim 3D proizvodima. Teško je opisati i objasniti sve rečima, morate uzeti stvar u svoje ruke da bi u potpunosti doživeli 3D tehnologiju. LG proizvodi monitore i televizore sa 3D tehnologijom, pa je ovaj telefon na neki način i dokaz moći.

Tags: 3DdisplejfotografijeLG Optimus 3Dnaočarestereoskopskitehnologijavideo

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

6 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Ako neko ima Optimus 3D ako mu nije tesko nek pogleda koja mu je verzija softwera pa nek napise 🙂

  • Android 2.2,ali moze da se update na 2.3.5 Gingerbread.Takodje uskoro u 3. kvartalu treba se pojavi ICS (Android 4.0) update.Razlog zakasnjenja update-a je to sto ovaj telefon dobija modifikovanu verziju,3D opcija itd…

 • Nisam,kad pocnu predavanja na faxu mozda onda xD al citam po stranim forumima da su ljudi stavljali i da radi,samo je fora da film bude u SBS formatu 🙂

 • Posedujem ovaj telefon i odlican je 😀

  • Jesi uspeo da prebacujes 3D filmove sa neta na telefon i da gledas? Posto sam ja pokusala ali mi nije radilo, nije mi spajao te dve slike u jednu. A nisam imala vremena vise da probavam jer sam trebala da vratim telefon.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *