[recenzija] Sony Xperia acro S

Objavio u 08/04/2013 u 13:40

Uvod

Posle sjajnog iskustva sa kvalitetnim Xperia Ray telefonom, odlučio sam da ponovo poklonim poverenje Sony kompaniji.Nije da sam njihov fanboy, smatram da treba sagledati kupovinu sa svih strana jer je ponuda tehničkih uredjaja ogromna, ne postoji najbojli brend/uredjaj ako se posmatra cela slika i uvek je važno da znaš šta želiš od uredjaja i koliko si spreman da za to platiš.

Da li je Acro S “bang for the buck” ? Da li za novac koliko košta telefon srednje klase dobijamo premium ugodjaj? Saznaćemo.

Telefon koristim dve nedelje tako da mislim da sam stekao celu sliku o njemu pa ću pokušati to da vam predstavim i neću izostaviti subjektivan osećaj.

Kada pričamo o dizajnu i izgledu telefona moram priznati da meni to nije bilo od presudnog značaja pre svega zato što je ovo jedan od prvih ozbiljnih telefona na našem tržištu koji poseduju IP57 sertifikat (otpornost na vodu i prašinu). Koga zanima prvenstveno ta osobina neka preskoči na kraj teksta gde može pročitati više i pogledati neke testove na vodu, udarce i padove. Naravno to nije jedino što ovaj uređaj nudi.
Xperia acro S

Xperia acro S

Izgled i funkcionalna rešenja

Telefon je izašao u avgustu 2012 godine, posle T i S modela i prati njihov “kockasti” izgled, nešto što je Sony počeo da primenjuje od razilaska sa kompanijom Ericsson. Oštre ivice sa prednje strane i blago zaobljena pozadina, radi lakšeg držanja telefona. Napomenuo bih da se telefon ne takmiči u kategoriji najtanjeg i najlakšeg ali to je cena IP57 sertifikata. Dimenzije telefona su 126 x 66 x 11.9 mm i težine je 147 grama. Razlike u dimenzijama kad se poredi sa Xperia S koja važi za jedan od najlepših telefona danas su sledeće: Acro S je kraći za 2 mm , širi za isto toliko, deblji za 1.3mm i teži za 3 grama . Mislim da je to nešto s čim svako može da se nosi ako uzme u obzir da može da snimi video i slika pod vodom i da ga ne brine toliko pesak i prašina.

Na prednjoj strani se nalaze tri kapacititativna tastera koji na moje veliko zadovoljstvo nisu deo ekrana tako da imamo površinu od pravih 4.3 incha po dijagonali. Iako bih voleo da je “home” taster hardverskog tipa na žalost to nije slučaj, a čini mi se da ni kod drugih novijih Sony telefona nije tako. Po mom mišljenju tasteri su možda suviše blizu ekranu a osvetljenje koje se nalazi ispod njih u vidu tačkica lepo izgleda ali ne doprinosi funkcionalnosti pa je potrebno malo navikavanja na korišćenje tastera.

Sa prednje strane se nalazi i sekundarna kamera za video chat, self promotion na društvenim mrežama i tako dalje, mada bi bilo koje kupatilo ili wc sa ogledalom dobro odradio posao 🙂  Rezolucije je 1.3 mpix i može da snimi video u 720p sa 30 fps.

Ono što je stvarno vrhunski urađeno jesu hardverski tasteri, sva četiri se nalaze sa desne strane a samo power dugme je smešteno u gornjem delu dok su volume up/down i kamera dugme u donjem delu telefona te im je lako pristupiti i u toku razgovora. Imaju lep hod i odziv na komandu, čak i ispod silikonske futrole. Sa leve strane telefona se nalaze slotovi za micro SD karticu do 32 gb i za mini SIM. Na dnu sa leve strane se nalaze konektori za docking station koji dolazi u paketu sa telefonom. Sa gornje strane telefona imamo micro USB konektor , standardan 3.5mm džek za slušalice i mini HDMI izlaz.

