[recenzija] Samsung Galaxy S 4 mini (I9190)

Objavila u 19/09/2013 u 11:55

Samsung Galaxy S 4 mini

Samsung Galaxy S 4 mini telefon je manja i slabija varijanta Samsungovog Top modela Galaxy S četvorke. Recenziju SGS4 možete videti na linku. kako vreme prolazi, telefoni su sada sve veći i veći i to zbog potrebe za većim ekranom osetljivim na dodir. Ali i dalje, mnogi ljudi ne žele veliki ekran. Lično smatram da su ekrani veći od 4,5 inča za telefon preveliki. Potpuno je druga priča ako želite Note sa olovkom, tablet i druge opcije… Ali ako želite telefon, koji staje u džep pantalona, onda ćete potražiti nešto ispod 4,5 inča. Neka granica telefona mi je bila već na 4,3 inča i mislim da je to odlična veličina. Te veličine je upravo Samsung Galaxy S 4 mini. S4 mini izgleda identično kao njegov veliki rođak od 5 inča ali je naravno mnogo manji. Kako je sav zaobljen, deluje i manje i može biti odgovarajuć ljudima koji traže manje telefone a pre toga nisu imali veće. Opšte je poznato da čim pređete na veći telefon, ne vraćate se na manji.

Specifikacija

Kada je njegova specifikacija u pitanju, pored toga što je manji od SGS4, ima i slabiji procesor. SGS4 mini dolazi sa dual core Qualcomm Snapdragon 400 Krait radnog takta na 1.7 GHz što uopšte nije loše. Dual core procesori mogu da izvrše sve standardne operacije bez kočenja i problema. Ovaj telefon se na testu ponašao sasvim korektno ali se ne može reći da je jedan od bržih telefona, nego sasvim prosečan. Telefon ima 1.5 GB RAM-a i 8 GB interne memorije.

SGS4 mini ljudima nudi baš ono što i nama na Srbodroidu često navode u komentarima, a to je izmenjiva baterija, slot za microSD karticu i Bluetooth 4.0. Pa tako na ovom telefonu koji ima 8 GB interne memorije, gde je 5 GB dostupno korisniku, možete proširiti memoriju sa microSD karticom do 64GB.

Samsung Galaxu S4 mini

Telefon ima i NFC senzor što je odlično jer se ređe ugrađuje u slabije modele telefona.

Ima zadnju kameru od 8 MP i prednju  od 1,9 MP. Zadnja kamera se na testu pokazala vrlo prosečno na dnevnom svetlu. Pri slabijem osvetljenju loše, slike nisu dovoljno oštre ispale.

Što se ekrana tiče, SGS4 mini ima Super AMOLED sa rezolucijom 540 x 960 i gustine piksela 256 ppi. Ekran bi mogao imati veću rezoluciju i više ppi-a. Čini mi se da je ovo možda najveća mana ovog uređaja. Boje na ekranu su vibrantne i jake ali slika nije najoštrija, bar ne tako dobra kao na današnjim top modelima. Ali pošto ovo nije top model, ovo samo navodim kao zapažanje. Tu je Corning Gorilla Glass zaštita stakla.

Samsung Galaxy S 4 mini

Samsung Galaxy S 4 mini

Baterija od 1900 mAH na ovom modelu je sasvim ok, telefon je uz jaču upotrebu uspevao da izdrži bez punjenja jedan dan.

Ono što je dobro kod ovog modela je da ima Android verziju 4.2.2 i verovatno će Samsung neko vreme paziti na apdejt za ovaj model. Telefon ima Touchwiz interfejs i većina Samsungovih aplikacija sa SGS4 se mogu naći na ovom telefonu. Tu je i reklamirano skrolovanje stranica pogledom i pomeranje stranica rukom. Ali nekako su mi ti svi testovi bili teško izvodljivi.

Zaključak

Ipak, nakon testa ovog telefona, shvatila sam da ovaj telefon ne treba posmatrati kao mini verziju Samsungovog flagship modela. Nego ga treba posmatrati kao prosečan, jeftiniji Samsungov model telefona koji će naći svoje kupce. To što se zove isto kao i njegov stariji brat ne znači mnogo jer je ovo zapravo potpuno drugačiji uređaj.

Tags: AMOLEDekrankamerarecenzijarezolucijaSamsung Galaxy S 4telefon

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *