[recenzija] Asus Padfone 2

Objavila u , 04/06/2013 u 19:58

Kada sam saznao da ću imati priliku da se družim sa ovim uređajem, iskren da budem nisam znao šta da mislim i šta da očekujem od njega, ali sam koncept me je uveravao da je vredan pažnje i da me neće lako izneveriti. Kao i svaki novi koncept i inovacija umeju da budu mač sa dve oštrice kako u oblastima gde se one slabo dešavaju ali i u dinamičnim oblastima kao što je tehnologija. Naravno, moramo primetiti da Asusu ovo nije prvi put da uvodi inovacije među svoje proizvode, prisetimo se Asus Transformer Pad 300 TF300. Da li je Asus izabrao dobru strategiju i u pravo vreme odigrao na kartu inovacije to će vreme tek pokazati, a do tad možemo samo da uživamo u samom procesu stvaranja nečeg novog i naravno rezultatima tih kreativnih eksperimenata.

Iako se ne radi o prvoj verziji modela vođenog ovom inovativnom idejom, moramo primetiti da je teško pričati o ovom uređaju ravnodušno, morate da imate neki stav u startu, ma kakav on bio a vrlo je moguće da ćete ga vrlo lako i promeniti ako se susretnete sa ovim uređajem. Iskren da budem, nisam veliki fan tableta sa velikim dijagonalama ekrana, ali na prvi pogled mi se svidelo šta Asus nudi sa Padfone generacijom uređaja. Naravno ne dele svi moje mišljenje po pitanju dijagonale ekrana, što je verovatno i sam Asus zaključio, pa je pokušao da napravi kombinaciju dva na prvi pogled različita sveta i da to sve upakuje jedan uređaj i time izađe u susret što širem auditorijumu. Onim zahtevnijim korisnicima, ljubiteljima većih dijagonala, ali i onima koji su privrženi mobilnosti i uređajima koji su im uvek na dohvat ruke. To bi u najkraćim crtama bio opis čitave Padfone filozofije, a kakav je utisak u realnim uslovima ostavio na nas uređaj sa oznakom Padfone 2 pokušaćemo u kratkim crtama i da vam dočaramo.

asus padfone 2

Hardver – telefon:

Kad je reč o, po mom ličnom mišljenju, lepšoj polovini ovog uređaja, telefonu, moram priznati da me je vrlo pozitivno iznenadio.
Telefon kog krasi 4.7-inčni Super IPS+ diplej rezolucije 1280×720 odlično se pokazao u svakodnevnoj upotrebi. Pozadinsko osvetljenje i široki ugao vidljivosti vrlo lako zapadnu za oko i manje zahtevnijim korisnicima i lako pridobiju simpatije, i to na prvi pogled. Sam telefon dolazi u dve varijante, crnoj i beloj, mi smo imali prilike da testiramo crnu varijantu uređaja, koju moramo priznati krasi malo sjajnija završnica nego kod aduta konkurencije, ali i ako vizualno odudara po pitanju kvaliteta to nije slučaj.

asus padfone 2

Hardverski na telefonu imamo 3.5mm ulaz za slušalice i fiokicu za microSim na gornjoj strani uređaja, sa desne strane imamo kontrole zvuka i taster za uključivanje/isključivanje uređaja dok je leva strana potpuno prazna. Na donjoj strani se nalazi ulaz za punjač/dok koji je poprilično nestandardan, i može da zabrine buduće kupce, tokom perioda kog smo testirali uređaj nismo mu našli veće zamerke, sem čudnog oblika naravno :).
asus padfone 2
Ono što pokreće telefon, a  mnogi bi rekli zanimljiviji deo uređaja, procesor 1.5GHz Snapdragon S4 Pro, u paru sa 2GB RAM memorije. Prilikom samog testa odlično su se pokazali, kako na samom telefonu tako i na većem ekranu, tabletu, o kom će biti reči više u sledećem delu testa. Što se tiče memorije za podatke, Asus nam nudi više opcija, tako da u ponudi imamo verzije sa 16/32/64 GB interne memorije ali ako nam je i to malo, lako možemo pridodati i dodatnu mircroSD karticu. Telefon takođe poseduje i bateriju kapaciteta 2140mAh, koja na žalost ne može da se ukloni.

Padfone 2 je takođe opremljen sa dve kamere, na poleđini imamo kameru sa 13MP dok se na prednjoj strani nalazi kamera sa 1.2MP. Slobodno možemo reći da je Ausus uradio dobar posao sto se tiče kamera, koje su dobrog kvaliteta, i mogu dobro da pokriju svakodnevne potrebe, pa čak i više od toga.

Hardver – tablet:

Što se tiče hardverskog tela tableta moramo da razočaramo sve oni koji su se obradovali sjajnom idejom tablet + telefon, naime nije baš sve tako divno. Tablet deo Padfone paketa je samo dodatni ekran i baterija koja ide u kompletu naravno u “tabletolikom” kućištu. Tablet funkcionalnosti dobija tek kada se u njegov dok deo priključi telefon. Tako faktički dobijamo dva načina korišćenja ovog uređaja, kao telefon, nezavisno od tableta, ili kao tablet ukoliko telefon zakačimo na tablet.

asus padfone 2
Da nije sve tako crno, govori nam da ovakvim načinom korišćenja, pored mnogo većeg ekrana koji nam donosi tablet, takođe dobijamo dodatnu bateriju zavidnog kapaciteta (5,000mAh) koja u mnogim situacijama može da nam spase život, ili pak samo dopuni bateriju iz telefona. Naravno o tome kako će se potrošnja baterije organizovati lako možete da podesite manualno, tako da vam je sloboda organizacije baterija prepuštena u potpunosti. Možete baterije koristiti potpuno zasebno, ili pak obe baterije u isto vreme, a Asusov “pametni” režim dozvoljava nam da u bilo kom trenutku baterijom iz tableta dopunimo onu u telefonu.

Što se tiče samog ekrana, radi se IPS panelu rezolucije 1280×800, koji se sasvim solidno pokazao. Naravno, nije takvog kvaliteta kao onaj na samom telefonu, ali nije ni tako loš, dovoljno da vam treba malo vremena da se naviknete na blagu razliku kad pređete sa telefona na tablet.

asus padfone 2

Prva stvar koja je na prvi pogled nestandardna to je dok za telefon na poleđini. Naime Asus je poboljšao ovaj segment pa u ovoj, drugoj reinkarnaciji Padfone dolazi u paketu sa mnogo skladnijim dokom. Moramo primetiti da je dok znatno ispupčeniji od ostatka kućišta tableta, što može da izazove blago klackanje uređaja kad se nalazi na ravnim površinama, ali u praksi nismo primetili da je to neka prevelika mana, ova stvar eventualno može da zasmeta korisnicima koji vole da kucaju sa dve ruke.

Priključivanje telefona u tablet je vrlo lako i jednostavno. Nakon priključivanja skoro momentalno možete da počnete da koristite tablet ili telefon ako ste ga prethodno izvukli iz tableta. Ovo bih napomenuo kao dobru karakteristiku i prvenstveno dobro rešen problem, koji je delovalo kao jedna od glavnih stvari koje moraju ovakvi, hibridni, uređaji da prevaziđu.

Od hardvera na samom tabletu nema puno šta da se primeti, standardni set dugmića obogaćen jednim zvučnikom koji se nalazi na levoj strani uređaja, posto koncept centralnog zvučnika nije moguće uklopiti sa dokom za telefon.

Softver:

Što se tiče softvera Padfone pokreće Android 4.1.1 Jelly Bean bez puno izmena, u mnogome podređen Google servisima, što će se svakako svideti svim korisnicima Google servisa. Najveće izmene što se tiče Androida leže u notifikacijama i preinstaliranim aplikacijama za Aususove servise.

Prednost kapacitivnih dugmića se zapaža na samom telefonu, gde je zbog prisustva istih maksimalno iskorisčen sav potencijal velikog ekrana koji uređaj poseduje. Opet u drugu ruku, tablet ne poseduje pomenute dugmiće, pa prilikom korišćenja tableta uvek imamo prisutnu statusnu liniju, koja zna da smeta i ograničava radni prostor u početku, dok se ne naviknete na nju.

Dobra stvar toga što tablet i telefon pokreću faktički isti uređaj i isti softver, pa imamo pristup istim podacima i aplikacijama i na tabletu i na telefonu, što u mnogome olakšava prelazak sa jednog uređaja na drugi. Ova karakteristika nam donosi i mogućnost posedovanja i aplikacija koje su namenjene iključivo uređajima sa velikim ekranima, tj tabletima, iako se aplikacije fizički nalaze da telefonu. Ovakve aplikacije su vrlo jasno odvojene u interfejsu, koji je prisutan dok se uređaj koristi u tablet režimu, i pružaju nam sve one pogodnosti koje dolaze sa tabletima.

Softver se na ovom uređaju pokazao vrlo dobro, u radu se nisu primećivala usporavanja ili neke slične poteškoće, sve je teklo glatko i jednostavno, baš onako kako je proizvođač predvideo.
Još jedna bitna stvar koju moramo pomenuti, je to što se Asus pokazao vrlo pouzdan kad je reč o ispravkama i novim verzijama softverskih paketa, pa ne bi trebalo da se naiđe na puno problema u ovoj oblasti.

Zaključak:

Padfone 2 je osveženje na trzištu mobilnih uređaja, iako nije prvi model u seriji, i dalje postoji mesta za napredovanje, ali takođe vidi se da je Asus pokušavao da ispravi greške napravljene sa prvim uređajem iz ove serije. Ukoliko ste zavisnik od prenosivih uređaja, i svakodnevni život vas vezuje za intenzivno korišćenje telefona i tableta, Asus Padfone 2 je odličan spoj za vas. Mobilniji deo uređaja, telefon, je blago rečeno odlično realizovan, odlične tehničke karakteristike u paru sa Andriodom 4.1 i više nego pristojnom kamerom mogu da vam zadovolje sve vaše svakodnevne potrebe. Sa ovakvim uređajem Asus bi mogao bez problema da konkuriše mnogim većim igračima iz oblasti mobilnih telefona, biće interesantno pratiti Asusove planove za ovo tržiste i njihove naredne korake.

Tags: 2u1AsusJelly BeanPadFonerecenzijatablettelefonuređajvideo

Autor
Lesa Aleksandar Diklić

Objavljenih tekstova: 4

Lesu smo upoznali preko Tvitera i definitivno je kompetentna osoba za tematiku Open Source. Voli da kompajlira kernel u slobodno vreme i da se druži sa ljudima. Nema Android telefon još uvek ali se nada da će ga uskoro nabaviti. Pisaće vam u njegovoj kolumni sa nazivom Slobodni bitovi o open source-u. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share