Svi slotovi i otvori su zaštićeni vodootpornim poklopcima i poseduju indikatore koji će serviseru pokazati da li je bilo prodora vode a namena im je jasna. Primarna funkcija docking stationa je da smanji habanje ovih poklopaca svakodnevnim otvaranjem, barem kad je punjenje telefona u pitanju. Nije moguć prenos podataka i radi samo ako je dock povezan na punjač.

Zadnja strana telefona poseduje kameru od 12MP i LED blic. Pored kamere je zvučnik a ispod oznaka za NFC prijemnik. Naravno i neizostavni Sony i Xperia logo.

Plastika od koje je izradjen telefon je kvalitetna, nije glossy ali je glatka. Na ovo bih možda imao zamerku jer smatram da bi ovakav telefon trebao da ima reljefnu ili gumiranu pozadinu i stranice što bi sigurno doprinelo lakoći upravljanja pogotovo u vlažnim  uslovima i pod vodom. Stavljanjem u silikonsku masku rešio sam delimično ovaj problem mada sam ga dodatno zadebljao.

Displej:

Acro S je opremljen ekranom veličine 4.3 incha i rezolucije 720×1280 piksela što ga stavlja rame uz rame sa high-end uredjajima. Ova veličina ekrana je po meni neka gornja granica za telefon, ko želi veći ekran treba mu tablet ili bolje ultrabook. Gustina od 342 tačaka po inču takođe spada u sam vrh, spomenuo bih da je to više od flagshipova drugih kompanija: Samsung-a S3, Iphone-a 5 pa čak i od Nexus-a 4. Slika je kristalno čista a za kvalitet boja fotografija i video sadržaja je zasužan Bravia endžin koji je razvio Sony. Uglovi vidljivosti su na nivou proseka što meni nije smetalo. Osvetljenje je više nego odlično, u vreme pisanja texta ni jednog trenutka nije bilo potrebe podići brightness preko 50% , dok u zatvorenom prostoru i 25% je više nego dovoljno. Videćemo kako će se pokazati na direktnoj sunčevoj svetlosti ali ne sumnjam da će biti zadovoljavajuće u najgorem slučaju.

Ispod haube:

Telefon je opremljen danas već starijom generacijom procesora i pokreće ga dual core Scorpion na 1.5 Ghz sa čipsetom Qualcomm MSM8260 Snapdragon dok je za grafiku zadužen GPU Adeno 220. Šta to znači? U principu vrlo malo. U testovima je za nekih 20% sporiji  od Xperia T , koju pokreće najnovija generacija Krait procesora, dok u svakodnevnom korišćenju stvarno ne mogu da primetim razliku. Od igara probao sam Temple run 2 , Angry Birds i Ski Challenge, Gun & Strike 3D i Subway Surfers. Telefon ni jednom nije zastao niti sam primetio neki pad performansi pa bih zaključio da je hardware više nego dovoljan i za one malo zahtevnije korisnike.

Uostalom znamo u kojim trenucima se igramo na telefonu 🙂 Za ozbiljno igranje ipak bih se držao računara, tastature i miša, jer taj ugođaj ni jedan telefon ili tablet ne mogu da zamene.

U poređenju recimo sa Samsung S2 telefonom, kome je cena slična, Acro S je otprilike iste snage, možda za nijansu brži. Što se tiče CPU integer i floating point možemo reći da je nerešeno dok je S2 bolji u grafičkim testovima. S tim da Acro S ima 2.5 puta više piksela na ekranu (720×1280 vs 480×800) tako da kada se to uzme u obzir mislim da ipak odnosi tesnu pobedu. Naravno ove testove treba ostaviti po strani i držati se onoga što dobijate u stvarnosti i svakodnevnom korišćenju telefona.

Benchmark testovi

Zvuk:

Spoljašnji zvučnik je odličan u reprodukciji pesama i videa ali je nešto tiši za vreme razgovora, nisam siguran koji je uzrok tome, nadam se da će upgrade na Jelly Bean to promeniti. Zvuk u slušalici je takodđe nešto tiši ako ga uporedim sa drugim telefonima a razlog je zaštita od vode i prašine. Smanjenje nivoa okolne buke dok pričate je odlično jer telefon to radi pomoću drugog mikrofona i sagovornik će vas čuti jasno i u najbučnijem okruženju. Takođe posle kvašenja nije loše iscediti vodu iz zvučnika i mikrofona kako ne bi dodavali “underwater” efekat.

Baterija:

Po specifikacijama ima kapacitet od 1910 mAh i to je neki prosek za ovu klasu uređaja. Deklarisana je na oko 7h razgovora ili 23h slušanja muzike. Nije je moguće ukloniti što bih smatrao kao minus da telefon nije predviđen da izdrži potapanje u vodu i prašinu gde bi mu integritet sigurno bio narušen ukoliko bi se zadnji poklopac mogao skidati. Postoji kombinacija tastera za hard reset telefona i  nadam da neće doći do situacije da ni ona ne uspe jer ako ostanemo bez čuvenog “Have you tried turning it off and on again?” ne znam kako ćemo rešavati probleme 🙂

Što se tiče stvarnih performansi sigurno će izdržati 15-20 časova ozbiljnijeg korišćenja, tipa pozivi, dopisivanje, web browsing, fotografisanje, slušanje muzike, gledanje videa na youtube preko wi fi i tako dalje. Trebalo bi da izdrži 5-6h igranja mada to nisam testirao. Meni je izdržao u nekom normalnom režimu korišćenja 25h. Tu je bilo oko 3h čačkanja weba, oko 1h razgovora i sve ostalo što ide uz jedan radni dan. Bez štedenja na wi-fi, data, gps i ostalim sitnicama koje ako se ugase mogu dodatno da  produže trajanje baterije.

Kamera:

Kamera je opremljena proverenim Exmor senzorom koji se nalazi  u Xperia S i T modelima i već se pokazao kao dobar. Maksimalna rezolucija je 12 Mpix (fotografije su 4000×3000 piksela ) i poseduje led flash koji ima dva režima rada za fotografiju kao i osvetljenje za video. Led flash može biti koristan i za otključavanje ulaznih vrata ako to nije prevelik mutitasking u tom trenutku :).

Fotografisanje pod dobrim dnevnim osvetljenjem je više nego jednostavno, dovoljno je da uključite auto opciju ili neku od predefinisanih scena i pritiskate dugme, teško ćete uspeti da napravite lošu sliku. Sve slike su jasne i sa puno detalja. Slikanje u uslovima slabe osvetljenosti je druga priča, ovde je već potrebno ručno podesiti paramatre kako bi pokušali da dobijemo nešto oštrije fotografije. Sreća pa je good guy Sony ostavio dosta ručnih podešavanja tako da uz malo testiranja možemo  postići bolji kvalitet. Ali  viđao sam bolje slike nastale u uslovima slabog osvetljenja, Iphone i Nokia imaju šta da pokažu u ovom segmentu pre svih ostalih.
Odlična stvar je quick shot opcija koja se pokreće dužim pritiskom na dugme kamere tako da i zaključan telefon može da uhvati fotografiju u 2 sekunde od pokretanja, doduše bez blica ali svaki naredni “pucanj” dolazi sa preciznim zumom i blicem za manje od jedne sekunde. Zgodno morate priznati?

Video snima u full HD rezoluciji pri 30 frejmova u sekundi i poseduje digitalnu stabilizaciju snimka koja ipak ne može da zameni stalak. LED koji služi kao blic moguće je koristiti kao dodatno osvetljenje. Na žalost ne može da slika dok snima video, ukoliko može da se napravi softversko rešenje nadam se da će Sony to uraditi u narednom update-u.

Dunavski-park---oblačno

Dunavski park – oblačno

lažno-proleće---sunčan-dan

Lažno proleće – sunčan dan

lažno-proleće---sunčan-dan-4

Lažno proleće – sunčan dan

noc-sa-blicem-2

Noć sa blicem

zalazak-auto---iso-50-expozicija-pozitivna-metering-prosek

Zalazak – auto iso 50 expozicija pozitivna metering prosek

zalazak-manual---iso-100---negativna-ekspozicija---metering-centriran

Zalazak – manual iso 100 negativna ekspozicija metering centriran

Više fotografija u punoj rezoluciji možete naći na ovom linku. Videćete fotografije sa različitim ISO podešavanjima pri različitim uslovima.

Software:

Telefon dolazi sa najnovijom i poslednjom verzijom Ice Cream Sandwich OS-a a dok pišem ovo isčekuje se upgrade na Jelly Bean. Dolazi i par preinstaliranih programa koje neke nije moguće ukloniti bez root-a. Nekom će neki programi koristiti dok će drugi želeti da ih se reše. U drugom slučaju predlažem neki Google AOSP telefon ili neki custom rom. Suština je da ovaj telefon ima 2 gigabajta prostora namenjenog za aplikacije te ne mislim da ove fabričke mnogo smetaju dok recimo kod Xperia Ray gde imamo samo nekih 200-300  MB  predstavljaju problem. Pošto se o većini ovih programčića već pričalo dosta i nisu specifični samo za ovaj model, navešću interesantije i osvrnuti se na one koji nisu do sad toliko spominjani.

Timescape je Sonijeva verzija objedinjenog sadržaja, po principu 5 u 1. Omogućava vam da pratite naloge društvenih mreža, rss readera, mail. sms i propuštene pozive u jednoj vremeski sortiranoj liniji. Pored ovoga postoji i “Facebook inside Xperia” aplikacija koja vam sinhronizuje vaš ceo Facebook nalog sa telefonskim imenikom uključujući albume fotografija i kalendar. Ja je lično ne koristim jer sam primetio da  Facebook aplikacija zajedno sa ovom integracijom na ICS OS-u troši baterju primetno kao pozadinski proces.

Preinstalirano je i sledeće:

Whats Up messenger, News & Weather, Power Saver (sad ga primetih).  Slide Me je nova prodavnica koja je alternativa google-ovom Play Store, Back up & Restore super radi svoj posao iako na ovu temu ima dosta aplikacija ova je toliko user friendly da je greška nemoguća. Jako dobro rešenje za one koji nisu toliko vični pravljenju rezervnih kopija.

Tu je još i Wisepilot, GPS navigator samo za korisnike Sony telefona. Stiže sa mesec dana besplatnog korišćenja dok kasnije imate mogućnost plaćanja pretplate. Dobra alternativa koja može da zameni IGO za Android. Naravno Wisepilot ima mogućnost da cela mapa željene regije bude skinuta na uređaj tako da u inostranstvu nema potrebe za data roamingom. Cena za 6 meseci korišćenja je oko 6 eura što je skroz prihvatljivo.

acro s screenshot no _14

Track ID , aplikacija koja će vam rešiti sve dileme kada ne znate koja je pesma u pitanju, sada uvučena u FM aplikaciju tako da možete da prepoznate pesmu koju slušate sa radio stanice. Kad smo kod muzike imamo i Walkman, aplikaciju koja je zadužena za muziku na telefonu i za divno čudo poseduje ekvilajzere. Vredi  spomenuti da sa telefonom dolaze slušalice za koje je Sony obezbedio tri veličine bubica.

acro s screenshot no _15

Od ostalih aplikacija spomenuo bih samo još Smart Connect, zamenu za sve aplikacije koje su ranije upravljale NFC servisima. Ova aplikacija vam omogućava da podesite različite profile za telefon u zavisnosti od toga koje je doba dana, da li je na punjaču, da li su ubodene slušalice itd. Možete napraviti profil za  NFC pločice koje stižu u paketu (dva komada) i služe kao okidač radnji kada prislonite telefon na njih. Šta je NFC (near field communication) i kako bi ovi tagovi mogli biti korisni u stvarnim situacijama pogledajte ispod.

IP57 – vodo-prašino otpornost i robusnost.

Naravno, telefon je bio u čaši punoj vode prvom prilikom, mislim da bi bilo kakva štednja ovakvog uređaja bila besmislena. Odgledali smo spot Metalike dok je bio u čaši i snimili jedan kratak video pod vodom koji ima katastrofalan zvuk tako da smo odlučili da ga ne objavimo. Testirali smo ga i na sneg, čisto da se uverimo da mu zima ne smeta kad je ekran u pitanju. Moguće ga je koristiti i pokvašenog mada nije baš precizno, voda se ponaša kao provodnik i “klikće” ponekad po ekranu. Zato smatram da je hardversko dugme za kameru dobra stvar, kako vidim Xperia V ga nema tako da ne znam kako su zamislili slikanje i snimanje pod vodom.

voda-i-sneg

Na žalost voda pravi smetnje kako wireless signalu tako i GSM, prema tome surfovanje i pričanje pod vodom je praktično nemoguće 🙁 nadamo se da će ovaj problem neko rešiti u skorijoj budućnosti jer ne znam kako ćemo bez toga :).

Na prašinu i udarce nisam imao želju da ga testiram jer su drugi do uradili umesto mene. Dobra stvar je i folija koja se fabrički nalazi na ekranu. Znam da je moguće kupiti foliju bilo gde ali niko to ne radi tako precizno i dobro kao fabrika tako da ovu nećete ni primetiti dok je ne izgrebete. Video snimci raznih testova se nalaze ispod teksta , meni je omiljeni prvi, samo da je kamera nastavila da snima.

Moram da napomenem da se IP57 sertifikat odnosi na sledeće: 30 minuta pod vodom do maksimalinih 1m dubine i izlaganje prašini do određenih granica. Ni jednog trenutka Sony ne garantuje niti spominje otpornost na udarce i padove, telefon je jednostavno malo bolje sklopljen zbog IP57 sertifikata.

Video 1 : Sony Acro S Drop Test (23rd floor to the pool)

Video 2: Xperia Acro S- Water Drop Test(HD)

Video 3: Hit a Nail Sony Xperia Acro S

https://www.youtube.com/watch?v=znf4OgifiZE

Za i protiv:

Dobre strane:

  1. IP57 zaštita – telefon koji može da slika i snima pod vodom.
  2. Odličan ekran HD rezolucije sa dobrim pozadinskim LED osvetljenjem.
  3. Dobra kamera visoke rezolucije sa quick shot opcijom
  4. Dovoljno interne memorije da vam ne treba micro SD

Nedostaci :  

  1. Čipset i procesor su mogli biti novije generacije
  2. Jedan od krupnijih telefona, takoreći debljih
  3. Zadnja strana telefona je mogla biti izrađena od gume ili nekog drugog manje plastičnog materijala

Zaključak:

Ukoliko tražite telefon koji ćete moći da nosite na plažu, snimate pod vodom, ne brinete toliko o udarcima i ne smetaju vam malo veće dimenzije, mislim da ovaj model ispunjava sve uslove. Uz to je dovoljno brz i sa puno korisnih funkcija. Na našem tržištu se može pronaći za oko 300 eura.

Ukoliko vam je bitan izgled postoje lepši i funkcionalniji telefoni u ovom cenovnom rangu. Ako pak smatrate da za taj novac možete da dobijete brži procesor i grafički čip postoje neke opcije ali ne mogu da pariraju u drugim segmentima kao što je ekran i/ili kamera na primer.

A ukoliko želite vodootpornost, eleganciju i brzinu moraćete da odvojite duplo više sredstava za Xperia Z model.

Ivan Kovaček

Tags: benchmarkfotografijekamerareceznijascreenshotsSonyspecifikacijatelefonXperia acro S

Autor
Ivan Kovaček Ivan Kovaček

Objavljenih tekstova: 2

Ivan je naš prijatelj kojeg smo upoznali preko Twittera. Android/ Linux i hardware fan. Studirao je prava, držao kafanu 10 godina ali se posvetio ICT-u i marketingu. Trenutno poseduje Xperia arco S telefon. Deluje kao timski igrač. :) (napisala: goldie)

3 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *