[recenzija] Sony Xperia J

Objavio u 15/04/2013 u 14:05

Sony-Xperia-J

Sony Xperia J, telefon niže klase koji vam sigurno neće zameniti neki od high-end modela ali i te kako može pružiti pristojnu upotrebu. Sony je krajem prošlog leta predstavio seriju novih telefona predvođenu Bondovim Xperia T modelom, za koji smo objavili recenziju. Jedan od tri modela koji je tada predstavljen je i Xperia J, model skromnih specifikacija koji će vam omogućiti da zakoračite u svet pametnih telefona i Androida po nešto pristupačnijoj ceni.

Dolazeći sa HTC One X-a (koji trenutno čeka servisiranje ili otpisivanje), prvi susret sa Xperia J telefonom nije bilo toliko oduševljavajući. Pre svega, sam dizajn telefona i materijali odaju osećaj jeftinog uređaja ali i pored toga, telefon deluje prilično kvalitetno napravljen. Ono što se odmah da primetiti jesu svakako performanse koje ne mogu ni da se porede sa One X-om, a to je predstavljalo veliki problem u početku. Jednostavno, nisam navikao da se aplikacije otvaraju po nekoliko sekundi i da učitavanje sadržaja traje i duže od toga. No, kao i za većinu stvari u životu, važi ono pravilo – koliko para, toliko muzike – mada stiče se utisak da telefoni koji u slobodnoj prodaji koštaju 200-300€ ne nude baš dobro iskustvo i da bi morali da budu bolji i brži.

DIZAJN

Xperia J se na prvi pogled ne razlikuje puno od Xperia T modela, barem kada telefon posmatrate iz daljine. Ipak, kada detaljnije uporedite, jedina sličnost su ivice sa prednje strane telefona koje su pod kosim uglom, kao i blaga zakrivljenost leđa telefona. Xperia J u pakovanju dolazi sa dva poklopca, tako da možete menjati boju telefona. Telefon takođe odlikuje i srebrna lajsna koja prolazi sredinom telefona i kojom ja lično nisam oduševljen. Zadnja strana telefona je lepo odrađena uz materijal koji pruža lep i neklizajući osećaj u ruci.

xperia_j

Za kretanje kroz menije, zadužena su tri kapacitivna dugmeta. Sa desne strane, nalazi se power on dugme, koje je veoma loše odrađeno i ponekada predstavlja pravi problem. Tu su još i volume kontrole koje su bolje odrađene od power on dugmeta. Sa leve strane se nalazi micro-usb ulaz, a na vrhu je konektor za slušalice.

HARDVER

Sony Xperia J poseduje single-core 1 GHz Cortex-A5 Snapdragon procesor koji je poprilično zastareo. Za grafiku je zadužen Adreno 200. Tu je još i 512 MB RAM memorije kao i 4 GB interne memorije (korisniku je dostupno 2 GB). Xperia J ima ekran dijagonale 4 inča rezolucije 480×854 piksela. Tu su još i zadnja kamera od 5 MP, kao i prednja koja je VGA rezolucije. Xperia J poseduje i slot za microSD karticu tako da internu memoriju možete proširi prema svojim potrebama. Pozadi se nalazi i zvučnik koji je veoma čudno pozicioniran i možete zaboraviti na njegovo korišćenje ako telefon stoji na stolu. Jedini način je da ekran položite na površinu stola.

Sa hardverske strane, Xperia J nije toliko moćan telefon, pre svega zbog zastarelog procesora i malo RAM memorije. Displej je pristojan uz solidne uglove gledanja ali uz ovako malo gustinu piskela, definitivno ćete primetiti da slika nije toliko oštra kao na skupljim uređajima. Ipak, displej pruža sasvim solidne rezultate i u tom segmentu nećete imati puno problema. Jedini problem vezan za displej jeste nedostatak senzora koji kontroliše osvetljenje displeja, tako da ste osuđeni na ručno kontrolisanje.

Baterija je kapaciteta 1750 mAh i, verujte mi na reč, ona traje i traje. Nisam siguran da li zbog single-core procesora ili zbog softverske optimizacije od strane Sonija, ali baterija na Xperia J pruža odlične rezultate. Prosečnom upotrebom, jedno punjenje mi bez problema izdrži dva dana i to uz upotrebu mobilnog interneta. Kada bih morao da izdvojim nešto po čemu bih preporučio ovaj model, to bi definitivno bilo trajanje baterije.

SOFTVER I PERFORMANSE

Xperia J je stigla sa Ice Cream Sandwich 4.0.4 verzijom Androida. Tu je, naravno, i Sonijev launcher i set aplikacija o kojima smo često pisali i mislim da nema potrebe ponavljati priču. Telefon na prvi pogled radi brzo ali već nakon instaliranja aplikacija i dužeg korišćenja, primeti se veliki pad u performansama, što može biti frustrirajuće. Čak ni instaliranje drugog launchera nije pomoglo. Jednostavno, možete doći u situaciju da telefon postane potpuno neupotrebljiv i da ne možete da otvorite phone aplikaciju i obavite poziv (lično iskustvo).

Iako ovo deluje kao razočarenje, stvari postaju bolje! Naime, početkom prošlog meseca je krenuo zvanični update na Jelly Bean 4.1.2 verziju i tu se stvari u velikoj meri popravljaju. Ovoga puta, Xperia J radi osetno brže i stabilnije i sada se već može koristiti sa većim uživanjem. Brzina učitavanja aplikacija kao i njihovog sadržaja i dalje nije na zavidnom nivou ali bolje i ne možemo očekivati od ovog procesora.

KAMERA

Kamera na ovom telefonu je ok za neko spontano fotkanje ali ako planirate da se oslonite samo na nju, zaboravite ovaj telefon. U dobrim svetlosnim uslovima (dnevna svetlost) dobićete pristojne rezultate. Ipak, u uslovima slabe osvetljenosti kamera pokazuje sve svoje nedostatke i gotovo je neupotrebljiva. Tu je blic koji će vam olakšati fotkanje u mraku ali ja lično nisam oduševljen upotrebom blica jer fotke imaju očajan balans bele boje. Brzina fotkanja takođe nije idealna kada jednom probate fotkanje na nekom od high-end telefona.

Kada govorimo o kameri, najbolje je da pogledate fotke i sami se uverite u njihov kvalitet.

ZAKLJUČAK

Ukoliko vam je potreban nešto jeftiniji telefon i niste previše zahtevan korisnik, Xperia J može biti dobar telefon za vas. Ja bih vam verovatno preporučio da uštedite još malo novca i uložite u nešto bolji telefon koji će vam pružiti bolje performanse. Ukoliko niste zahtevan korisnik i vaše korišćenje se uglavnom zasniva na pozivanju i slanju poruka, mejlova i povremenim surfovanjem društvenim mrežama, Xperia J može zadovoljiti vaše potrebe uz dobro trajanje baterije.

Tags: SonyXperiaXperia J

Autor
Saša Nedić Saša Nedić

Objavljenih tekstova: 57

Saša Nedič, po struci inženjer informatike i student master studija Industrijskog inženjeringa, web developer i dizajner, zaljubljenik u modernu tehnologiju i Android. Nakon Samsung Galaxy Note uređaja, sada poseduje HTC One X. U slobodno vreme se bavi muzikom i pisanjem. Obožava minimalistički dizajn, customizovanje Androida i Holo temu. Jedan je od pobednika Samsung Appsolutno Smart takmičenja.

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!
  • “Sony Xperia J, telefon niže klase”, počinje ova recenzija. Zašto se onda na više mjesta spominju high end telefoni? Kakvog smisla ima pisati recenziju o low budget telefonima, a pozivati se na visoku klasu telefona? Valjda bi ih trebalo porediti sa telefonima iz njihovog cjenovnog razreda, ili se referisati na one nešto skuplje proizvode. Ispada da je ovo smeće od uređaja, a valjda su to i njegovi korisnici – glupa sirotinja. Zanima me gdje počinju pravi telefoni, tj. pravi ljudi. Btw, zanima me i koji je to bolji telefon za koji je potrebno uštedjeti još malo novca. Doduše, za ljude koji žive u svijetu web developinga i dizajna cijena ovog telefona je sitnica, a za “običan svijet” to izgleda malo drugačije.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *