Testiranje HTC One mini [recenzija]

Objavila u 12/10/2013 u 11:07

Na test su nam stigli istovremeno HTC One i HTC One mini. Nekih 2 nedelje unazad, koristila sam One mini umesto Nexus 4, dok je eboye uzeo da testira HTC One, tako da možete očekivati i njegove utiske. U septembru sam testirala Samsung Galaxy S 4 mini i kada uporedim dva “minija” različitih kompanija, ne obazirući se na njihovu veću braću, moj subjektivni osećaj mi govori kako je HTC One mini za klasu bolji od SGS4 mini. Evo i zašto…

Za 2 nedelje sam se potpuno navikla na HTC One mini. U početku mi je delovao mali naspram Nexus 4. Ali nakon 3 dana sam navikla na veličinu ekrana. Sam dodir ekrana na HTC telefonu deluje mekše, ovo se najviše oseti na tastaturi. Sam osećaj kuckanja po Nexus 4 daje osećaj tvrde vibracije, a po ekranu HTC telefona, kao da prst upadne u ekran. Naravno, ovo nije realno da neko staklo bude tvrđe ili mekše, nego dodir interfejsa preko stakla odaje takav osećaj. Ovo su stvari koje ne možete osetiti ako ne koristite prvo duže jedan pa drugi uređaj. I moram da kažem da mi se dodir HTC ekrana više dopada (Koliko filozofije oko dodira ekrana).

Dizajn

HTC One mini izgleda vrlo kvalitetno i jednom rečju perfektno. Izgleda identično kao HTC One, samo umesto ekrana dijagonale 4,7 inča ima ekran 4,3 inča. Meni je nekako u ženskoj maloj ruci uvek najbolje ležao telefon od 4,3 inča. Tu veličinu telefona mogu bez smetnji da koristim jednom rukom i da dohvatim gornju ivicu ekrana. Možda muškarcima odgovaraju malo veći telefoni, ali generalno, ovo je vrlo subjektivna stvar. Aluminijumsko kućište telefona iz jednog dela ostavlja svakog bez daha. Kada ovaj telefon držite u ruci, imate osećaj sigurnosti. Sa prednje straje je Gorilla Glass, na gornjoj ivici je dugme Power koje nije teško dohvatiti jer telefon nije velik. Sa desne strane su dugmići za pojačavanje i stišavanje. Sa leve strane se ubacuje microSIM kartica. Baterija ne može da se vadi, što bi mnogi okarakterisali kao lošu stvar. Takođe telefon nema mogućnost korišćenja dodatne microSD kartice. One mini ima 16 GB interne memorije što je ok ali ne i previše.

htc

Hardver

Iako su po dizajnu identični, HTC One i HTC One mini su potpuno drugačiji telefoni kada su u pitanju glavne specifikacije. HTC one ima dual core Qualcomm Snapdragon 400 radnog takta 1,4 GHz Krait 200, što je duplo slabije od HTC One telefona koji ima Quad core Qualcomm APQ8064T Snapdragon 600 radnog takta 1,7 GHz Krait 300. Pored toga HTC One mini ima 1 GB RAM dok njegov veliki brat ima duplo više. Po specifikaciji, HTC One mini je jedan vrlo prosečan telefon danas na tržištu. Mada je za ovih 2 nedelje upotrebe pokazao da može da obavi sve standardne radnje. Mislim da mi se jednom ukočio prilikom paljenja neke aplikacije, ali je to možda do same aplikacije. Nažalost, ovaj telefon nema NFC senzor što je meni bilo razočarenje. 🙁

Kada je ekran u pitanju, spomenula sam da je dijagonale 4,3 inča, a rezolucije je 720 x 1280 sa 342 ppi. U pitanju je Super LCD i slika je sasvim ok, ja sam poprilično zadovoljna. 🙂 Ugao vidljivosti je dobar. Jedino nije bilo tako jakog sunca da testiram vidljivost ekrana i pod tim uslovima.

htc one mini

Zvuk

Ono što moram da pohvalim na ovom uređaju su zvučnici. One mini poput One-a ima stereo zvučnike sa prednje strane i zvuk je zaista odličan i dovoljno glasan. Pored toga, vibracija telefona je poprilično jaka, tako da nema šanse da ne čujete zvonjenje telefona ili da osetite vibraciju. Gledanje video klipova sa telefona je pravo uživanje. Naravno, bas se ne reprodukuje najbolje, ali su visoki tonovi odlični i dovoljno glasni.

Softver

Ranije sam imala HTC Desire koji je imao stari Sense interfejs koji je dosta usporavao telefon. Na Sense-u su mi se još tada dopadali kontakti ali sam uvek stavljala neki stock custom rom kako bih ubrzala ceo uređaj i imala više mesta na internoj memoriji. Sense 5 je sada dosta optimizovaniji i lepši, sve je flat i deluje jednostavnije. Prvu stvar koju ćete uočiti je Blink Feed. Ovo je sastavni deo Sense lančera koji omogućava da uvežete naloge sa društvenih mreža i da ih BlinkFeed prikazuje na početnom ekranu (poput Flipboarda). Vrlo lepo rešeno i glatko radi. Ipak, nedostaci su da recimo ne možete da uvežete više od jednog Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Flickr i drugih naloga. Možete podesiti i da vam se prikazuju vesti sa predodređenih sajtova u BlinkFeed-u. Ono što takođe može zasmetati je nemogućnost lakog uklanjanja BlinkFeed-a (ako koristite Flipboard pa vam ovo ne treba). BlinkFeed može da se namesti da ne bude na početnom ekranu, nego da drugom sporednom. I eventualno možete instalirati drugi lančer i na taj način “ukloniti” BlinkFeed. Ipak, ja sam uživala u korišćenju BlinkFeed-a, mada to ne znači da mi uskoro ne bi dosadio.

Prognoza je kod Sense interfejsa nešto što je prepoznatljivo i uvek lepo. Organizacija kontakata je odlična. HTC Sense nudi i mogućnost da obeležite koji je vaš prethodni telefon bio kako bi pravilno preneo kontakte u telefon. Podrazumevana aplikacija za SMS je zaista ok. Nisam bila zadovoljna podrazumevanom Sense tastaturom, možda zato što sam navikla na Swiftkey koja mi je mnogo bolja.

Aplikacija galerija je ipak HTC-ov specijalitet koji ne možete da ne volite. Galerija vam sortira slike po datumu ali pored toga, prepoznaje i različite uslove i lokacije gde su te fotografije kreirane. Tako da istog dana, možete imati dva foldera jer ste fotografisali na različitim lokacijama. Za svaki folder Sense 5 pripremi Highlights koji prikazuje mini slideshow fotografija iz tog foldera. Kada odaberete jedan od foldera, opet na vrhu se nalazi Hightliths u obliku Zoe klipa. Sense će sam kreirati Zoe klip od fotografija i video zapisa iz tog foldera i dodaće pozadinsku muziku i jedan od efekata. Nakon toga možete sami korigovati vaš Zoe video klip, izbaciti neku fotografiju ili klip i promeniti temu (promena efekata i muzike). Zoe ume da bude vrlo interesantan na putovanjima, jer dobijate mali kolaž koji možete odmah da podelite sa prijateljima. Postoji mogućnost i da direktno kreirate Zoe video zapis. Sve u svemu interesantno je 🙂

Kamera

HTC One mini ima sasvim dobru kameru koja na dnevnom svetlu beleži kvalitetne fotografije. Pri slabije osvetljenju, fotografije su ok, ali ne mogu da kažem da su jedne od najboljih napravljenih telefonom. Zadnja kamera pravi fotografije od 4 MP  rezolucije 2688 x 1520 piksela. Kamera koristi one HTC-ove ULTRA piksele koji su veći od standardnih piksela zbog čega su fotografije ukupno 4MP. Može da snima video zapis u 1080p rezoluciji sa 30fps. Prednja kamera ima 1,6 MP i može da snima video u 720p rezoluciji.

Aplikacija Kamera ima 15 filtera koji mogu da se primene na fotografiji u realnom vremenu, tako da i pre fotografisanja možete videti kako će izgledati slika sa filterom. Ovo je nešto što je sada praksa mnogih proizvođača. Postoje i druga podešavanja kamere, tu je i Slow motion video. A postoji i Fast HD koji snima 60 fps.

Evo i nekoliko fotografija:

Video snimljena  sa HTC One mini

Zoe Video

Baterija

Uz uključenu Power saver opciju, baterija mi izdrži jedan dan

Zaključak

Uživala sam u Sense 5 interfejsu više nego ikada. Sense je toliko postao primamljiv i radi odlično. Uživala sam u celom iskustvu korišćenja HTC One mini, u njegovoj izradi, kvalitetu i kompletnom softveru. Ovo je zaista dobar telefon primerene i fine veličine. Kako sam načula, koštaće u slobodnoj prodaji po prodavnicama oko 370 eura a kod operatera verovatno više. Nije jeftin, ali je vrlo kvalitetno izrađen.

Tags: CamerahtcHTC One minikamerarecenzijaZoe

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

6 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Izvin’te a gde je tacno u tekstu objasnjeno zasto je One mini za klasu bolji od S4 mini?!? Ako je to subjektivno osecaj – OK, ali napisano je “Evo i zasto”, a onda nijedna jedina recenica u kojoj se poredi sa S4mini i navode prednosti jednog ili mane drugog…

  • @Nenad

   Od S4 mini, One mini ima bolji dizajn, zvuk, softver i kameru. Sve o čemu sam pisala ispod “Evo i zašto”.
   U recenziji o S4 mini koju sam pisala pre ove recenzije, nisam pisala o zvuku, softveru i dizajnu koji su prosečni. Tek kada sam uzela ovaj telefon da testiram, shvatila sam koliko je bolji i kvalitetniji od S4 mini.

 • Zoe je odlicna stvar! 😀 Nisam uspeo da nadjem nesto slicno na Play Store-u. 🙁

 • Kažem ja, HTC pravi najbolje androide 🙂

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *