Sony Xperia Ion [recenzija]

Objavio u 01/11/2012 u 8:23

Sony ion 005

Sony nam je dao da se malo poigramo sa telefonom Xperia Ion. Nakon neke dve nedelje korišćenja Ion-a kao primarnog telefona spreman sam da napišem svoje utiske o njemu.

Dizajn

Sony Xperia Ion je masivni, glomazni bizon među telefonima, težak velikih 144 g, dimenzija 133 x 68 x 10.8 mm i proizvodi se u crnoj i crvenoj boji. Neko će reći da nije tako glomazan, ali uzimajući u obzir njegovu debljinu i težinu u kombinaciji sa hladnim metalnim zadnjim delom ovaj momak se u ruci oseća doista glomazno. Kućište je napravljeno od kombinacije metala i malo plastike, a LCD ekran sa pozadinskim LED osvetljenjem, veličine 4.55″ (720×1280) sa 323 ppi je prekriven staklom otpornim na ogrebotine i zaista se impresivno vidi sve što je prikazano na njemu, u čemu pomaže Sony Mobile Bravia Engine. Izgled telefona nije baš minimalistički jer ima dosta reljefnih delova – sa desne strane su dugme za kamericu, klackalica za kontrolu zvuka i dugme za paljenje, sa leve je skriveni microUSB i microHDMI priključak, dok se sa gornje strane nalazi standardni 3.5″ konektor za slušalice. Na zadnjoj strani nalazi se kamera od 12 MP, LED blic i zvučnik, a ispod gornje plastike, koja se skida, nalazi se slot za microSD i microSIM karticu.

Sony ion 004

Dodirna površina ekrana radi odlično, dok sam sa dugmićima Back i Home ispod ekrana imao problemčić, dodir je morao biti bliži ekranu nego slici dugmeta, a dešavalo mi se i da moram nekoliko puta da stisnem Back da bi se vratio na prethodni ekran. Nisam imao prilike da isprobam neki drugi Xperia Ion aparat, tako da ne mogu da utvrdim da li je ovo hardverski problem ovog aparata, problem cele serije ili jednostavno imam retardirane prste.

Fizički, telefon izgleda ultra kvalitetno, svaki milimetar je perfektno urađen!

Sony ion 003

Hardver

Pomalo zastareli procesor Qualcomm MSM8260 Snapdragon na 1.5 GHz, poznatiji kao S3,  pokretačka je sila ove mašine, za grafiku je zadužen Adreno 220, RAM memorija je kapaciteta 1 GB, a svoje podatke možete skladištiti na 16 GB interne memorije. Sa ovom družinom moći ćete da igrate sve 3D igre za Android, isprobao sam Dead Trigger i Blood and Glory: Legend i radile su savršeno! Što se tiče uobičajenih zadataka, kao i poslovnih potreba, sve će biti izvršeno veoma brzo. Mimo standarnog A-GPS-a, WiFi-a, Bluetooth-a, akcelerometra, senzora blizine i žiroskopa, radija, tu je i NFC, kompas i HSDPA 42 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps.

Vibracija nije onako iritirajuća kao kod većine telefona gde zuji kao kod zubara, čini mi se da je vibrator za koji milimetar veći od standardnog i da se malo sporije okreće, samim tim pravi tihe, ali jake vibracije.

Sony ion 002

Kamera

Glavna kamera bi trebalo da bude jedan od glavnih aduta po kojima se ovaj uređaj razlikuje od većine na tržištu. Ona može zabeležiti fotografije maksimalne rezolucije 12 MP (4000×3000) koja je u formatu 4:3, dok je fotografija od 9 MP razmere 16:10. Za kvalitet fotografija zaslužan je Exmor R senzor, autofokus i LED blic. Na telefonu se nalazi i posebno Camera dugme za fotkanje i snimanje. Ono što će biti interesantno voajerima početnicima je opcija fotografisanja iz sleep moda: dok je telefon zaključan, pritiskom dugmeta za fotografisanje i dugmeta za paljenje  u isto vreme, moguće je napraviti fotografiju u roku od 1-2 sekunde, bez prethodnog otključavanja telefona. Pored gomile opcija poput tajmera, scena, podešavanja osvetljenja, stabilizatora slike, geotagovanja, multiautofokusa, interfejs kamere je zanimljiv jer se prečice do funkcija mogu dodavati i brisati jednostavnim pomeranjem prstom po ekranu, kao i kod ostalih ikonica na Androidu. Implementirane su i mogućnosti pravljenja 3D fotografija koje meni nisu baš nešto uspele. Uspelo mi je da napravim 3D Sweep Panorama sliku čiji se 3D efekat vidi pomeranjem telefona levo-desno, mada kad bolje razmislim tu ima još mnogo toga da se sredi i doradi što se mene lično tiče.

Sony ion 001

Prednja kamera je rezolucije 1.3 MP i pravi video snimak od 720p sa 30 frejmova po sekundi, a glavna od 12 MP snima u kvalitetu 1080p, takođe sa 30 FPS.

Pošto je kamera poslednja stvar koju koristim na telefonu, smatram da nisam dovoljno kompetentan da donosim zaključke o kvalitetu fotografija, te vam ostavljam da na osnovu slika prosudite sami kakve su fotke.

Zvuk

Ono što me je prijatno iznenadilo jeste zvuk ovog telefona. Ne govorim o nekom specijalnom kvalitetu, nego o generalnom utisku.

Glasnoća spoljašnjeg zvučnika je veoma dobra, čak u nekim trenucima i prejaka, što znači da ćete sigurno čuti sve dolazne pozive i poruke ukoliko je zvonjava uključena na maksimum, a prilikom razgovora sagovornika ćete čuti glasno i jasno.

Walkman muzički plejer dolazi preinstaliran, a krasi ga stvarno prelepi jednostavni interfejs kojim se izuzetno lako rukuje, ima gomilu vizuelnih efekata, mogućnost kreiranja liste pesama, razvrstavanja pesama po kategorijama i ekvilajzer sa 8 unapred postavljenih podešenja zvuka (Jazz, Pop, Unique, Bass Boost…), a super je što kvalitet možete podešavati i sami, nakon čega zvuk postaje stvarno bolji. Ko želi uber glasnoću može uključiti xLOUD funkciju, ali tada zvučnik počinje da krči malo. Sluške koje dolaze uz telefon su veoma dobre, in-ear, sa gumicama koje prave vakum u uhu i izoluju spoljašnje zvuke čime se dobija jak i čist bas i 99% zvuka ostaje u ušima. Da, gumice se mogu prati.

Softver

Android 2.3. Da, uz Xperia Ion stiže Gingerbread. Ali na radost nekog budućeg kupca, adpejt na Android 4.0.4 je stigao pre mesec dana, moja preporuka je da nakon kupovine ovog telefona odmah instalirate Ice Cream Sandwich. Evo još bolje vesti: najavili su da stiže i Android 4.1 Jelly Bean! Ovo su stvarno lepe vesti, nego da vidimo mi šta to ima u ovom čudu sa Androidom 4.0.4.

Pre svega, tu je Timescape korisnički interfejs čija je glavna karakteristika brzina. Tako je i ovde, ali ipak mi se desilo da telefon na kratko zabaguje prilikom učitavanja poruka i između random aplikacija. Od uobičajenih aplikacija tu su Gmail, Play Store, Contacts, nezaobilazni Facebook, Email… zatim TrackID za prepoznavanje pesama, Office Suite 6 Viewer Edition, NeoReader barkod skener, Evernote Notes, Power Saver aplikacija i aplikacija sa opcijama za bekapa celog sistema.

Kod drawer-a postoji 4 tipa sortiranja ikonica i to po ličnom redosledu što je kul jer se prvo prikazuju preinstalirane aplikacije, zatim one koje je korisnik instalirao, zatim je tu sortiranje po alfabetu, sortiranje na osnovu najkorišćenijih aplikacija i na osnovu onih koje su poslednje istalirane. Ikonice možete i premeštati kako vam duša želi. Ne dopada mi se što nakon svakog ulaska u drawer sistem ne vraća na poslednju posećenu stranicu, već na početnu.

Jedna od veoma korisnih stvari na ovom telefonu su upozorenja. Kod određenih akcija, telefon sam upozorava korisnika da određene radnje trpe određene posledice, recimo ukoliko uključujete mobilni internet dobićete poruku da vam to može biti naplaćeno i da ga ugasite kad završite sa radom ili da slušanje muzike na glasnoći preko 50% može prouzrokovati oštećenje sluha. Jeste, ovo zna da smara, ali je korisno. Na trenutak sam osetio da Sony brine o meni. (Marketinški potez?)

Baterija

Baterija je malo bolja od prosečne i ima 1900 mAh. Tokom iživljavanja koje je obuhvatalo non stop slušanje muzike, igranje igrica, i čačkanje interneta sa maksimalnim osvetljenjem, baterija je izdržala 5 sati, uz screen time oko 3 sata.  Normalnim korišćenjem (slušanje muzike 2 sata, 20 minuta priče, 20 poruka, 2-3 sata korišćenja interneta sa osvetljenjem od 50%) baterija je izdraža 1 dan i 15 sati, od toga screen time oko 3 i po sata. U oba slučaja WiFi i mobilni internet su bili uključeni non stop, naravno, uz pravilo da ukoliko radi WiFi automatski je isključen 3G i obrnuto.

Tags: 12 MPevernoteExmor RkameramicroSIMMobile Bravia EngineNFCQualcomm MSM8260 Snapdragons3Sony Xperia IonTimescapeWalkman

Autor
Coby Goran Svoboda

Objavljenih tekstova: 379

Coby je über geek i zaljubljen je u njegov LG Nexus 5 na kome ima AICP custom rom. Pre toga je imao HTC Desire, HTC Desire S, HTC One S i HTC One X. Bavi se programiranjem i web dizajnom, voli minimalizam, jednostavnost i funkcionalnost. Ne voli Apple fanbojeve, Opera browser fan, ne voli Firefox browser jer ga svi koriste. Kreativan je i radoznao i kao takav, idealan autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

3 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *